Πώς θα αλλάξεις τη ζωή και τη διάθεσή σου σε 2 λεπτά

Όταν είσαι αγχωμένη η ανάσα σου αλλάζει, γίνεται κοφτή και γρήγορη. Στη γιόγκα υπάρχει η πρακτική της πραναγιάμα, όπου ο ασκούμενος επικεντρώνει την προσοχή του στον έλεγχο της αναπνοής στη διάρκεια, τη συχνότητα και το ρυθμό. Σκοπός είναι η ένωση σώματος και πνεύματος, ενώ σε φυσικό επίπεδο εφοδιάζει το σώμα με οξυγόνο και απομακρύνει τις τοξίνες. Η πρακτική αυτή μειώνει τα επίπεδα του στρες, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης, μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, τονώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, βοηθά τους πνεύμονες να λειτουργούν καλύτερα. Μια πολύ απλή άσκηση για να απελευθερώσουμε το στρες είναι η κοιλιακή αναπνοή. Σε χαλαρή στάση είτε ξαπλωμένη είτε καθιστή τοποθετείς το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο ψηλά στην κοιλιά, στο ηλιακό πλέγμα. Αναπνέεις αργά και βαθιά από τη μύτη στέλνοντας τον αέρα βαθιά στην κοιλιά. Θα πρέπει να νιώσεις το χέρι που έχεις τοποθετήσει στην κοιλιά σου να κινείται. Πρόσεξε όμως να μην κουνηθεί το χέρι που είναι στο στήθος. Εκπνέεις αργά και χαλαρά από τη μύτη ενώ η κοιλιά βυθίζεται ξανά προς τα κάτω. Επαναλαμβάνεις για 10 περίπου φορές.

Μάσα το φαγητό σου αργά και συνειδητά
Το πώς τρώμε είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώμε, αλλά συχνά τείνουμε να το παραβλέψουμε. Όταν τρώμε γρήγορα και δεν μασάμε αρκετά αποκτούμε πεπτικά προβλήματα, φούσκωμα ενώ δεν γίνεται σωστά η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Όσο περισσότερο μασάμε την μπουκιά μας τόσο περισσότερο μένει σε επαφή με το σάλιο μας, το οποίο βοηθά στη διάσπαση της τροφής και στην ευκολότερη πέψη της. Επίσης βοηθά στην απώλεια βάρους επειδή τρώμε πιο συνειδητά με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο.

Διαβάστε επίσης:  Το σύνδρομο Cushing πιο διαδεδομένο στις γυναίκες

Απόλαυσε το νερό σου με λίγο λεμόνι
Αν αναζητάς μια εύκολη λύση για να ξεκινήσεις δυναμικά την ημέρα σου, τότε χρειάζεσαι ένα ποτήρι χλιαρό νερό με στυμμένο λεμόνι. Ο συνδυασμός ενυδατώνει αποτελεσματικά τον διψασμένο από τη νύχτα οργανισμό και βοηθά την πέψη.

Να κινείσαι όσο μπορείς περισσότερο
Βάλε τέλος στην «ασθένεια του. καθίσματος» όπως ονομάζουν οι ειδικοί την καθιστική ζωή. Μόνο ο χρόνος που γυμνάζεσαι στο γυμναστήριο δεν είναι αρκετός. Χρειάζεται να εντάξεις την κίνηση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας σου: διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, τονώνει τα επίπεδα ενέργειας, μας βοηθά να συγκεντρωθούμε καλύτερα και να κάψουμε περισσότερες θερμίδες. Μάλιστα οι ειδικοί συνιστούν να στεκόμαστε όρθιοι και να περπατάμε για 1-2 λεπτά κάθε περίπου 30 λεπτά καθισιού.

Στάσου καμαρωτή
Η σωστή στάση του σώματος μειώνει τις εντάσεις και το πιάσιμο, υποστηρίζει την πέψη καθώς και την καλή οξυγόνωση όλων των μυών και των οργάνων του σώματος. Ποια είναι η σωστή στάση; Όταν στέκεσαι κράτα τους ώμους σου προς τα πίσω και μακριά από τα αυτιά και την κοιλιά ενεργοποιημένη. Ο αυχένας να αποτελεί την προέκταση της σπονδυλικής στήλης και τα χέρια να πέφτουν φυσικά. Όταν κάθεσαι φρόντισε τα πόδια σου να ακουμπούν πάντα το πάτωμα, οι ώμοι να είναι χαλαροί και να υπάρχει υποστήριξη στην πλάτη. Φυσικά να μην μένεις στην ίδια στάση για πολύ ώρα, να κινείσαι όσο μπορείς περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:  Στα 30-40 τα νέα περιστατικά παιδικών κακοηθειών ετησίως στο Μακάρειο

