Γιατί το χειμώνα το άρωμά μας διαρκεί λιγότερο απ’ ό,τι τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου;

Tο βλέπουμε στα περιοδικά ή στους πάγκους καλλυντικών, το δοκιμάζουμε, το ερωτευόμαστε, το αγοράζουμε. Ο λόγος για το αγαπημένο μας άρωμα ή για ένα νέο που μας γοήτευσε. Ωστόσο, η σχέση μας μαζί του, όπως όλες οι σχέσεις, κρύβει μυστικά. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το εξής: «Γιατί το χειμώνα διαρκεί λιγότερο απ’ ό,τι τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου;»

Ακούγεται όντως περίεργο, αλλά δεν είναι στη φαντασία σας. Για την ακρίβεια, έχετε απόλυτο δίκιο. Το άρωμα τείνει να μη διαρκεί το ίδιο διάστημα τους μήνες που κάνει κρύο, σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο.

Τι συμβαίνει: Όσο πέφτει η θερμοκρασία, άλλο τόσο πέφτουν και τα επίπεδα της φυσικής ενυδάτωσης της επιδερμίδας, πράγμα που την καθιστά πιο ξηρή. Η ξηρή επιδερμίδα δεν διατηρεί εξίσου τις αρωματικές νότες όσο η λιπαρή. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν έχετε λιπαρή επιδερμίδα, μην απογοητεύεστε, γιατί υπάρχει λύση να διαρκεί το άρωμά σας για πολλές, πολλές ώρες.

Διαβάστε επίσης:  Τι μπορείτε να κάνετε για τις ρυτίδες

Τέσσερις τρόποι για να παρατείνετε τη διάρκειά του στην επιδερμίδα σας.

 

1. Ενυδατώστε καλά το δέρμα σας

 

Δηλαδή το προφανές. Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να διαρκέσει περισσότερο ένα άρωμα. Έτσι μετά το ντους, απλώνετε στο σώμα σας μια πλούσια ενυδατική σύνθεση που θα σφραγίσει την υγρασία στους πόρους και ταυτόχρονα θα βοηθήσει το eau de parfum ή το eau de toilette σας να διαρκέσει περισσότερες ώρες. Μην ξεχάσετε να απλώσετε την κρέμα στα σημεία που συνήθως βάζετε άρωμα, όπως τους καρπούς, το λαιμό, στις κλειδώσεις των χεριών. Μια καλή εναλλακτική για να το απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο είναι να χρησιμοποιήσετε την ενυδατική λοσιόν από την ίδια σειρά του αρώματος που έχετε.

Bonus: Η πλούσια ενυδάτωση δυναμώνει και τον επιδερμικό φραγμό με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι πιο ανθεκτικό και λιγότερο επιρρεπές στους ερεθισμούς και το ξεφλούδισμα από το κρύο.

Διαβάστε επίσης:  Καύσωνας: Δείτε τι να φάτε για να δροσιστείτε!

 

2. Επιλέξτε ένα eau de parfum

Αν έχετε αμφιβολίες για το τι είδος αρώματος να επιλέξετε, eau de parfum ή eau de toilette, τότε θα σας προτείναμε ένα eau de parfum για το χειμώνα. Κι αυτό γιατί περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση αιθέριων ελαίων (20%-30%) τα οποία παραμένουν περισσότερο στο δέρμα, σε σύγκριση με το eau de toilette που έχει περιεκτικότητα 8%-12%. Παρ’ όλα αυτά, το eau de toilette παραμένει η πιο δημοφιλής κατηγορία, γιατί είναι πιο ελαφρύ, άρα κατάλληλο για όλες τις ώρες και είναι πιο οικονομικό.

 

3. Προσέξτε τις νότες βάσης

Πολύ συχνά στις νότες κορυφής ενός αρώματος συναντάμε ελαφριά λουλούδια ή εσπεριδοειδή, τα οποία είναι και τα πρώτα που αντιλαμβανόμαστε οσφρητικά. Η κορυφή είναι ο επιφανειακός χαρακτήρας, εκείνος δηλαδή που αντιλαμβανόμαστε αμέσως όταν δοκιμάζουμε ένα άρωμα. Όμως συνήθως δεν διαρκεί πολύ και δίνει σταδιακά τη θέση του στις νότες βάσης που διαρκούν περισσότερο. Όσο πιο έντονο χαρακτήρα έχει η βάση, τόσο καλύτερα. Μερικές επιλογές είναι η ομάδα των ξύλων, όπως κέδρος, πεύκο, σανδαλόξυλο, του musk και οι ανατολίτικες όπως κεχριμπάρι, λιβάνι, μύρο και μπαχαρικά.

Διαβάστε επίσης:  Πανάδες μετά τις διακοπές: Πέντε τρόποι για να τις καταπολεμήσετε

 

4. Εφαρμόστε το άρωμά σας σε στρατηγικά σημεία

Πρόκειται για τα σημεία που χτυπούν οι παλμοί, όπως πίσω από τα αφτιά και οι καρποί, σημεία που συνήθως το βάζουμε. Ωστόσο, αποφύγετε το λάθος που κάνουν όλοι: Μην τρίβετε τους καρπούς μεταξύ τους, γιατί έτσι αλλοιώνεται ο χαρακτήρας, αλλά και η διάρκειά του.

Tip: Άλλος ένας τρόπος εξίσου αποτελεσματικός για να απολαμβάνετε το άρωμά σας περισσότερες ώρες είναι να ψεκάζετε με λίγο άρωμα το φουλάρι, τον γιακά από το πανωφόρι σας ή ακόμα και τα μαλλιά σας. Είναι μια τακτική που ενδείκνυται το χειμώνα, που τα χέρια μας ή ο λαιμός μας είναι συνήθως καλυμμένα με αποτέλεσμα να ατονεί η ευωδιά.