Μελέτη δείχνει πως το μήλο αναζωογονεί μυαλό και νευρικό σύστημα

Η κερκετίνη και το διυδροξυβενζοϊκό οξύ (DHBA), τα φυτοθρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται στα μήλα, είναι πιθανό να βοηθούν στην ενίσχυση της παραγωγής νέων εγκεφαλικών κυττάρων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Stem Cell Reports. Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ Gerd Kempermann από το Πολυτεχνείο της Δρέσδης και το Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων της Γερμανίας διαπίστωσαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις κερκετίνης ή DHBA ενεργοποιούν την παραγωγή νέων νευρώνων, τη διαδικασία που επιστημονικά λέγεται νευρογένεση.

«Επειδή τα μήλα είναι ένα από τα φρούτα που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο, διερευνήσαμε αν περιέχουν ουσίες που διατηρούν ή ενισχύουν τη νευρογένεση στον ιππόκαμπο των ενηλίκων», αναφέρουν οι επιστήμονες. «Διαπιστώσαμε ότι η κερκετίνη, το φλαβονοειδές που βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία στη φλούδα του μήλου, απέτρεπε τον πολλαπλασιασμό των βλαστοκυττάρων όταν βρισκόταν σε υψηλές συγκεντρώσεις, αλλά στις χαμηλές συγκεντρώσεις είχε προ-νευρογενετικές επιδράσεις. Αυτό επιβεβαιώθηκε in vivo.

Διαβάστε επίσης:  4 Απλά Βήματα να Ξεκινήσετε έναν Χορτοφαγικό Τρόπο Διατροφής

Βρήκαμε, τέλος, ότι το DHBA αύξησε σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των πρόδρομων νευρικών κυττάρων και τη νευρογένεση», καταλήγουν οι επιστήμονες. Συμπερασματικά, η εργασία αυτή δείχνει ότι τόσο τα φλαβονοειδή όσο και το DHBA είναι προπαρασκευαστικά της νευρογένεσης, όχι μόνο επειδή ενεργοποιούν τον πολλαπλασιασμό των πρόδρομων κυττάρων, αλλά και επειδή προάγουν την επιβίωση των κυττάρων και τη διαφοροποίηση των νευρώνων.