ι να κάνεις πριν την άσκηση για να κάψεις περισσότερο λίπος

Δύσκολα ξεκινά η ημέρα χωρίς έναν καφέ ή έστω ένα τσάι για τους περισσότερους, αφού φαίνεται ότι η καφεΐνη που περιέχουν είναι απαραίτητη για να «ανάψει τις μηχανές» ο οργανισμός μας. Μια συνήθεια την οποία υιοθετούν οι περισσότεροι και το απόγευμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καφεΐνη προσφέρει την ώθηση που χρειάζεται ο οργανισμός μας πριν την άσκηση για να αυξήσουμε τις επιδόσεις μας. Οι ειδικοί όμως υποψιάζονταν ότι έπαιζε και έναν ρόλο παραπάνω… Πιο συγκεκριμένα ότι μας βοηθά να κάψουμε περισσότερο λίπος. Πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει τις υποψίες τους αυτές. Φαίνεται ότι ένας καφές πριν την γυμναστική πράγματι βοηθά τον οργανισμό να κάψει πιο πολύ λίπος.

Διαβάστε επίσης:  Το lockdown αυξάνει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Τα αποτελέσματα της έρευνας
Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν ενδείξεις ότι η καφεΐνη αυξάνει τον μέγιστο ρυθμό οξείδωσης λίπους (MFO) και την αερόβια ικανότητα, οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι χαμηλότερες το πρωί από ότι το απόγευμα. Ο Francisco J. Amaro-Gahete, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η κατάποση καφεΐνης 30 λεπτά πριν από τη διεξαγωγή αερόβιας άσκησης αύξησε τη μέγιστη οξείδωση λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας». Με άλλα λόγια ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση ενός δυνατού καφέ ή άλλου ροφήματος με ανάλογη ποσότητα καφεΐνης πριν από μια μέτριας έντασης αεροβικής άσκησης το απόγευμα βοηθά το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος.

Διαβάστε επίσης:  Σκασμένες φτέρνες: Τέσσερις φυσικές θεραπείες για βελούδινα πόδια

 

Η κατανάλωση καφεΐνης θέλει προσοχή
Όπως και με καθετί άλλο η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες όπως αϋπνία, κρίσεις άγχους, ναυτία, ταχυπαλμία, πονοκεφάλους. Το αμερικανικό FDA (Food and Drug Administration) συνιστά στους υγιείς ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερο από 400 mg καφεΐνη την ημέρα, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 4-5 καφέδες. Ωστόσο ο καθένας την μεταβολίζει διαφορετικά, οπότε αρκετοί μπορεί να έχουν δυσάρεστα συμπτώματα και με πολύ λιγότερη ποσότητα.

ΠΗΓΗlet-it-be.gr