Γυμναστική για όσους νιώθουν αδύναμοι!

Τώρα που τελείωσε η χρονιά όπου και αν γυρίσουμε τα μάτια μας διαβάζουμε λίστες και άρθρα με τα New Year’s Resolutions. Πρόκειται για τις αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε κάθε φορά που αλλάζει ο χρόνος και σκοπό έχουν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας.

Έτσι υποσχόμαστε στον εαυτό μας πως δεν θα καπνίζουμε, δεν θα πίνουμε πολύ, θα κάνουμε υγιεινή διατροφή και φυσικά… γυμναστική. Θα σταθούμε σ’ αυτό το τελευταίο γιατί το να κάνουν κάποιοι γυμναστική είναι κάπως δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

Δεν είναι πλέον λίγοι οι άνθρωποι γύρω μας που ζουν σε κατάσταση μειωμένης σωματικής ικανότητας. Υπολείπονται σε δύναμη, αντοχή και ισχύ. Με αποτέλεσμα το σώμα τους να μπορεί με το ζόρι να ανταποκριθεί στα βασικά και ο παραμικρός τραυματισμός ή μια μικρή ασθένεια να καταστέλλει εντελώς τη φυσική λειτουργία τους. Σε εκείνες τις -όχι και τόσο σπάνιες περιπτώσεις– είναι ακόμα πιο επιβεβλημένη η καθημερινή γυμναστική για πολλούς λόγους.

Ας πούμε μόνο τους πιο βασικούς:

Αναδόμηση κυττάρων

Διαβάστε επίσης:  Αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 6,2 χρόνια την τελευταία 30ετία

Το σώμα μας, έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει καινούρια κύτταρα στους μύες, τις αρθρώσεις και τους τένοντες. Όταν εμείς το αφήνουμε να τεμπελιάζει και να υπολειτουργεί τότε ο οργανισμός μας μπαίνει σε κατάσταση καταβολισμού. Αντί λοιπόν να δημιουργεί νέα κύτταρα εκείνος σκοτώνει και διώχνει όσα δεν χρησιμοποιούνται.

Η άσκηση βοηθάει στον πόνο

Αυτό και αν ακούγεται ως σχήμα οξύμωρο. Και όμως σύμφωνα με τις έρευνες, η άσκηση αυξάνει την ανέχεια του σώματός μας στον πόνο, λόγω των συνεχόμενων ερεθισμάτων που λαμβάνουν οι υποδοχείς από τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους μύες μας. Όταν σταματάμε τη γυμναστική, η ανέχεια στον πόνο μειώνεται.

Έτσι, μόλις νιώσουμε την παραμικρή ενόχληση σε όποιο σημείο του σώματος και αν είναι ο πόνος γίνεται αμέσως αντιληπτός και μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό. Παράλληλα, οι μεγάλες πιέσεις που δέχεται το σώμα μας κατά την άσκηση βοηθούν στην παραγωγή πρωτεϊνών που αυξάνουν τη δύναμη και την κυκλοφορία του αίματος στους μύες. Τέλος, το κολλαγόνο που παράγεται κατά την άσκηση, βοηθά στην επούλωση των τραυματισμένων τενόντων και αρθρώσεων.

Διαβάστε επίσης:  Αδυναμία προμήθειας αντιδιαβητικών φαρμάκων κατηγορίας Αναλόγων GLP-1

Βελτιώνει την ψυχολογία

Κατά τη διάρκεια μιας φυσικής δραστηριότητας παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό διάφορα είδη ορμονών. Ορισμένες από αυτές τις ορμόνες επιδρούν στην ψυχική διάθεση του ασκούμενου με αποτέλεσμα να τον κάνουν να αισθάνεται ευχάριστα. Συγκεκριμένα, τα οιστρογόνα είναι γυναικείες ορμόνες που ανεβάζουν τη διάθεση και βελτιώνουν τη διάσπαση του σωματικού λίπους. Αυξάνονται με το τέλος της άσκησης και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι και τέσσερις ώρες μετά. Κάποιες άλλες ορμόνες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία του ασκούμενου είναι οι ενδορφίνες οι οποίες είναι ορμόνες της αντιγήρανσης και του anti-stress. Παράγονται στον εγκέφαλο και καταπολεμούν τον πόνο καθώς μειώνουν την ένταση και το άγχος.

Αυξάνονται μέχρι και 500% μετά από 30 λεπτά αεροβικής γυμναστικής!

Επίσης, η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας, της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη. Τι συμβαίνει όμως με όσους για διάφορους λόγους (παχυσαρκία, διαβήτης, μυοσκελετικές παθήσεις) έχουν χρόνια να γυμναστούν;

Διαβάστε επίσης:  Μείωση λιστών αναμονής στο ΓεΣΥ εισηγείται η Νευρολογική Εταιρεία

Η γυμναστική με τον φυσικοθεραπευτή σας

Ο φυσικοθεραπευτής είναι ο άνθρωπος που θα σας βοηθήσει να βάλετε με το σωστό τρόπο, χωρίς ρίσκο, την άσκηση στη ζωή σας. Θα σας προτείνει και θα δοκιμάσετε μαζί του εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν από εσάς και ταιριάζουν απόλυτα στις δικές σας μοναδικές ανάγκες.

Είτε ως συνέχεια μιας θεραπευτικής προσέγγισης στην αποκατάσταση διαφόρων μυοσκελετικών παθήσεων (οστεοαρθρίτιδα, οσφυαλγία, κύφωση, τενοντίτιδα ώμου, κάκωση γόνατος κ.α.) είτε ως ανεξάρτητα προγράμματα άσκησης σε όσους απλώς θέλουν να γυμναστούν για πρόληψη, υγεία και ευεξία. Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που ξεκινούν να γυμνάζονται με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή τους δεν σταματούν ποτέ ξανά την άσκηση.

Ούτε ένας ενδεχόμενος τραυματισμός ούτε κάποια μυοσκελετική πάθηση με έντονο πόνο στέκονται εμπόδιο στο δρόμο τους. Αντιθέτως μαθαίνουν τρόπους και συνεχίζουν τη σωστή άσκηση, που θα τους βοηθήσει μακροπρόθεσμα, να ανακτήσουν τη λειτουργικότητά τους, την ποιότητα ζωής τους. Τέλος, μαζί με τον φυσικοθεραπευτή τους προχωρούν σε μια σωστή πρόληψη τυχόν υποτροπών.