Πάρκινσον: Το σουσάμι υπόσχεται βελτίωση της κινητικότητας

Ένας πολύ δημοφιλής και αγαπημένος σπόρος και το έλαιό του ενδεχομένως να αποτελέσουν ανάχωμα στην επιδείνωση της κινητικής λειτουργίας των ασθενών με νόσο Πάρκινσον και ίσως τελικά να αποτρέψουν την ανάπτυξη της νόσου, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Osaka αναφέρουν ότι η χημική ένωση σεσαμινόλη, που υπάρχει στους σπόρους του σουσαμιού, προστατεύει από τη νόσο Πάρκινσον αποτρέποντας τις νευρωνικές βλάβες που μειώνουν την παραγωγή ντοπαμίνης. Πιο αναλυτικά, πειράματα in vitro έδειξαν ότι η σεσαμινόλη μειώνει το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα, ρυθμίζοντας την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Τα πειράματα αποκαλύπτουν ότι η διατροφική πρόσληψη σεσαμινόλης αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης και βελτιώνει σημαντικά την κινητική λειτουργία στα ποντίκια, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Heliyon. Το σησαμέλαιο, που χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική για το άρωμα καρυδιού που αναδύει και το υψηλό σημείο καύσης, παράγεται από τα εκχυλίσματα λιπαρών οξέων των σπόρων σουσαμιού, ενώ τα άδεια κελύφη απορρίπτονται ως απόβλητα.

Διαβάστε επίσης:  Μείωση λιστών αναμονής στο ΓεΣΥ εισηγείται η Νευρολογική Εταιρεία

Οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι η σεσαμινόλη, που αφθονεί στα άδεια κελύφη, έχει προστατευτικές ιδιότητες έναντι της νόσου Πάρκινσον. Τα πειράματα έφεραν τους επιστήμονες μπροστά σε ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Η ομάδα έδειξε ότι τα ποντίκια που έπασχαν από νόσο Πάρκινσον παρουσιάζουν αυτή την έλλειψη στην παραγωγή ντοπαμίνης. Ωστόσο, μετά τη χορήγηση μιας διατροφής με σεσαμινόλη για 36 ημέρες, τα τρωκτικά παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα ντοπαμίνης. Παράλληλα, μια δοκιμή απόδοσης αποκάλυψε σημαντική αύξηση στη συνολική κινητική απόδοση και την κινητική λειτουργία του εντέρου των πειραματόζωων