Λίγα λόγια για τη βιολογική διατροφή

Βιολογικά ή οργανικά προϊόντα ονομάζονται τα προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί χωρίς κάποια χρήση παρασιτοκτόνων, συνθετικών λιπασμάτων και προσθετικών υλών. Το μεγαλύτερο κίνητρο προς τον καταναλωτή για την αγορά βιολογικών προϊόντων είναι τα πιθανά οφέλη τόσο στην υγεία του ανθρώπου όσο και του περιβάλλοντος.

 

Συγκεκριμένα, βιολογικό προϊόν θεωρείται αυτό που τουλάχιστον το 70% των συστατικών του προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια, δηλαδή τη μη χρησιμοποίηση χημικών λιπασμάτων, εντομοκτόνων ή γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Είναι πολύ σημαντικό για ένα βρέφος να τρέφεται με βιολογικό γάλα και βιολογικά προϊόντα.

Μετά από διάφορες έρευνες από δεκάδες πανεπιστήμια προέκυψε ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πολύ πιο θρεπτικά από τα συμβατικά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν:

• Υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών τα οποία βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

• Υψηλότερη περιεκτικότητα φυτικών ινών που βοηθάει στην καλή υγεία του εντέρου.

Βάσει των συμπερασμάτων της ίδιας έρευνας τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιείχαν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ το βιολογικό γάλα περίπου κατά 90% υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και λιπαρών οξέων σε σύγκριση με το συμβατικό.

Άλλα στοιχεία που προέκυψαν από επιστημονικές έρευνες όσον αφορά τα βιολογικά προϊόντα είναι τα εξής:

• Περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες χημικών παρασιτοκτόνων από ό,τι περιέχουν τα συμβατικά προϊόντα. Τα παρασιτοκτόνα έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση διαφόρων μορφών καρκίνου που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα. Η ποσότητα των παρασιτοκτόνων όμως δεν φαίνεται να ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια στα συμβατικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης:  Τρόποι για να αποτρέψετε το κρυολόγημα

• Επιπλέον τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πλουσιότερα σε ορισμένες βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη C και κάποια ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο φώσφορος, που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία ενός παιδιού.

• Επίσης, στα βιολογικά προϊόντα συναντάμε κάποια μη θρεπτικά στοιχεία όπως οι φαινόλες και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες παρ’ όλα αυτά είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό μας, καθώς εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων του σώματός μας.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είτε είναι βιολογικής ή συμβατικής παραγωγής θεωρούνται ωφέλιμα για την υγεία του ανθρώπου. Έτσι είναι σημαντικό να ενταχθούν στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

 

Μητρικό γάλα

Το μητρικό γάλα θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η αποκλειστική και βασική τροφή για ένα βρέφος κάτω των 6 μηνών, το οποίο του προσφέρει ανοσία στις ασθένειες και συμβάλλει στην ανάπτυξη του βρεφικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί αρκετούς γονείς τις μέρες μας είναι η επιλογή του γάλακτος για τη διατροφή του παιδιού τους. Πιο κάτω θα αναφέρουμε κάποια θετικά στοιχεία του μητρικού γάλακτος.

Οι δύο κύριες ομάδες πρωτεϊνών στο μητρικό και αγελαδινό γάλα είναι η ορολευκωματίνη και η καζεΐνη· η διαφορά είναι στην περιεκτικότητά τους. Στο μητρικό γάλα ο λόγος ορολευκωματίνης με την καζεΐνη είναι 4 προς 1, ενώ στο αγελαδινό είναι 1 προς 4. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος να απορροφώνται εξ ολοκλήρου από το έντερο του βρέφους και οι κενώσεις του βρέφους να είναι πιο μαλακές. Ακόμη το βρέφος θα χρειάζεται μικρότερη ποσότητα γάλακτος για να καλυφθούν οι ανάγκες του.

Διαβάστε επίσης:  Οι φορείς του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτικοί τις πρώτες μέρες

Το μητρικό γάλα αποτελεί την πιο πλήρη διατροφή, αφού είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες, όπως ζωντανά κύτταρα του ανοσοποιητικού, ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που προστατεύουν το βρέφος από σοβαρές λοιμώξεις, όπως λοιμώξεις αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες, μηνιγγίτιδες, ωτίτιδες και άλλες παιδικές ασθένειες. Βάσει πολλών ερευνών τα βρέφη που τρέφονται με μητρικό γάλα έχουν μικρότερη πιθανότητα για ανάπτυξη αλλεργιών, καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας και νοσήματα του εντέρου. Επίσης αναφέρεται η προστατευτική δράση για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

 

Βιολογικό γάλα

Συγκριτικά με το μητρικό γάλα, το βιολογικό γάλα θεωρείται το πιο κοντινό και το πλέον ασφαλές για τη διατροφή ενός παιδιού.

Τα αποτελέσματα από πειράματα που έγιναν σε αγελάδες βιολογικής και συμβατικής εκτροφής, έδειξαν ότι το βιολογικό γάλα περιέχει δύο συστατικά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες που είναι βασικές για την υγεία του παιδιού. Περιέχει περίπου 50% περισσότερη βιταμίνη E από το συμβατικό και σε παιδιά η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και προβλήματα στην όραση. Ακόμη το βιολογικό γάλα περιέχει μέχρι και 75% περισσότερη β-καροτίνη, μια ουσία η οποία στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη A. Η βιταμίνη Α βοηθάει για την καλή όραση των παιδιών, ιδιαίτερα για τα χρώματα και τη νυχτερινή όραση. Επίσης δημιουργεί ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού του νεογνού κατά των λοιμώξεων.

Διαβάστε επίσης:  Καρκίνος του προστάτη: Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους άνδρες

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως τα νεογνά, τα βρέφη και τα παιδιά καταναλώνουν βιολογικά προϊόντα, καθώς έχουν ανάγκη για μια ασφαλή και πλήρη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή για τη σωστή ανάπτυξή τους. Επίσης, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι θεωρούνται ως ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και είναι προτιμότερο να επιλέγουν βιολογικά προϊόντα. Με αυτό τον τρόπο οι έγκυες, προτιμώντας τα βιολογικά προϊόντα, θα αποφύγουν διάφορες ουσίες που θα εισβάλουν στον οργανισμό τους και οι οποίες αργούν πολύ να αποβληθούν από αυτόν.

Συμπερασματικά, τα προϊόντα τα οποία καλλιεργούνται χωρίς χημικά, χωρίς λιπάσματα και σε υγιή εδάφη είναι πολύ πιο θρεπτικά και θεωρούνται ασφαλέστερα και πλεονεκτικότερα τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον.

 

Πολύβιος Νικολάου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Τηλ.: 99319917