«Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα στην εμπειρία του τοκετού»

Επιστολή – καταγγελία από διάφορους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς στάλθηκε στον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, με θέμα τη διενέργεια καισαρικής σε όλες τις μητέρες θετικές στον κορονοϊό, κάτι που όπως αναφέρεται δεν είναι αναγκαίο.

Η επιστολή από τις ΜΚΟ «Βirth Forward», Παγκύπριος Σύνδεσμος Μητρικού Θηλασμού «Δώρο ζωής», Mediterranean Institute of Gender Studies (MIGS) και Δίκτυο Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Υγείας αλλά και στη διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας, τη Γυναικολογική-Μαιευτική Εταιρεία Κύπρου, τον διευθυντή ΟΚΥπΥ, τη Μαιευτική/ Γυναικολογική Κλινική ΝΑΜ ΙΙΙ, την Επιτροπή Μαιών – Μαιευτών-ΠΑΣΥΝΜ, την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού, την Επιτροπή Βιοηθικής, την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Όπως αναφέρεται, «πρόσφατα επιβεβαιώθηκε δημόσια, μετά από ανάρτηση στη σελίδα του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στο Facebook, ότι στην Κύπρο διενεργείται καισαρική τομή σε όλες τις μητέρες που είναι θετικές στον COVID-19».

Στην επιστολή καταγγέλλεται επίσης το γεγονός ότι κάποιες μητέρες γέννησαν με καισαρική επειδή ήταν θετικές στον COVID-19 και ανέφεραν ότι ούτε το νέο πρωτόκολλο θηλασμού τηρείται, εφόσον δεν τους επιτράπηκε να δουν ή να θηλάσουν το μωρό τους στις πρώτες 48 ώρες, ούτε και τους παρασχέθηκε οποιαδήποτε βοήθεια για άμελξη γάλακτος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και διεθνούς κύρους γυναικολογικές/μαιευτικές εταιρείες, προστίθεται, «το γεγονός ότι μία γυναίκα είναι θετική στον COVID-19, δεν συνιστά αυτόματα και αιτία διενέργειας καισαρικής τομής». Τονίζεται δε, ότι αντιθέτως, όλες οι γυναίκες, «ανεξαρτήτως του αν είναι θετικές στον COVID-19 ή όχι», έχουν το δικαίωμα σε μία ασφαλή και θετική εμπειρία τοκετού. Σημειώνεται ότι «η στέρηση του φυσιολογικού τοκετού και η διενέργεια προγραμματισμένης καισαρικής αντιβαίνουν στο δικαίωμα αυτό», καθώς, όπως επισημαίνεται, «η καισαρική χωρίς ιατρικές ενδείξεις δεν είναι ασφαλέστερη για τη μητέρα και το νεογνό σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό».

Αναφέρεται επίσης, ότι «σε συνδυασμό με την εμπειρία της καισαρικής, οι γυναίκες αυτές δεν μπόρεσαν ούτε να θηλάσουν τα νεογνά τους, αφού, σύμφωνα με το αρχικό πρωτόκολλο, αυτό δεν επιτρεπόταν, ενώ το νέο πρωτόκολλο που προβλέπει συνδιαμονή και θηλασμό δεν φαίνεται να τηρείται κατά τις πρώτες 48 ώρες».

Καταλήγοντας, καλούν το Υπουργείο Υγείας «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ορίσει άμεσα, σε συνεργασία με τη Γυναικολογική – Μαιευτική Εταιρεία Κύπρου, συγκεκριμένα πρωτόκολλα σχετικά με το χειρισμό μητέρων θετικών σε COVID-19 που δεν θα περιλαμβάνουν προληπτική προγραμματισμένη καισαρική χωρίς ιατρικό λόγο». Οκτώ μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, τονίζεται, «θεωρούμε ότι είναι αρκετός καιρός για να προετοιμαστεί κατάλληλα το Νοσοκομείο Αναφοράς, ώστε οι γυναίκες θετικές σε COVID-19 να μπορούν να έχουν την επιλογή να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό».

Ειρηναίος Πίττας