Διάστρεμμα; Δες πώς πρέπει να το φροντίσεις για να περάσει γρήγορα

Ένα μικρό στραβοπάτημα, μια απροσεξία, ένα σκαλί που δεν το αντιλήφθηκες και …ουπς ένας οξύς πόνος στον αστράγαλό σου, σε αναγκάζει να ακινητοποιηθείς σε στάση πελαργού. Γρήγορα αντιλαμβάνεσαι ότι έπαθες διάστρεμμα ή στραμπούληγμα, αφού ο αστράγαλός σου πρήστηκε, κοκκίνισε, σε «καίει» ενώ σύντομα κάνουν την εμφάνισή τους και μωβ σημάδια. 

Πρώτες βοήθειες

Σημαντικό είναι να ξεκουράσεις το πόδι σου μένοντας στο κρεβάτι. Κάνε κομπρέσες πάγου στην περιοχή για 15 λεπτά και αρκετές φορές τη μέρα. Θα σε ανακουφίσει από το πρήξιμο ενώ θα μουδιάσει και τα ευαίσθητα νεύρα. Μπορείς επίσης να φτιάξεις ένα παχύρευστο έμπλαστρο διαλύοντας δύο φούχτες πράσινο άργιλο μέσα σε νερό και μηλόξυδο σε ίσες ποσότητες. Αφήσε το να παγώσει για 30 λεπτά στο ψυγείο και άπλωσε ένα παχύ στρώμα στον αστράγαλο. Έπειτα τύλιξέ το με πετσέτα και κράτησέ το έτσι για μισή ώρα. Επανέλαβε ακόμη δυο φορές κατά τη διάρκεια της μέρας. Το ιδανικό είναι να παραμείνεις ξαπλωμένη με τη γάμπα ανασηκωμένη με τη βοήθεια μαξιλαριών πάνω από το ύψος της καρδιάς, ώστε να διευκολυνθεί η αποσυμφόρηση της περιοχής.

Διαβάστε επίσης:  Εποχική Γρίπη: Συμπτώματα και Πρόληψη

Τι να προσέξεις για να μην ξανασυμβεί

Για να αποφύγεις το διάστρεμμα στο μέλλον καλό είναι να φοράς τα κατάλληλα παπούτσια που υποστηρίζουν και προστατεύουν το πόδι. Ιδιαίτερα μάλιστα εάν έχεις πλατυποδία πρέπει να προσέξεις τα παπούτσια σου να έχουν ενισχυμένη καμάρα.