Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα: Δείτε πως προστατεύει από τις εποχικές νόσους

«Κλειδί» για την προστασία του οργανισμού από τις εποχικές λοιμώξεις αποτελεί η διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Η ενίσχυση της φυσιολογικής λειτουργίας του είναι πιο επίκαιρη από ποτέ λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας που ευνοεί την εμφάνιση των συγκεκριμένων ενοχλήσεων.

Ο κύριος ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η θωράκιση του οργανισμού από τους επιβλαβείς παράγοντες. Με τον όρο αντιγόνο ονομάζεται οτιδήποτε ξένος προς τον οργανισμό, το οποίο μπορεί να έχει τη μορφή κάποιας ουσίας ή κάποιου μικροοργανισμού. Η έκθεση του οργανισμού μας σε ένα αντιγόνο οδηγεί ανά πάσα στιγμή στην ανάπτυξη ανοσολογικής απάντησης.

Η ανοσολογική απάντηση περιλαμβάνει τους μη ειδικούς μηχανισμούς άμυνας, όπως είναι οι φυσιολογικοί φραγμοί του δέρματος και των βλεννογόνων και κάποιους γενικούς μηχανισμούς άμυνας που ενεργοποιούνται μετά την επίδραση του βλαπτικού ερεθίσματος. Εκτός από τους μη ειδικούς μηχανισμούς, στο ανοσοποιητικό σύστημα υπάρχουν και ειδικοί μηχανισμοί που περιλαμβάνουν την παραγωγή αντισωμάτων ενάντια σε συγκεκριμένα αντιγόνα.

Διαβάστε επίσης:  Καλοκαιρινό πρωινό: συστάσεις από διατροφολόγο

Η ενίσχυση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος επιτυγχάνεται με τη βοήθεια συστατικών φυσικής προέλευσης, καθώς και με τη συμβολή του σελήνιου και του ψευδάργυρου.

Ιχνοστοιχεία από τη φύση

Κίστος – ο γνωστός από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες

Το κρητικό αυτό βότανο είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως φαρμακευτικό φυτό. Τα σημαντικά οφέλη του αποδεικνύονται από σύγχρονες εργαστηριακές μελέτες που τεκμηριώνουν τη συμβολή του στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των εποχικών ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων, καθώς και στη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Η θετική επίδραση του Cistus creticus αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητα του εκχυλίσματός του σε πολυφαινόλες.

Διαβάστε επίσης:  14 τρόφιμα για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές

Βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Παράγεται από τις μέλισσες και αποτελεί μια από τις πιο γνωστές υπερτροφές με ευεργετική δράση για την υγεία. Επιπλέον, εμφανίζει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση έναντι του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου και του E.coli1.

Σελήνιο και Ψευδάργυρος

To σελήνιο και ο ψευδάργυρος συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.