Η αερόβια άσκηση σώζει ζωές από γρίπη και πνευμονία

Ισχύει ακόμη και όταν κάποιος ασκείται λιγότερο από την εβδομαδιαία σύσταση

 

Η τακτική αερόβια άσκηση, γνωστή ως «cardio», συνδέεται με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία. Τα οφέλη φαίνεται, μάλιστα, να ισχύουν ακόμη και όταν κάποιος ασκείται λιγότερο από την εβδομαδιαία σύσταση, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε online στο «British Journal of Sports Medicine».

Ωστόσο, από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι υπάρχει ένα «ταβάνι» σε ό,τι αφορά τα οφέλη της αερόβιας άσκησης ενάντια στο θάνατο από γρίπη ή πνευμονία. Σχετικά, μάλιστα, με τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, φάνηκε ότι η πολλή η άσκηση είναι πιθανό να… φάει τον αφέντη, καθώς μπορεί να συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία που αφορούσαν 577.909 ενηλίκους, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην αμερικανική National Health Interview Survey (NHIS) μεταξύ του 1998 και του 2018.

Διαβάστε επίσης:  ΠΟΥ: Στοιχεία για αυξημένους κινδύνους για την υγεία των παιδιών μετά τον COVID

Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί πόσο συχνά έκαναν αερόβια άσκηση καθώς και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Προσδιορίστηκαν πέντε επίπεδα φυσικής δραστηριότητας: κάτω από 10 λεπτά την εβδομάδα, 10-149 λεπτά, 150-300 λεπτά, 301-600 λεπτά και περισσότερα από 600 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έως μεγάλης έντασης αερόβια άσκηση. Παράλληλα, προσδιορίστηκαν λιγότερες από 2, 2, 3, 4-6 και 7 ή περισσότερες συνεδρίες ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα.

Οι μισοί συμμετέχοντες (50,5%) δεν άγγιζαν κανέναν από τους δύο στόχους. Το ένα τρίτο (34%) δεν έκανε καθόλου αερόβια άσκηση, ενώ περισσότερα από τα τρία τέταρτα (78%) ανέφεραν ότι έκαναν λιγότερες από δύο φορές την εβδομάδα ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Διαβάστε επίσης:  Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τη δημόσια υγεία

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης εννέα ετών, 81.431 συμμετέχοντες πέθαναν, εκ των οποίων 1.516 εξαιτίας γρίπης ή πνευμονίας.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα που πληρούσαν και τους δύο εβδομαδιαίους στόχους άσκησης (τόσο αερόβιας όσο και μυϊκής ενδυνάμωσης) είχαν 48% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν πληρούσαν κανέναν από τους δύο στόχους –το αποτέλεσμα προέκυψε αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θανάτου.

Ακόμη όμως και τα άτομα που πληρούσαν αποκλειστικώς το στόχο της αερόβιας άσκησης, είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία –συγκεκριμένα κατά 36%. Όσο για τα άτομα που πληρούσαν μόνο το στόχο της μυϊκής ενδυνάμωσης, σε αυτά δεν φάνηκε να υπάρχει σύνδεση με μείωση του κινδύνου θανάτου.

Διαβάστε επίσης:  Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των πανάδων

«Παρότι τα 10-150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκή, καθώς είναι λιγότερα από τα συνιστώμενα, μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας», γράφουν οι ερευνητές.

Σχετικά με τη μυϊκή ενδυνάμωση, τα άτομα που πληρούσαν το στόχο των 2 συνεδριών την εβδομάδα είχαν 47% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία σε σύγκριση με όσα έκαναν λιγότερες από δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο όσα άτομα το… παράκαναν, έκαναν δηλαδή πάνω από επτά συνεδρίες την εβδομάδα, αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 41% κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία.