4 στους 10 δεν σταματούν το κάπνισμα ούτε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Παρότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου τόσο πριν όσο και μετά την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου, αρκετοί ασθενείς δεν αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα.

Περίπου 4 στους 10 ανθρώπους που έχουν επιβιώσει από εγκεφαλικό επεισόδιο και ήταν καπνιστές συνεχίζουν να καπνίζουν και μετά το συμβάν, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ένα δεύτερο επεισόδιο ή καρδιακή νόσο, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Stroke.

«Αν ένας νευρολόγος εξειδικευμένος στα εγκεφαλικά επεισόδια μάθαινε ότι το 40% των ασθενών του δεν ελέγχει την αρτηριακή του πίεση ή δεν λάμβανε ασπιρίνη ή τη φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης, θα απογοητευόταν πολύ», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Neal Parikh, νευρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell της Νέας Υόρκης. «Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να σταματήσουν να καπνίζουν. Και μπορούμε και πρέπει να τους βοηθήσουμε πολύ περισσότερο να διακόψουν το κάπνισμα μετά από ένα τέτοιο συμβάν», προσθέτει ο ειδικός.

Διαβάστε επίσης:  Τα παιδιά κάτω των 10 σπάνια νοσούν με κορονοϊό

Η μελέτη, λοιπόν, βρήκε ότι μόλις το 61% των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο ανέφεραν ότι είχαν διακόψει το κάπνισμα. Μάλιστα, όσοι ήταν νεότεροι των 60 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν διακόψει (43%), συγκριτικά με τους άνω των 60 ετών (75%).

Συνολικά, οι επιβιώσαντες από εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν 28% λιγότερο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα συγκριτικά με τους επιβιώσαντες από καρκίνο.