Παντζιάρια: Μια υπερτροφή

Τα παντζάρια αποτελούν ένα ακόμη “φάρμακο” και υπερτροφή της φύσης, που βοηθά στην αντιμετώπιση και την καταπολέμηση πολλών παθήσεων και ασθενειών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ευεργετικά για την υγεία μας και τα οφέλη τους στον οργανισμό και το σώμα μας, είναι πραγματικά εκπληκτικά.

Τα παντζάρια είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο για τα αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά του αποτελέσματα, ενώ μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη libido.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα ανακαλύψετε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε παντζάρια, πόσες θερμίδες και βιταμίνες περιέχουν και ποια είναι η εποχή τους.

Επιπλέον, θα γνωρίσετε τα σημαντικά οφέλη τους στον οργανισμό, τον εγκέφαλο και τους μυς κατά την άσκηση, αλλά και τι θα πρέπει να προσέξετε με την κατανάλωση τους.

Τα παντζάρια ή κοκκινογούλια όπως επίσης λέγονται, θεωρούνται μια κόκκινη υπερδύναμη και σίγουρα θα πρέπει να αποτελούν έναν καθημερινό σας σύμμαχο υγείας.

Δεν είναι ένα ακόμη απλό και νόστιμο τρόφιμο αλλά πολλά περισσότερα!

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό, ενώ έχουν εκπληκτικά οφέλη για τη συνολική υγεία μας.

 

 

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε παντζάρια
Ας δούμε λοιπόν τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε παντζάρια και πως μπορείτε να ωφεληθείτε από τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

#1 Πλήθος βιταμινών και μετάλλων
Τα παντζάρια είναι μια τροφή χαμηλή σε θερμίδες, αφού τα 100 γραμμάρια περιέχουν μόνο 43 θερμίδες. (1)

Ταυτόχρονα περιέχουν πλήθος βιταμινών, όπως Α, C, D, Β6 και Β12, αλλά και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο και ασβέστιο.

#2 Αυξάνουν την ερωτική επιθυμία και αντοχή
Τα παντζάρια περιέχουν μια σημαντική ποσότητα από βόριο. Αυτό είναι ένα ιχνοστοιχείο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή των ορμονών μας.

Διαβάστε επίσης:  Συμπτώματα της Κατάθλιψης

Το βόριο, που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα παντζάρια, αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Βελτιώνοντας έτσι τη σεξουαλική υγεία και την αντοχή των ανδρών στο σεξ. (2)

Στη ρωμαϊκή εποχή τα παντζάρια χρησιμοποιήθηκαν ως αφροδισιακό. Ο λόγος ήταν πως επιτρέπουν σε περισσότερες σεξουαλικές ορμόνες να κυκλοφορούν στο σώμα.

Επιπλέον, τις διατηρούν σε υγιή επίπεδα αυξάνοντας σημαντικά την ερωτική διάθεση.

#3 Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Παρά το ότι πολλές φορές έχει ειπωθεί το αντίθετο, τα παντζάρια μπορούν να βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου (3) που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Hypertension», (4) οι ερευνητές διαπίστωσαν πως επειδή τα παντζάρια και ο χυμός τους περιέχουν νιτρικά, μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Αυτό σημαίνει, πως ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

#4 Τα παντζάρια βοηθούν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος
Τα παντζάρια αλλά και ο χυμός τους είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και ουσιαστικά δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά.

Είναι λοιπόν μια εξαιρετική επιλογή για το πρωινό σας smoothie, ώστε να σας δώσει μια θρεπτική και ενεργειακή ώθηση για το ξεκίνημα της ημέρας. Αποτελεί όμως παράλληλα και ένα ιδανικό λαχανικό, ως σαλάτα ή γεύμα.

#5 Βοηθούν τους μυς να λειτουργούν καλύτερα
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθά τους μυς σας να λειτουργούν καλύτερα και να γίνονται πιο δυνατοί μετά από την άσκηση. (5)

Η κατανάλωση μαγνησίου μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, δίνει ώθηση στην έκκριση τεστοστερόνης. Αυτή είναι η υπεύθυνη ορμόνη για τη φυσική αύξηση της μυϊκής μάζας.

