Οδηγός για αντιμετώπιση της καραντίνας από το Σύλλογο Ψυχολόγων

• Συμβουλές για αντιμετώπιση της πλήξης, του άγχους, των ανησυχιών, αλλά και των συγκρούσεων

Οδηγό βασισμένο σε επιστημονικές έρευνες, με χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καραντίνας και την προστασία της ψυχικής υγείας, ετοίμασε ο Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων (ΠΑΣΥΨΥ), λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας στη ψυχική υγεία.

Στον οδηγό με τίτλο «COVID-19: Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε την απομόνωση και την καραντίνα στο σπίτι», ο ΠΑΣΥΨΥ δίνει σειρά συμβουλών κατά της πλήξης, του άγχους, των ανησυχιών και ιδιαίτερα συμβουλές κατά των συγκρούσεων, οι οποίες, όπως αναφέρει, «είναι χρήσιμες κυρίως όσον αφορά τη διαχείριση δυσάρεστων και έντονων συναισθημάτων που μπορούν να προκύψουν εξαιτίας του εγκλεισμού και περιορισμού, πριν αυτά κλιμακωθούν και οδηγήσουν σε βίαιες συμπεριφορές».

«Η απομόνωση και η καραντίνα στο σπίτι αποτελούν πρωτόγνωρες περιστάσεις, τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν βιώσει ποτέ», αναφέρει.

Προσθέτει ότι «τα μέτρα που λαμβάνονται μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία και να είναι αρκετά στρεσογόνα για τον πληθυσμό που καλείται να τα εφαρμόσει. Υπάρχουν σαφή, επιστημονικά ερευνημένα και αποδεδειγμένα μέτρα συμπεριφοράς, καθώς και ψυχολογικές τακτικές, που μπορούν να κάνουν τη διαχείριση αυτής της δύσκολη στιγμής ευκολότερη».

Διαβάστε επίσης:  Αποδέσμευση κονδυλίων για ενημερωτική εκστρατεία ζητά ο ΟΑΥ

Στον ενημερωτικό οδηγό, ο ΠΑΣΥΨΥ καλεί το κοινό μεταξύ άλλων να διατηρήσει μια καθημερινή ρουτίνα, να σχεδιάσει με ακρίβεια την ημέρα του, να ενημερωθεί σωστά και στοχευμένα, να ανατρέξει στις δυνατότητες και ικανότητές του, να κινεί το σώμα του και να επικοινωνεί με τους φίλους και την οικογένειά του.

Όσον αφορά μέτρα κατά του άγχους και της ανησυχίας, ο ΠΑΣΥΨΥ καλεί το κοινό μεταξύ άλλων να αποφύγει τους φοβιστές και να εστιάσει στα θετικά, να πάρει τα συναισθήματά του στα σοβαρά και να μιλήσει για τα συναισθήματά του, να περιορίσει τις σκέψεις του, να κάνει απλές ασκήσεις χαλάρωσης και να θυμάται ότι η κατάσταση είναι προσωρινή.

Αναφορικά με μέτρα χειρισμού των παιδιών και εφήβων, ο ΠΑΣΥΨΥ καλεί το κοινό μεταξύ άλλων να καθορίσει με σαφήνεια τα χρονικά πλαίσια, διασφαλίζοντας προσωπικό χρόνο για όλους, να προγραμματίσει από κοινού δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης:  Στα 30-40 τα νέα περιστατικά παιδικών κακοηθειών ετησίως στο Μακάρειο

«Εάν το παιδί σας αναζητά περισσότερη στοργή και φροντίδα απ’ ό,τι συνήθως, ανταποκριθείτε στις ανάγκες του, καθώς πιθανώς να χρειάζονται περισσότερη ασφάλεια και άνεση», αναφέρει ο Σύνδεσμος και καλεί το κοινό να επιτρέψει στα παιδιά να αποσυρθούν στον προσωπικό τους χώρο και να έχουν το δικό τους χρόνο, έτσι ώστε να μειωθούν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις.

Επίσης, ο ΠΑΣΥΨΥ καλεί τους γονείς να αποφύγουν να πραγματοποιήσουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που ασκούν το γονικό τους ρόλο και να αποφύγουν την επιβολή τιμωρίας στα παιδιά τους και να επιτρέψουν στο παιδί να ασκηθεί, πάντα μέσα στα υφιστάμενα επιτρεπόμενα πλαίσια.

Σε σχέση με μέτρα κατά των συγκρούσεων, ο ΠΑΣΥΨΥ καλεί το κοινό, μεταξύ άλλων, να ορίσει ξεκάθαρα προσωπικό χρόνο για όλα τα μέλη της οικογένειας, να επιτρέψει στα μέλη της οικογένειας να αποσυρθούν στο χώρο τους και να διεκδικήσουν τον προσωπικό τους χρόνο και να πραγματοποιήσει μια καθημερινή οικογενειακή συνάντηση για να μιλήσει για το πώς αντιμετωπίζει ο καθένας την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:  Αδυναμία προμήθειας αντιδιαβητικών φαρμάκων κατηγορίας Αναλόγων GLP-1

Αναφορικά με μέτρα κατά της πλήξης, ο ΠΑΣΥΨΥ καλεί το κοινό να προγραμματίσει τις εργασίες του για την ημέρα, να διατηρήσει επαφή με ανθρώπους που είναι σημαντικοί για το ίδιο, να μοιραστεί θετικές εμπειρίες με άλλους και να προγραμματίσει δραστηριότητες για τη μέρα, να ασχοληθεί με πράγματα που αναβάλλει εξαιτίας έλλειψης χρόνου και να θέσει έναν ημερήσιο στόχο.

Όσον αφορά μέτρα κατά της βίας, ο ΠΑΣΥΨΥ καλεί το κοινό, αν δέχεται βία, να απευθυνθεί σε άλλους για να το ηρεμήσουν, ενώ αν δέχεται βία να μην την αποδεχθεί και να αναζητήσει και να λάβει βοήθεια.

«Εάν παρατηρήσετε ότι άλλοι ενήλικες στο σπίτι γίνονται βίαιοι, ειδικά απέναντι σε παιδιά και εφήβους, μιλήστε μαζί τους», προσθέτει.