Τα οφέλη ενός δυνατού καφέ μισή ώρα πριν την προπόνηση

Oπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο Journal of the International Society of Sports Nutrition, οι ερευνητές θέλησαν να προσδιορίσουν εάν η καφεΐνη –μία από τις ουσίες που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο για τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων– αυξάνει πράγματι την οξείδωση ή την «καύση» του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωσή της με τη μορφή συμπληρωμάτων είναι πολύ διαδεδομένη, τα επιστημονικά στοιχεία για τις ωφέλιμες ιδιότητές της είναι σπάνια.

 

«Η σύσταση για άσκηση με άδειο στομάχι το πρωί με στόχο την αύξηση της οξείδωσης του λίπους είναι δεδομένη. Όμως, η σύσταση αυτή δεν έχει επιστημονικό υπόβαθρο, καθώς δε γνωρίζουμε αν αυτή η αύξηση οφείλεται στην πρωινή άσκηση ή στην έλλειψη τροφής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Δρ. Francisco José Amaro-Gahete.

Διαβάστε επίσης:  Τί είναι Γενική/οικογενειακή Ιατρική - Ας συστηθούμε

Συνολικά, στην έρευνα συμμετείχαν 15 άνδρες (μέσης ηλικίας 32 ετών), οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα τεστ προπόνησης τεσσάρων συνθηκών με διαλείμματα επτά ημερών. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 3 mg/kg καφεΐνης ή ένα εικονικό φάρμακο στις 8 το πρωί και στις 5 το απόγευμα, με τον καθένα από αυτούς να ολοκληρώνει τα τεστ και στις τέσσερις συνθήκες με τυχαία σειρά. Οι συνθήκες πριν από κάθε τεστ (χρονικό διάστημα από το τελευταίο γεύμα, σωματική άσκηση ή κατανάλωση άλλων διεγερτικών ουσιών) ήταν αυστηρά περιορισμένες, όπως επίσης και ο υπολογισμός της οξείδωσης του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Μέγιστη οξείδωση του λίπους

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η έντονη κατανάλωση καφεΐνης 30 λεπτά πριν την αεροβική άσκηση αύξησε στο μέγιστο την οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας», αναφέρει ο Δρ. J. Amaro. Επιβεβαιώθηκε, επιπλέον, η ύπαρξη ημερήσιας μεταβολής στην οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ οι τιμές ήταν υψηλότερες το απόγευμα από ό, τι το πρωί για ίσες ώρες αποχής από το φαγητό.

Διαβάστε επίσης:  Απώλεια βάρους: Πόση σημασία έχει το timing των γευμάτων

 

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν, επίσης, ότι η καφεΐνη αυξάνει την οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της πρωινής άσκησης με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και το απόγευμα χωρίς την κατανάλωση καφεΐνης.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός της πρόσληψης καφεΐνης με την αεροβική άσκηση μέτριας έντασης το απόγευμα προσφέρει το βέλτιστο σενάριο για τους ανθρώπους που θέλουν να αυξήσουν την καύση του λίπους μέσω της άσκησης.

ΠΗΓΗhealthweb.gr