Ξηροδερμία στο πρόσωπο: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Η επιδερμίδα του προσώπου είναι πιο ευαίσθητη από αυτή του υπολοίπου σώματος, με αποτέλεσμα να ξηραίνεται και να αφυδατώνεται πολύ πιο γρήγορα. Αυτό οδηγεί στην ξηροδερμία, η οποία γίνεται αισθητή προκαλώντας κοκκινίλες, φαγούρα και φυσικά σκασμένο δέρμα. Συνήθως η ξηροδερμία του προσώπου εμφανίζεται ανάμεσα στα φρύδια, στο μέτωπο και στα πλαϊνά της μύτης.

Αιτίες που προκαλούν ξηροδερμία: Μία από τις βασικές αιτίες είναι το κρύο του χειμώνα, που προκαλεί σκάσιμο του δέρματος, κυρίως στο πρόσωπο, τα χέρια και τα χείλη. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας ανάμεσα στους κλιματιζόμενους ζεστούς χώρους και το εξωτερικό κρύο περιβάλλον. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η ξηροδερμία δεν μπορεί να εμφανιστεί και τον υπόλοιπο χρόνο. Για παράδειγμα οι πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και η διαρκής έκθεση στον ήλιο μπορούν εξίσου να προκαλέσουν σκάσιμο στο δέρμα του προσώπου και ξηρά σημεία. Επίσης το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το στρες, η τρίτη ηλικία και το ξηρό κλίμα είναι μερικές ακόμη αιτίες που προκαλούν την ξηροδερμία. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το ξηρό δέρμα μπορεί να οφείλεται και σε δερματολογικές παθήσεις ή λήψη φαρμάκων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τοπική ή προσωρινή ξηροδερμία.

Διαβάστε επίσης:  Σπιτικές μάσκες πρόσωπου με μέλι

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας στο πρόσωπο:

•Ήπιο καθαριστικό προσώπου: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το σαπούνι του σώματος για να καθαρίσετε το πρόσωπο. Ο λόγος είναι πως τα σαπούνια για το σώμα είναι πολύ σκληρά για την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου. Η επιλογή ενός ήπιου καθαριστικού για το πρόσωπο είναι το επιθυμητό. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα σαπούνια που περιέχουν άρωμα και οινόπνευμα, το οποίο είναι στυπτικό και μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα. Θα πρέπει να προτιμάτε καθαριστικά χωρίς σαπούνι ή αυτά που δεν κάνουν αφρό.

•Μάσκα προσώπου για ενυδάτωση και θρέψη: Η χρήση μίας μάσκας προσώπου για ενυδάτωση και θρέψη δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας. Αν βέβαια το πρόσωπό σας το έχει ανάγκη, μπορείτε να κάνετε περισσότερο από μια μάσκα.

Διαβάστε επίσης:  Γιατί το χειμώνα το άρωμά μας διαρκεί λιγότερο απ’ ό,τι τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου;

•Εφαρμογή ενυδατικής κρέμας προσώπου: Η εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας προσώπου πρωί και βράδυ, όπως και της αντηλιακής κρέμας, είναι μια απαραίτητη συνήθεια που δεν πρέπει να αμελούμε. Βοηθά την επιδερμίδα να παραμένει ενυδατωμένη, χωρίς ξηρά σημεία και θαμπή όψη. Η ιδανική ώρα για την εφαρμογή της κρέμας είναι μετά το μπάνιο. Ο λόγος είναι πως απλώνοντάς την εκείνη την ώρα, η υγρασία που έχει η επιφάνεια της επιδερμίδας παγιδεύεται στο εσωτερικό της, μειώνοντας την ξηροδερμία και κάνοντας το δέρμα πιο λαμπερό και απαλό.

•Αποφυγή κρύου ή καυτού νερού. Όταν κάνουμε μπάνιο ή πλένουμε το πρόσωπο μας πρέπει να χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό και να αποφεύγουμε το κρύο ή καυτό νερό, που τείνουν να αφυδατώνουν την επιδερμίδα κάνοντάς την ξηρή.

Διαβάστε επίσης:  Μελέτη δείχνει πως το μήλο αναζωογονεί μυαλό και νευρικό σύστημα

•Πίνουμε αρκετό νερό. Το πιο σημαντικό είναι να πίνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο ενυδατώνουμε το σώμα μας από τα μέσα προς τα έξω.