Κόπωση: 5 πιθανές αιτίες που δεν έχετε ενέργεια

«Η κόπωση αποτελεί το πιο συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί α΄άνδρες και γυναίκες. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία υπολογίζεται ότι η κόπωση μπορεί να παρουσιάζει μέχρι και το 8% του γενικού πληθυσμού.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της mayo clinic η κόπωση εκδηλώνεται με:

Δυσκολία ή αδυναμία έναρξης κάποιας δραστηριότητας (υποκειμενικό αίσθημα αδυναμίας).

Διαταραχές συγκέντρωσης και μνήμης ή συναισθηματική αστάθεια (πνευματική κόπωση).

Υπνηλία.

Συνδυασμός όλων των παραπάνω.

Κόπωση: Ποιες αιτίες ενοχοποιούνται
Ο πρώτος λόγος της διαρκούς κόπωσης είναι οι λίγες ώρες ύπνου. Αν και ο άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον επτά ώρες αδιατάρακτου βραδινού ύπνου, πολλοί είναι αυτοί που ζουν και εργάζονται με μόνιμο έλλειμμα ύπνου.

Διαβάστε επίσης:  Στα 30-40 τα νέα περιστατικά παιδικών κακοηθειών ετησίως στο Μακάρειο

Πρόκειται μάλιστα για μια κατάσταση που εκτός από κόπωση μπορεί να οδηγήσει σε και σε προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση και παχυσαρκία.

Κακή διατροφή

Μια άλλη αιτία κόπωσης είναι η κακής ποιότητας διατροφή. Έτσι για περισσότερη ενεργητικότητα ακολουθείστε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Επίσης να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να φροντίζετε καθημερινά να τρώτε φρούτα και σαλάτες.

Καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή είναι ο τρίτος λόγος που μπορεί να σχετίζεται με τη μειωμένη ενεργητικότητα. Έρευνες αποδεικνύουν ότι ακόμη και ήπια δραστηριότητα για 20′ είναι πιο αποτελεσματική για την τόνωση της ενεργητικότητας συγκριτικά με την καθιστική ζωή.

Διαβάστε επίσης:  Το σύνδρομο Cushing πιο διαδεδομένο στις γυναίκες

Έντονο στρες

Το στρες κυρίως το χρόνιο – δηλαδή διαρκές και παρατεταμένο – προκαλεί σωματική και πνευματική εξάντληση που μπορεί ακόμη και να προξενήσει πολλές αρρώστιες. αρρωστήσει.

Πιθανές ασθένειες
Επιπρόσθετα κάποιες ασθένειες όπως η ανεπάρκεια σιδήρου αλλά και οι θυρεοειδικές διαταραχές (όπως ο υποθυρεοειδισμός) μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα την κόπωση.

Εάν λοιπόν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους και υποπτεύεστε ότι υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα για την κόπωση που αισθάνεστε, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.