Μύθοι για το αδυνάτισμα

Υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτερα διαδεδομένοι μύθοι για το αδυνάτισμα και τη δίαιτα, οι οποίοι όχι απλώς είναι αναποτελεσματικοί, αλλά μπορεί και να μας κάνουν να πάρουμε κιλά.

Μύθος 1ος: Είσαι ότι τρως

Δεν θα πρέπει να βλέπουμε τη δίαιτα μόνο σαν μια περίοδο της ζωής μας όπου την έχουμε αφιερώσει στην απώλεια κιλών, αλλά σαν μια γενικότερη αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής μας. Και αυτό γιατί η απώλεια κιλών δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δίαιτα. Στην πραγματικότητα η δίαιτα δεν είναι παρά μόνο μία από τις συνιστώσες του αδυνατίσματος. Εάν στόχος μας είναι η απώλεια βάρους χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας παράγοντες όπως ο έλεγχος της όρεξής μας, η ψυχολογία μας (τι μας σπρώχνει να φάμε ενώ δεν πεινάμε), η άσκηση και η γυμναστική, το άγχος καθώς και οι συνήθειες του ύπνου μας. 

Μύθος 2ος: Να γυμναστείς και ας κοιμηθείς λιγότερο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γυμναστική είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για το αδυνάτισμα όσο και για την υγεία μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται εις βάρος του ύπνου μας. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά ο οργανισμός μας δεν καίει θερμίδες εξίσου αποτελεσματικά, ενώ θέλουμε συνεχώς να τρώμε. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνονται τα επίπεδα της λεπτίνης (ορμόνη του χορτασμού) ενώ αυξάνονται της γκρελίνης (ορμόνη της πείνας) με αποτέλεσμα να πεινάμε συνέχεια. Όταν κοιμόμαστε λιγότερες από 7 ώρες το βράδυ δεν μπορούμε επίσης να γυμναστούμε αρκετά αποδοτικά, ενώ ο οργανισμός μας χάνει περισσότερους μυς από λίπος.

Διαβάστε επίσης:  Υπ.Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση

Μύθος 3ος: Όλες οι θερμίδες είναι ίδιες

Πρόκειται για έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους: Μια θερμίδα είναι απλώς μια θερμίδα από όπου και αν προέρχεται και αυτό που έχει σημασία είναι το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε καθημερινά. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Μια μπανάνα μπορεί να έχει 100 θερμίδες όσες δηλαδή και ένα μπισκότο, ωστόσο επίσης παρέχει στον οργανισμό άφθονες φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, φυτοθρεπτικά δηλαδή συστατικά που το σώμα μας τα έχει ανάγκη για να λειτουργεί σωστά. Όταν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων μας προέρχεται από συσκευασμένα τρόφιμα, ζαχαρώδη αναψυκτικά και ποτά, γλυκά τότε διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, αλλά και υψηλής πίεσης, διαβήτη και χοληστερόλης.Μια δίαιτα για να είναι υγιεινή και αποτελεσματική πρέπει να έχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, νάτριο (αλάτι) και αλκοόλ, ενώ θα πρέπει να βασίζεται σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και πρωτεΐνες.
Δες εδώ γιατί δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες.

Διαβάστε επίσης:  Χ.Χαριλάου: Οι δημόσιοι υπάλληλοι ανήκουν στο Υπ.Υγείας και όχι στον ΟΚΥπΥ

Μύθος 4ος: Το σώμα χρειάζεται αποτοξίνωση

Το σώμα μας δεν χρειάζεται αποτοξίνωση με χυμούς ούτε καθαρισμό ούτε νηστεία αφαγίας προκειμένου να χάσουμε βάρος. Όταν είμαστε υγιείς μπορεί μια χαρά να απομακρύνει το ίδιο τις τοξίνες μέσω των νεφρών και του ήπατος. Το σωματικό βάρος που χάνουμε δε, ακολουθώντας μια τέτοια μέθοδο είναι υγρά και όχι λίπος, επομένως είναι κάτι παροδικό. Αμέσως δηλαδή μόλις φάμε ξανά κανονικά τα κιλά που χάσαμε θα επιστρέψουν.

Μύθος 5ος: Μπορείς να αδυνατίσεις παραλείποντας γεύματα και σνακ

Παρόλο που φαίνεται αρκετά έξυπνο ωστόσο η παράλειψη γευμάτων και σνακ προκειμένου να μειώσουμε τις θερμίδες και επομένως να αδυνατίσουμε, στην πράξη δεν λειτουργεί. Και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο: Πεινάμε τόσο πολύ που χάνουμε τον έλεγχο και τρώμε πολύ μεγαλύτερα γεύματα από ότι θα τρώγαμε κανονικά. Στην πραγματικότητα όταν κάνουμε δίαιτα χρειάζεται να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή να προγραμματίζουμε τα γεύματα και τα σνακ μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πεινάσουμε. Η πείνα είναι πάντα ο χειρότερος σύμβουλος. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι όσοι τρώνε τέσσερα ή περισσότερα μικρά γεύματα την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.