Νευρικός κλονισμός: Πότε, πώς και γιατί

Όλοι αντιμετωπίζουμε στρες στην καθημερινότητά μας. Ο όρος «νευρικός κλονισμός» δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση στο χώρο της Ιατρικής, αλλά μια εξαιρετικά αντιπροσωπευτική περιγραφή για το τι περνά το σώμα μας όταν καταπονείται υπερβολικά, με αποτέλεσμα το άτομο, προσωρινά, να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες και υποχρεώσεις.

Ο νευρικός κλονισμός συμβαίνει, όταν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας γίνονται σωματικά και συναισθηματικά «αβάστακτες» για το άτομο. Στο παρελθόν αυτός ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει μια σειρά ψυχικών διαταραχών, αλλά οι σημερινοί επαγγελματίες υγείας δεν τον χρησιμοποιούν πλέον.

Ο νευρικός κλονισμός δεν δείχνει μια συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια, αλλά δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μία κανονική, ή υγιή αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Μπορεί να υποδηλώνει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας που είναι «κρυμμένο» και χρειάζεται προσοχή, όπως η αγχώδης διαταραχή ή η κατάθλιψη.

Τα σημάδια ενός νευρικού κλονισμού ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Το τι ακριβώς συνιστά ένα νευρικό κλονισμό διαφέρει επίσης από τη μία κουλτούρα/κοινωνία στην άλλη. Γενικά, είναι κοινά αποδεκτό ότι σημαίνει πως ένα άτομο δεν είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει κανονικά.

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για ένα άτομο με νευρικό κλονισμό:

•Απέχει από την εργασία για λίγες μέρες ή περισσότερο, με την πρόφαση κάποιας ασθένειας.

•Αποφεύγει τις κοινωνικές δεσμεύσεις και ακυρώνει ραντεβού.

•Δυσκολεύεται να ακολουθήσει μια υγιή ρουτίνα στο φαγητό, τον ύπνο και την προσωπική υγιεινή.

•Μια σειρά από άλλες ασυνήθιστες ή δυσλειτουργικές συμπεριφορές μπορεί να θεωρηθούν σημάδια και συμπτώματα ενός νευρικού κλονισμού.

•Αν νομίζετε ότι περνάτε νευρικό κλονισμό, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό. •Αν έχετε επαγγελματία υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας, μιλήστε σε αυτόν για τα σημάδια και τα συμπτώματά σας ή ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.