Κορονοϊός: Σε ποιους εσωτερικούς χώρους μεταδίδεται πιο εύκολα;

Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται πιο εύκολα σε κλειστούς χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός και δεν τηρούνται τα μέτρα πρόληψης όπως χρήση μάσκας, απολύμανση χεριών και αποστάσεις

‘Όμως ενόψει της άφιξης του Χειμώνα που θα είμαστε περισσότερο μέσα και τα παράθυρα θα παραμένουν κλειστά πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού;

 

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος

Ο Γκέρχαρντ Σόιχ, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για τα Αεροσωματίδια στην Ιατρική, δηλώνει ότι οι εσωτερικοί χώροι δεν είναι όλοι το ίδιο.

Για το λόγο αυτό το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προειδοποιεί ότι η μεγαλύτερη παραμονή σε κλειστούς χώρους είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης, ακόμα και εάν τηρηθεί η απόσταση των δυο μέτρων.

Διαβάστε επίσης:  Βωνιάτης: Θέμα χρόνου να έρθει και στην Κύπρο η «Όμικρον» – Η ελπίδα για ανοσία της αγέλης

Δεν είναι όλοι οι εσωτερικοί χώροι το ίδιο

Δεν υπάρχουν ακριβείς απαντήσεις όμως ο ειδικός παραπέμπει σε μια έκθεση από την Κίνα σύμφωνα με την οποία από 318 εστίες με τρία ή τέσσερα κρούσματα μόνο ένα προήλθε από εξωτερικό χώρο.

 

Ο εσωτερικός χώρος δεν είναι όμως πάντα το ίδιο επικίνδυνος. «Στο γυμναστήριο η αύξηση των αεροσωματιδίων είναι πολύ πιο υψηλή εξαιτίας της σωματικής άσκησης και της αναπνοής», λέει. Σε μια τάξη με παιδιά που φωνάζουν και πάνε πάνω-κάτω είναι φυσικά μεγαλύτερος ο κίνδυνος από ότι σε ένα γραφείο με λίγους εργαζόμενους που κάθονται. Σε ένα εστιατόριο πάλι όπου υπάρχουν γέλια, φωνές και καμιά φορά τραγούδι, η διάδοση του κορονοϊού μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Διαβάστε επίσης:  Τρέξιμο ή σχοινάκι;

Η λύση που προκρίνεται από τους ειδικούς είναι ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων.