Αντιγήρανση: 5 μύθοι και αλήθειες που οφείλετε να γνωρίζετε

Πιστεύετε πραγματικά ότι τα πιο ακριβά προϊόντα είναι πιο αποτελεσματικά από φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις; Μήπως περισσότερη δόση από μια αντιγηραντική κρέμα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα νωρίτερα;

Αν απαντήσατε “ναι” σε αυτές τις ερωτήσεις, τότε πρέπει να αναθεωρήσετε τα όσα γνωρίζετε για τις μεθόδους αντιγήρανσης. Για να μπορέσετε να κρίνετε καλύτερα και να διαχωρίσετε τις αλήθειες από τους μύθους, πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταλάβετε τι προκαλεί τις ρυτίδες.

Πρώτον, η φυσική διαδικασία γήρανσης είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που προκαλεί λεπτές γραμμές και ρυτίδες στο πρόσωπό μας. Όσο μεγαλώνουμε, όλες οι λειτουργίες του σώματος επιβραδύνουν, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής/αναζωογόνησης των κυττάρων του δέρματος. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση των κυττάρων της επιδερμίδας και στο να διατηρηθεί το δέρμα ενυδατωμένο, ελαστικό και απαλό στην αφή. Δυστυχώς, το κολλαγόνο και η ελαστίνη μειώνεται όσο μεγαλώνουμε. Μάλιστα, σε άτομα 60 ετών και άνω τα επίπεδα του κολλαγόνου πέφτουν σχεδόν στο μηδέν. Χωρίς επαρκείς ποσότητες και αποτελεσματική αντικατάσταση του κολλαγόνου και της ελαστίνης το δέρμα γίνεται πιο επιρρεπές σε ρυτίδες.

Διαβάστε επίσης:  Οι τροφές που μπορούν να απογειώσουν τη φόρμα σας

Το δεύτερο πιο σημαντικό που πρέπει να ξέρετε για τις ρυτίδες είναι ότι οι επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι ο βασικότερος εξωτερικός παράγοντας που προκαλεί βλάβες στο δέρμα. Αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τις ρυτίδες, πρέπει να προστατεύσετε την επιδερμίδα σας από τον έντονο ήλιο. Άλλοι παράγοντες που προκαλούν ρυτίδες είναι οι κακές συνήθειες στην φροντίδα της επιδερμίδας, το χρόνιο στρες, η λανθασμένη θέση ύπνου, ο ανεπαρκής ύπνος, η κακή διατροφή και η χαμηλή κατανάλωση νερού.

Δείτε τώρα 5 μύθους και αλήθειες σχετικά με την αντιγήρανση:

 

ΜΥΘΟΣ: Όσο πιο ακριβό είναι ένα αντιγηραντικό προϊόν, τόσο καλύτερα αποτελέσματα φέρνει

Όπως στα περισσότερα προϊόντα της αγοράς, έτσι και στα αντιγηραντικά, το κόστος δεν είναι πάντα ανάλογο της ποιότητας. Δεν είναι η τιμή, αλλά το ενεργό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τα ενεργά συστατικά καταλύουν και επιταχύνουν τις φυσικές διαδικασίες του σώματος όπως την παραγωγή κολλαγόνου ή την μυϊκή σύσφιξη για να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις ρυτίδες. Μερικά από τα πιο γνωστά τέτοια ενεργά συστατικά είναι το συν-ένζυμο Q10, το υαλουρονικό οξύ, η υδροκινόνη και τα πεπτίδια. Όλα αυτά βοηθούν, αλλά η μοναδική, ωστόσο, δραστική ουσία που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αντιστρέφει τις ρυτίδες είναι τα ρετινοειδή.

Διαβάστε επίσης:  Έξυπνες επιλογές για διατροφή, ειδικά αν γυμνάζεσαι

Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν ταιριάζει με τον τύπο του δέρματός σας. Κάντε το συνήθεια να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες στα αντιγηραντικά προϊόντα πριν τα αγοράσετε.

ΜΥΘΟΣ: Τα αντιγηραντικά προϊόντα πάντοτε ερεθίζουν την επιδερμίδα

Είναι αλήθεια ότι ορισμένα προϊόντα αντιγήρανσης μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα σας. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες συμβαίνουν επειδή το προϊόν δεν είναι κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας. Αν δεν το δοκιμάσετε όμως, πώς θα ξέρετε; Πάντα να εφαρμόζετε το προϊόν σε ένα μικρό σημείο του δέρματός σας για να δείτε εάν έχετε αλλεργικές αντιδράσεις σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του.

ΜΥΘΟΣ: Από τη στιγμή που θα δείτε βελτίωση, μπορείτε να σταματήσετε την χρήση αντιγηραντικών προϊόντων

Διαβάστε επίσης:  ΠΟΥ: Γιορτές χωρίς μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις, η καλύτερη επιλογή

Μην πέσετε ποτέ σε αυτή την παγίδα. Το δέρμα σας γερνάει διαρκώς και μόνο επειδή παρατηρήσατε λίγες γραμμές/ρυτίδες να εξαφανίζονται δεν σημαίνει ότι είναι σωστό για εσάς να σταματήσετε την προσπάθεια. Το δέρμα σας χρειάζεται όλη τη βοήθεια που μπορεί να πάρει από το προϊόν που -αποδεδειγμένα πλέον- λειτουργεί καλά για εσάς.

ΜΥΘΟΣ: Μετά από κάποια ηλικία, δεν είναι ανάγκη να βάζετε αντηλιακό

Λάθος. Οι περισσότερες βλάβες του δέρματος προκαλούνται από τη συσσωρευμένη και χρόνια έκθεση στον ήλιο. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να έχετε περισσότερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) καθώς μεγαλώνετε, επειδή το σώμα σας χάνει τη φυσική ικανότητά του να καταπολεμάει την αρνητική επίδραση της στην επιδερμίδα.

ΜΥΘΟΣ: Η διατροφή σας δεν παίζει πλέον ρόλο από την στιγμή που περάσετε την επικίνδυνη ηλικία για ακμή

Λάθος. Η διατροφή σας δεν παύει ποτέ να παίζει βασικό ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας σας. Πρέπει πάντοτε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν σε μια πιο υγιή επιδερμίδα.