Έλεγχος μερίδων – Πώς θα τις υπολογίσεις σωστά

Ο έλεγχος των μερίδων είναι ο πιο παλιός αλλά και ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να αδυνατίσουμε. Μπορείς να υπολογίσεις σωστά τις δικές σου;
Σαφώς και η κληρονομικότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τα κιλά μας. Ωστόσο πιο σημαντικό (και μάλλον καθοριστικό) παίζει το μέγεθος και ο έλεγχος των μερίδων μας. Όταν γεννιόμαστε ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να ελέγχει την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού -όσοι έχουν προσπαθήσει να ταΐσουν με το ζόρι 3χρονο παιδάκι το ξέρουν πολύ καλά. Δυστυχώς όμως κάπου στην πορεία το χάνουμε και επιτρέπουμε στα συναισθήματά μας -θυμός, άγχος, έρωτας, θλίψη κ.ά.- να καθορίζουν το πόσο αλλά και το τι θα φάμε. Ο έλεγχος μερίδων μπορεί να είναι η καλύτερη στρατηγική για να επανεκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να τρώει όσο και όταν έχει πραγματικά ανάγκη.

6 τρόποι να αποκτήσεις τον έλεγχο των μερίδων σου
Ξεχνάς ότι και οι υγιεινές τροφές έχουν θερμίδες
Ναι, το αβοκάντο, οι ωμοί ξηροί καρποί, η καρύδα, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι υγιεινές τροφές και μπορούμε να τις καταναλώνουμε καθημερινά, ωστόσο έχουν θερμίδες και μάλιστα πολλές. Χρειάζεται επομένως να τις καταναλώνουμε με μέτρο. Οι μόνες τροφές που έχουν πραγματικά λίγες θερμίδες είναι τα λαχανικά, οπότε αν θέλεις να το παρακάνεις προτίμησέ τα άφοβα.

Διαβάστε επίσης:  Aπλά πράγματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους

 

Μάθε το αληθινό μέγεθος των μερίδων
Οι περισσότεροι δεν έχουμε αίσθηση του πόσο μικρές είναι οι προτεινόμενες μερίδες των διατροφολόγων. Για παράδειγμα ένα φλιτζάνι βραστά μακαρόνια (που θεωρείται μία μερίδα στο αδυνάτισμα) είναι περίπου στο μέγεθος της γροθιάς μας. Ή μία μερίδα πρωτεΐνης σε όγκο είναι περίπου ίδια με μια τράπουλα. Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε τις μερίδες είναι να πάρουμε ένα σετ με μεζούρες σαν αυτά που χρησιμοποιούν στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική προκειμένου να μετράμε το φαγητό μας και να χρησιμοποιούμε πάντα ένα κανονικού μεγέθους πιάτο με διάμετρο περίπου 23 εκατοστά.

Να θυμάσαι ότι οι μερίδες των εστιατορίων και των ντελίβερι είναι σούπερ μεγάλες και παχυντικές
Όταν τρώμε ή παραγγέλνουμε φαγητό απ’ έξω τείνουμε να ξεχνάμε ότι όχι μόνο οι μερίδες είναι τεράστιες σε σχέση με αυτές του σπιτιού μας, αλλά και σούπερ παχυντικές. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τρώμε σπιτικό φαγητό μαγειρεμένο με τα χεράκια μας και από φρέσκες πρώτες ύλες. Εάν πρέπει να φάμε έξω, δεν πηγαίνουμε ποτέ εντελώς νηστικοί. Φροντίζουμε να έχουμε φάει κάτι ελαφρύ 1-2 ώρες πριν ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας και φροντίζουμε να φτιάξουμε το πιάτο μας έτσι ώστε να χορτάσουμε χωρίς να υπερβάλλουμε. Γεμίζουμε το μισό μας πιάτο με σαλάτα και λαχανικά, το 1/4 με κάποιο είδος πρωτεΐνης και το υπόλοιπο 1/4 με υδατάνθρακες ολικής άλεσης.

Διαβάστε επίσης:  Οι νευρολογικές παθήσεις είναι πλέον η κύρια αιτία ασθένειας παγκοσμίως

Μην τσιμπολογάς συνεχώς
Εξαιτίας των ρυθμών της ζωής μας, της τεχνολογίας, αλλά και του εγκλεισμού τους τελευταίους μήνες, τρώμε συνεχώς, γρήγορα, χωρίς να το καταλαβαίνουμε και χωρίς να έχουμε συναίσθηση ότι το παρακάνουμε. Για να μπορέσουμε να το ελέγξουμε χρειάζεται να… κάτσουμε στο τραπέζι τρεις φορές την ημέρα και να φάμε τα γεύματά μας: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό χωρίς αντιπερισπασμούς και χωρίς διακοπές. Ακόμα καλύτερα αν ρυθμίσουμε ένα χρονόμετρο να χτυπήσει μετά από 20 λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων εμείς θα απολαύσουμε ένα κανονικού μεγέθους γεύμα σύμφωνα με το Harvard Health Publishing. Επίσης το Χάρβαρντ προτείνει τα εξής για να τρώμε πιο αργά και συνειδητά:

Να τρώμε με το αριστερό μας χέρι αντί με το δεξί προκειμένου να τρώμε πιο αργά.
Να χρησιμοποιούμε τσοπ στικς.
Να τρώμε χωρίς να μιλάμε ενώ σκεφτόμαστε τα στάδια που πέρασε το φαγητό μας μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας.
Να κόβουμε το φαγητό μας μικρές μπουκίτσες και να μασάμε καλά.
Πριν ανοίξουμε το ψυγείο ή το ντουλάπι της κουζίνας να αναρωτηθούμε: «Το θέλω πραγματικά αυτό; Πεινάω τόσο πολύ στα αλήθεια;»
Απέφευγε να τρως μπροστά από μια οθόνη
Είτε είναι η οθόνη της τηλεόρασης είτε του υπολογιστή ή του κινητού, η συνήθεια να τρώμε ενώ ταυτόχρονα κάνουμε κάτι άλλο μας κάνει να τρώμε περισσότερο και προσθέτει πόντους στη μέση μας. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τρώμε συνειδητά και αργά το φαγητό μας ώστε να έχουμε πλήρη επίγνωση της πράξης μας. Εάν θέλουμε οπωσδήποτε να απολαύσουμε κάτι ενώ κάνουμε κάτι άλλο μπορούμε να φτιάξουμε κάποιο είδος ροφήματος στο οποίο θα προσθέσουμε λίγο γάλα ή μια πιατέλα με ωμά ψιλοκομμένα λαχανικά όπως π.χ. καρότο, αγγούρι, πιπεριά.

Διαβάστε επίσης:  Αύξηση μαθητών που λαμβάνουν οδοντιατρική περίθαλψη

Μην τρως ποτέ κατευθείαν από την συσκευασία
Αν προσέξεις πάνω στη συσκευασία ενός προϊόντος αναγράφονται οι θερμίδες μιας μερίδας και όχι όλης της συσκευασίας. Αυτό σημαίνει ότι ένα σακουλάκι με πατατάκια για παράδειγμα μπορεί να περιέχει 2 ή και περισσότερες μερίδες αφού κάθε μερίδα είναι μόλις 30 γραμμάρια. Το καλύτερο είναι να προτιμάμε μικρές συσκευασίες που να περιέχουν μόνο μία μερίδα και να αποφεύγουμε τις μεγάλες, εκτός πια και αν έχουμε τόση αυτοσυγκράτηση που μπορούμε να φάμε μόνο τόσο όσο χρειάζεται.