Πέντε τρόποι να ανακάμψεις γρήγορα από το …φαϊ των γιορτών

Όσο πολύ και αν προσέχουμε τη διατροφή μας, τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουμε. Αν παράφαγες λοιπόν αυτές τις μέρες δες τι μπορείς να κάνεις ώστε να επανέλθεις σύντομα στον παλιό, καλό εαυτό σου.
Είναι εύκολο να βγούμε από το συνηθισμένο μας διατροφικό προγραμματισμό ειδικά τις ημέρες των γιορτών. Δυστυχώς είναι δύσκολο να επανέλθουμε γρήγορα στις παλιές καλές μας συνήθειες με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε την σιλουέτα αλλά και την υγεία μας. Βλέπεις, όταν συνδέουμε το φαγητό με γιορτές και χαλαρές, ευχάριστες στιγμές δημιουργείται ένας ισχυρός συναισθηματικός δεσμός μεταξύ των δύο. Έτσι κάθε φορά που είμαστε πιεσμένοι συναισθηματικά, αγχωμένοι ή κουρασμένοι τείνουμε να αναζητήσουμε ανακούφιση μέσα από το φαγητό.

5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να επανέλθεις στις καλές σου συνήθειες μετά από μια περίοδο υπερφαγίας

Άλλαξε τρόπο σκέψης
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν προσπαθούμε να επανέλθουμε στο συνηθισμένο μας διατροφικό πρόγραμμα είναι αυτομάτως να στερούμε από τον εαυτό μας τα φαγητά που μας αρέσουν περισσότερο. Η στέρηση αυτή μας κάνει να σκεφτόμαστε συνεχώς αυτό που θα θέλαμε αλλά δεν μπορούμε να φάμε, να πιεζόμαστε συναισθηματικά και τελικά να υποκύπτουμε τρώγοντας πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θα έπρεπε. Ειλικρινά πιστεύω ότι χρειάζεται να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του, και να αναπροσαρμόζουμε τις επιθυμίες μας βρίσκοντας υποκατάστατα των «ανθυγιεινών» μας πειρασμών. Αν π.χ. μας αρέσουν τα σοκολατάκια, αρχικά περιορίζουμε σε 1-2 την ημέρα την ποσότητα που τρώγαμε τις ημέρες των γιορτών, και στη συνέχεια τα αντικαθιστούμε με ένα μικρό κομματάκι (ως 25 γραμμάρια) μαύρη σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο. Κάνοντας τέτοιες υγιεινές αλλαγές γίνεται πιο εύκολο να προσαρμοστούμε στην συνηθισμένη μας καθημερινότητα, χωρίς να νιώθουμε ότι στερούμαστε. Η αλλαγή δεν χρειάζεται να γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Διαβάστε επίσης:  Στα 30-40 τα νέα περιστατικά παιδικών κακοηθειών ετησίως στο Μακάρειο

Γέμισε το πιάτο σου με φυτικές ίνες
Οι μεγαλύτερες παρασπονδίες την περίοδο των γιορτών αφορούν τροφές τις οποίες οι ειδικοί ονομάζουν «κενές θερμίδων». Πρόκειται δηλαδή για φαγητά με πολύ λίπος καθώς και γλυκά. Αυτά δεν έχουν αρκετές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ώστε να διατηρηθεί ο γλυκαιμικός μας δείκτης σταθερός με αποτέλεσμα να θέλουμε να φάμε όλη την ώρα. Προσθέτοντας στη διατροφή μας φυτικές ίνες από φρέσκα λαχανικά και φρούτα, όσπρια, ζυμαρικά ολικής άλεσης, μαύρο ρύζι, αρακά και τέτοιου είδους τρόφιμα που μας προσφέρουν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης χορταίνουμε πιο γρήγορα και παραμένουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Επιπλέον αυτές οι τροφές είναι γεμάτες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις φλεγμονές που του προκαλεί το άγχος και οι κακές διατροφικές συνήθειες.

Διαβάστε επίσης:  Το σύνδρομο Cushing πιο διαδεδομένο στις γυναίκες

Προγραμμάτισε τα γεύματά σου
Είναι πιο εύκολο να αντισταθείς στις ανθυγιεινές τροφές όταν έχεις άμεσα διαθέσιμες άλλες πιο υγιεινές επιλογές παρά αν δεν έχεις τίποτα, νόμος της ζωής! Εάν λοιπόν θέλεις να αντισταθείς στη συναισθηματική πολυφαγία ο μόνος τρόπος είναι με το να έχεις συνεχώς στη διάθεσή σου έτοιμο, νόστιμο, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Και αυτό το επιτυγχάνεις προγραμματίζοντας από πριν το τι και πότε θα φας, και έχοντας πάντα μαζί σου το φαγητό σου σε ταπεράκια. Εάν είσαι πολυάσχολη, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να προγραμματίζεις τα γεύματα της εβδομάδας, να ψωνίζεις τα απαραίτητα από το σούπερ μάρκετ, να μαγειρεύεις 1-2 φορές την εβδομάδα, να χωρίζεις μερίδες και να αποθηκεύεις τα ταπεράκια σου στον καταψύκτη ή στο ψυγείο σου. Δεν θέλει κόπο, θέλει πρόγραμμα!

Κράτησε ημερολόγιο
Το πρόβλημα με τις γιορτές δεν είναι ότι τρώμε πολύ όταν καθόμαστε στο τραπέζι αλλά ότι τσιμπολογάμε συνεχώς, ασταμάτητα. Ο καλύτερος τρόπος να επανέλθουμε σε… τάξη είναι να συνειδητοποιήσουμε το πόσο συχνά το κάνουμε καθώς και τις ποσότητες που τελικά καταναλώνουμε. Και μία είναι η μέθοδος για να το επιτύχουμε: Να κρατήσουμε ημερολόγιο διατροφής όπου θα γράφουμε επακριβώς τι και πόσο τρώμε. Αυτό είναι επίσης σημαντικό γιατί θα καταγράφουμε και τις υγιεινές μας συνήθειες: σαλάτες, φρούτα, γιαούρτια κ.ά. που τυχόν τρώμε, κάτι που θα μας κάνει να νιώσουμε πολύ καλύτερα αφού θα καταλάβουμε ότι τελικά δεν τα κάνουμε και όλα λάθος! Όταν αγαπήσουμε τις αδυναμίες μας και θα μάθουμε από αυτές θα είναι πιο εύκολο να αντισταθούμε στους πειρασμούς.

Διαβάστε επίσης:  Το σύνδρομο Cushing πιο διαδεδομένο στις γυναίκες

Άσκηση, άσκηση, άσκηση!
Η διατροφή και η άσκηση πάνε μαζί εάν θέλουμε να είμαστε υγιείς και σε φόρμα. Η γυμναστική βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας, καίμε δηλαδή περισσότερες θερμίδες από όσες πριν. Εκτός όμως από τη σωματική, η άσκηση κάνει καλό και στην πνευματική και ψυχική μας υγεία. Η σωματική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών, των ορμονών της χαράς, που προάγουν την ευτυχία και την ευφορία. Επίσης ενισχύει την λειτουργία του κεντρικού και του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στο στρες.