Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να μη διαφέρουν από τη ζάχαρη

Το να μειώσετε τα γλυκά ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τους καφέδες μπορεί να μη βοηθήσουν σε τίποτα την υγεία της καρδιάς σας, εάν τα αντικαταστήσετε με ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά, για να μειώσετε τη ζάχαρη.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα που κατανάλωναν ποτά με γλυκαντικά με λίγες, ή χωρίς θερμίδες, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η στέβια, είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καθόλου γλυκά ροφήματα.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 105 χιλιάδες συμμετέχοντες, οι οποίοι κατέγραψαν τη διατροφική πρόσληψη, τη σωματική δραστηριότητα και την κατάσταση της υγείας τους σε τακτά διαστήματα έξι μηνών. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ζαχαρούχα ροφήματα είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η ζάχαρη συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, διαπίστωσαν επίσης ότι εκείνοι που κατανάλωναν εναλλακτικές εκδόσεις γλυκών ροφημάτων είχαν εξίσου υψηλό κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, σε σύγκριση με συνομήλικούς τους που δεν κατανάλωναν καθόλου γλυκά ροφήματα.

Διαβάστε επίσης:  Μείωση λιστών αναμονής στο ΓεΣΥ εισηγείται η Νευρολογική Εταιρεία

Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί σε αυτήν την έρευνα. Πρώτον, δεν αποδεικνύει άμεσα ότι τα τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η έρευνα επίσης δεν έκανε διάκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων τεχνητών γλυκαντικών, τα οποία μπορεί να μην έχουν τα ίδια αποτελέσματα.

Όταν καταναλώνονται με μέτρο, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση πρόσληψης θερμίδων για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Το ιδανικό υποκατάστατο από την άποψη ενός διατροφολόγου είναι πάντα το νερό ή άλλα ποτά που δεν είναι γλυκά