To τρόφιμο-βάλσαμο για την καρδιά

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το ελαιόλαδο ως ελιξίριο νεότητας και υγείας. Ακόμα και σήμερα, που οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει και δεν ταυτίζονται ιδιαίτερα με τη διατροφή των προγόνων μας, οι ιδιότητες του διατροφικού αυτού χρυσού έχουν αναγνωριστεί από πλήθος ερευνών.

Μέσα σε αυτά τα οφέλη, συγκαταλέγεται και η εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Καταναλώνοντας περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα, θα μπορούσε αποτελεσματικά να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μελέτη του 2020.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με μια πιο τωρινή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες αιτίες σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια ελαιόλαδο.

«Το ελαιόλαδο θεωρείται το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής και η σύνδεσή του με τη χαμηλότερη θνησιμότητα είναι επαρκώς τεκμηριωμένη στις χώρες της νότιας Ευρώπης. Αλλά αυτή είναι η πρώτη μακροχρόνια μελέτη που δείχνει ένα τέτοιο όφελος για την υγεία στις ΗΠΑ», ανέφερε σχετικά ο δρ Frank Hu, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Hot this week

Ερωτηματολόγιο ΟΣΑΚ: Αποτυπώνονται ανάγκες και προβλήματα των δικαιούχων Υγείας

Με τη διεξαγωγή έρευνας στη βάση ερωτηματολογίου η ΟΣΑΚ...

Πρόσληψη Φροντιστών Υγείας για τις ανάγκες του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (07-11-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με...

ΟΚΥΠΥ: Επενδύσεις και νέες υπηρεσίες για την ογκολογία

Ο ΟΚΥΠΥ έχει όραμα για όλες του τις υπηρεσίες...

ΑΚΕΛ: Οι φορείς ασθενών επισημαίνουν στρεβλώσεις και ανισότητες στον νέο νόμο αποκατάστασης

Oι τοποθετήσεις της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και...

Related Articles

Popular Categories