Περπάτα ξυπόλυτη
Ποιος χρειάζεται παπούτσια; Το περπάτημα με γυμνά πόδια έστω και για 2 λεπτά την ημέρα θεωρείται ότι καλύτερο προκειμένου να κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ, να έχουμε καλύτερη διάθεση, να μειώσουμε τις φλεγμονές και τους χρόνιους πόνους. Δες περισσότερα για το πόσο καλό μας κάνει να περπατάμε ξυπόλυτοι εδώ.

Βούρτσισε το δέρμα σου
Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και χρειάζεται την απόλυτη προσοχή και φροντίδα μας. Βουρτσίζοντάς το στεγνό με τρίχινη βούρτσα απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα, απελευθερώνουμε τους πόρους και το βοηθάμε να αποτοξινωθεί. Δεν πρόκειται απλώς για μια μέθοδο απολέπισης αλλά και ως λεμφικό μασάζ που αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα κάνοντάς μας να νιώθουμε καλύτερα. Χρησιμοποιούμε μια τρίχινη βούρτσα -κατά προτίμηση από φυσική τρίχα- και βουρτσίζουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω ενώ στο στήθος, στην πλάτη και στην κοιλιά κάνουμε κυκλικές κινήσεις. Ιδανικά βουρτσίζουμε το σώμα μας κάθε μέρα για δύο λεπτά πριν το ντους, και απλώνουμε πάντα ενυδατική σώματος μετά. Εάν έχεις υπερβολικά ευαίσθητη επιδερμίδα μπορείς να κάνεις το ίδιο με μένα απλό στεγνό πανί.

Θέσε ξεκάθαρους στόχους
Εάν θέλεις να ξεκινήσεις κάτι καινούριο ή να αλλάξεις κάποια παλιά σου συνήθεια χρειάζεται να θέτεις στόχους. Μπορείς να το κάνεις για καθετί στη ζωή σου: από το τι και πόσο θα φας μέχρι το πώς και γιατί θα γυμναστείς.

Διαβάστε επίσης:  Το σύνδρομο Cushing πιο διαδεδομένο στις γυναίκες

Να απλώνεις πάντα αντηλιακό
Τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος αυξάνονται δραματικά παγκοσμίως. Για να μειώσεις τον κίνδυνο πρέπει να χρησιμοποιείς καθημερινά αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, τόσο στο πρόσωπο όσο και στα εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία του σώματος όπως είναι τα χέρια, ο λαιμός, ο αυχένας, το ντεκολτέ.

Νιώσε ευγνωμοσύνη
Οι επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας έχουν να κάνουν συνεχώς με το περισσότερο: Να δουλεύουμε περισσότερο, να κερδίζουμε περισσότερα, να έχουμε πιο ωραίο σπίτι, να μένουμε σε πιο ακριβή γειτονιά, να είμαστε πιο δημοφιλείς, να… να… να… Όλα αυτά μας κάνουν να νιώθουμε όλο και πιο πιεσμένοι και θλιμμένοι. Όμως αποκτώντας ευγνωμοσύνη και αρχίζοντας να υπολογίζουμε περισσότερο αυτά που έχουμε αντί γι’ αυτά που μας λείπουν (ή που νομίζουμε ότι μας λείπουν) αποκτούμε μια πιο θετική στάση απέναντι στη ζωή και στα πράγματα. Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing όταν νιώθουμε ευγνωμοσύνη η υγεία μας βελτιώνεται, δημιουργούμε πιο υγιείς και δυνατούς δεσμούς με τους άλλους, αισθανόμαστε ότι ερχόμαστε σε επαφή με κάτι μεγαλύτερο από εμάς τους ίδιους. Κράτα ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης όπου θα καταγράφεις κάθε βράδυ όλα τα καλά που σου συνέβησαν ακόμα και το πιο μικρό. Ή κάνε ευτυχισμένο έναν αγαπημένο σου στέλνοντάς του ένα μήνυμα για το πόσο τυχερή είσαι που τον έχεις στη ζωή σου. Δες εδώ τι σημασία του να λες «ευχαριστώ».