#6 Τα παντζάρια βοηθούν στην απόδοση των αθλητών
Μία ερευνητική μελέτη έδειξε, πως τα οφέλη για την υγεία των παντζαριών περιλαμβάνουν την αύξηση του ενέργειας και των δυνατοτήτων απόδοσης στους αθλητές. (6)

Διαβάστε επίσης:  Χορηγούνται στη Βρετανία τα πρώτα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του μελανώματος

Οι εμπειρογνώμονες ανέφεραν πως χρειάζονται 3 με 5 παντζάρια για να ενισχύσετε την απόδοσή σας. Τα αποτελέσματα μάλιστα, εμφανίζονται 2-3 ώρες αφού τα φάτε ή πιείτε το χυμό τους.

#7 Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Τα οφέλη των παντζαριών είναι πολλά και περιλαμβάνουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, που είναι μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του σώματος.

Το οξείδιο του αζώτου από τα παντζάρια που μπορεί να ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση, είναι επίσης υπεύθυνο για την αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την πιο υγιή λειτουργία του.

 

Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητα του οργανισμού να σχηματίσει νιτρικό οξείδιο στο σωματικό επίπεδο αρχίζει να μειώνεται. Ταυτόχρονα, η δύναμη του εγκεφάλου μας και των νευρώνων του εξασθενεί επίσης.

Μια επιστημονική μελέτη όμως απέδειξε, ότι όταν μια ομάδα ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών επέλεξαν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά μαζί με χυμό παντζαριών, είχαν θαυμαστά αποτελέσματα στη λειτουργία του εγκεφάλου τους. (7)

#8 Τα παντζάρια μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη LDL
Τα παντζάρια περιέχουν διαλυτές ίνες, φλαβονοειδή και βητακυανίνη. Αυτά μπορούν να μειώσουν την “κακή” χοληστερόλη και να εμποδίσουν το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες. (8)

Η βητακυανίνη δίνει ουσιαστικά στο παντζάρι το πορφυρό κόκκινο χρώμα του. Είναι όμως ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ενίσχυση των κυττάρων και βοηθάει στην μείωση της οξείδωση της LDL χοληστερόλης.

Με αυτό τον τρόπο δεν της επιτρέπει να δημιουργήσει πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών. Προστατεύοντας έτσι, από πιθανή καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

#9 Αποτελούν ασπίδα για την αναιμία και την κόπωση
Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο από τη διατροφή τους. Αυτό όμως οδηγεί σε κόπωση, σε χαμηλό αιματοκρίτη ή ακόμη και σε αναιμία. (9)

Διαβάστε επίσης:  Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία λόγω σκόνης

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να στερήσει το οξυγόνο από τα κύτταρα του σώματος. Τα παντζάρια περιέχουν υψηλές ποσότητες σιδήρου που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου.

Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το σίδηρο.

#10 Βοηθούν στη μείωση των χρόνιων παθήσεων
Τα παντζάρια περιέχουν betalains, μία από τις καλύτερες κατηγορίες αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών. Τα betalains μπορούν να καταπολεμήσουν χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις ή ακόμη και ο καρκίνος. (10)

Έρευνες δείχνουν ότι η χρωστική ουσία για την κόκκινη απόχρωση τους, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καθημερινές καρκινογόνες ουσίες στο σώμα σας.

Τι θα πρέπει να προσέξετε με τα παντζάρια
Μετά από την κατανάλωση τους, υπάρχει περίπτωση τα ούρα και τα κόπρανα σας να γίνουν κόκκινα ή ροδόχρωμα.

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και αβλαβές, αλλά ίσως τρομάξετε αν δεν το περιμένετε.

Αν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση, η τακτική κατανάλωση παντζαριών μπορεί να την μειώσει επιπλέον. Οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα επίπεδα της.

Αν είστε επιρρεπείς σε πέτρες στα νεφρά ή διαβήτη, θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας πριν να καταναλώσετε παντζάρια.

Τελευταίες πινελιές για τα παντζάρια
Τα παντζάρια έχουν αποδειχθεί πολύ ισχυρά έναντι των εργαστηριακά καλλιεργημένων καρκινικών κυττάρων του μαστού. (11) Διεξάγονται μάλιστα εντατικές έρευνες, για να αποδειχθεί αν αποτελούν έναν ισχυρό μαχητή κατά των καρκινικών κυττάρων.

Η καλύτερη εποχή τους είναι από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, παρά το ότι πλέον τα βρίσκουμε ολόκληρο το χρόνο.

Τα παντζάρια είναι πραγματικά μια υπερτροφή και ένα ισχυρό φάρμακο που μας δώρισε η φύση. Είναι λοιπόν απόλυτα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και του εγκεφάλου μας.