Βιταμίνη D: Πως βοηθά στην απώλεια βάρους

Στην περίπτωση που επιθυμείτε να χάσετε τα περιττά κιλά, καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε επαρκή βιταμίνη D στον οργανισμό σας.

Και αυτό γιατί μια νέα μελέτη απέδειξε ότι η έλλειψη αυτής της βιταμίνης πιθανώς αποτελεί εμπόδιο στο αδυνάτισμα.

Αναλυτικότερα η νέα αυτή μελέτη έδειξε ότι «τα παχύσαρκα άτομα που έλαβαν βιταμίνη D έχασαν στο 3μηνο παρακολούθησης 2% περισσότερο σωματικό λίπος από τα παχύσαρκα άτομα που έλαβαν το placebo» ανέφερε ο Kλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος δρ Κωνσταντίνος Ξένος.

 

«Μέχρι σήμερα οι δυο μεγάλες δημοσιευμένες ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις που υπάρχουν, καταλήγουν σε διφορούμενα αποτελέσματα ως προς την επίδραση της βιταμίνης D στο αδυνάτισμα, με την 1η (Metabolism. 2019 Mar;92:193-205) να μην δείχνει κάποια θετική έκβαση ενώ η 2η (Medicina Kaunas. 2019 Jul 12;55(7):368) καταλήγει σε θετικά αποτελέσματα, με δόσεις όμως βιταμίνης D πολύ μεγαλύτερες από ότι στην 1η μελέτη. Όπως και να έχει το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο και περισσότερες κλινικές μελέτες, ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας, απαιτούνται μέχρι να καταλήξουμε σε απολύτως σαφή συμπεράσματα. Το μόνο σίγουρο μέχρι σήμερα είναι πως η παχυσαρκία συσχετίζεται ισχυρά με την υποβιταμίνωση σε D» ανέφερε ο δρ Ξένος.

Η βιταμίνη D φαίνεται να διαδραματίζει ρόλο έναντι της παχυσαρκίας μέσα από μια σειρά επιδράσεων στην ινσουλίνη και στους υποδοχείς της αλλά και σε κυτταροκίνες που εμφανίζονται σε υψηλά επίπεδα στα παχύσαρκα άτομα.

 

Τροφές που παρέχουν βιταμίνη D

Η διαιτητική βιταμίνη D παρέχεται κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ειδικότερα από το συκώτι, το βοδινό, το μοσχάρι και τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί και βούτυρο και κάποια ψάρια όπως η ρέγκα, ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.

Επιπλέον τροφές αποτελούν το μουρουνέλαιο, ο χυμός πορτοκάλι και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.