Στο 27,8% ανέρχεται η παχυσαρκία στην Κύπρο

Στην Κύπρο η παχυσαρκία ανέρχεται στο 27,8%, σύμφωνα με την επιδημιολογική έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας, στους άντρες η παχυσαρκία ανέρχεται στο 28,8% και στις γυναίκες στο 26,9%, ενώ το υπερβάλλον βάρος ανέρχεται στο 36% συνολικά, 46,9% στους άνδρες και 26% στις γυναίκες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, η έρευνα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Παρακολούθηση της Παιδικής Παχυσαρκίας του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (2018) που έγινε σε 40 χώρες, έδειξε ότι τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας ήταν σε Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Σαν Μαρίνο, όπου το 18- 21% των αγοριών και το 9-19% των κοριτσιών είναι παχύσαρκα. Το ετήσιο άμεσο κόστος της θεραπείας των σημαντικότερων επιπλοκών που οφείλονται στην παχυσαρκία ήταν 600 δισεκατομμύρια δολάρια (2014) παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης:  Άφησαν καρκινοπαθή γυναίκα να περιμένει για περισσότερες από 3 ώρες στο ΓΝ Πάφου

Όμως, χωρίς τη λήψη κατάλληλων δράσεων για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας, το ετήσιο ιατρικό κόστος για τη θεραπεία των συνεπειών της παχυσαρκίας θα φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως το 2025. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας και τον ΣυΔιΚυ, υπάρχουν τρεις τομείς για να δράσουν άμεσα κυβερνήσεις, πάροχοι υπηρεσιών υγείας, τα εθνικά συστήματα υγείας και ασφαλιστικά ταμεία στην παχυσαρκία: Κατάλληλες υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία, έγκαιρη παρέμβαση για καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία, πρόληψη για να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην εποχή της πανδημίας, τα άτομα με παχυσαρκία έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν εάν νοσήσουν από COVID-19. Ένας στους δύο ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω COVID-19 είναι παχύσαρκοι. Ο αυξημένος κίνδυνος νοσηλείας, εισαγωγής σε εντατική μονάδα θεραπείας, ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, αλλά και η αυξημένη θνησιμότητα σχετίζονται με το βαθμό της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, το αυξημένο σωματικό λίπος επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα καθώς και τις λειτουργίες της φλεγμονής και της ανοσίας. Η συνέπεια είναι η διαταραγμένη αντίδραση στη λοίμωξη και η αυξημένη προδιάθεση για βαριά λοίμωξη από COVID-19. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, η υποστήριξη των ανθρώπων για να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τελικά το σωματικό τους βάρος μπορεί να ελαττώσει τις σοβαρές επιπτώσεις της λοίμωξης από COVID-19 στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες κατά κύριο λόγο προσβάλλονται από παχυσαρκία.

Διαβάστε επίσης:  Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμα φάρμακα, ανεξέλεγκτη κυκλοφορία μη αδειοδοτημένων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, «πρέπει να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε αυτές για κάθε άτομο, παιδιά και ενήλικες, που τις χρειάζονται». O Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου υιοθετεί την ημέρα αυτή για να υπενθυμίσει στις αρμόδιες Αρχές τη δέσμευσή τους και να ζητήσει από αυτές να λάβουν επείγοντα μέτρα.