Κτίζοντας ένα εθνικό δίκτυο για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων

Στις 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό ημερίδα δικτύωσης στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου LIFE FOODprint, που έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της μείωσης της σπατάλης τροφίμων με την συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων.

Η ολοήμερη ημερίδα που οργανώθηκε από τους «Φίλους της Γης» Κύπρου, εταίρους στο έργο FOODprint που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εστίασε σε δράσεις σε Ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εθνικοί εμπειρογνώμονες, σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη του έργου και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φιλοξενίας, του τουρισμού, τοπικές αρχές, εκπρόσωποι ΜΚΟ και ακαδημαϊκοί φορείς.

Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τους στόχους της ΕΕ για τη σπατάλη τροφίμων από την κα Cristina Lisetchi (Υπεύθυνη Πολιτικής στο τμήμα αποβλήτων τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ).

Διαβάστε επίσης:  Αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 6,2 χρόνια την τελευταία 30ετία

Τονίστηκε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εστιάσουν στη δωρεά τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, δίνοντας έτσι προτεραιότητα στην ανθρώπινη χρήση έναντι των ζωοτροφών, καθώς και στην επανεπεξεργασία σε μη διατροφικά προϊόντα. Παρουσιάστηκε επίσης η πλατφόρμα της ΕΕ για την απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα τροφίμων, που περιέχει καλές πρακτικές ανάμεσα σε εμπλεκόμενους φορείς από κράτη μέλη της ΕΕ.

Παρουσιάστηκαν τα κριτήρια για τη δωρεά τροφίμων και οι απαιτήσεις για την ασφάλεια τροφίμων από τις υγειονομικές υπηρεσίες, και η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε» παρουσίασε το έργο της που αφορά την δωρεά τροφίμων από το 2012, μέσω της κ.Αγγελικής Σταμέλου

Διαβάστε επίσης:  Μείωση λιστών αναμονής στο ΓεΣΥ εισηγείται η Νευρολογική Εταιρεία

Ο κ. Ηλίας Μουστάκας, διευθυντής στον τομέα τροφίμων και ποτών στην IKEA στη Κύπρο, παρουσίασε τις δράσεις της εταιρείας για τη σπατάλη τροφίμων καθώς και μια καινοτόμα μέθοδο για μείωση της σπατάλης τροφίμων με ηλεκτρονική καταγραφή των αποβλήτων, με την οποία πέτυχαν ήδη σχεδόν 50% μείωση των αποβλήτων. Στην εκδήλωση οργανώθηκε ένα διαδραστικό εργαστήριο για την κομποστοποίηση από τον κ. Τίμο Μισέρη, Ανώτατο Υγειονομικό Λειτουργό του Δήμου Γερμασόγειας που μας τόνισε για ακόμα μια φορά τη σημαντικότητα της προσωπικής και συλλογικής μας προσπάθειας στη δημιουργία μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων.