Βιβλιοπαρουσίαση: Υγεία, Ευεξία και Παιδί

 

Με τη Βάσω Παγώνη Μωυσέως

Μιλώντας για υγεία και ευεξία όταν αναφερόμαστε σε παιδιά, το μυαλό πολλών από μας παρασύρεται και πάει σε θέματα κυρίως ιατρικά. Κι όμως η υγεία και η ευεξία κάθε παιδιού είναι πολύπλευρη κι εξαρτάται από ένα σωρό παράγοντες.

Θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά στον σπουδαίο Αμερικανό ψυχολόγο και ανθρωπιστή Abraham Maslow, ο οποίος έμεινε γνωστός για την ιεράρχηση των αναγκών του παιδιού από την ικανοποίηση των οποίων έχουμε πραγματικά υγιή παιδιά. Τις ανάγκες τις κατέταξε στην περιβόητη πυραμίδα του ως εξής:

Στο πρώτο σκαλοπάτι, αναφέρει τις φυσιολογικές ή φυσικές ανάγκες κάθε παιδιού για να μπορέσει να επιβιώσει, όπως είναι τροφή, νερό, ήλιο, αέρα. Εκατομμύρια παιδιά, την ώρα αυτή που μιλάμε, είτε κινδυνεύουν, είτε χάνουν τη ζωή τους γιατί ακριβώς δεν έχουν πρόσβαση στα πιο πάνω.

Στην δεύτερη κατηγορία, κατατάσσει τις ανάγκες ασφάλειας, προστασίας και στέγης. Αλήθεια πόσα παιδιά γίνονται έρμαιο κακοποίησης, έκθεσης σε κινδύνους και χάνουν τη ζωή τους όταν το περιβάλλον τους δεν τους εξασφαλίζει ασφάλεια, προστασία και στέγη;

Στο τρίτο σκαλοπάτι, τοποθετεί τις ανάγκες για ικανοποίηση του ανήκειν, της αγάπης και της στοργής. Ποιο παιδί θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να ολοκληρωθεί με υγεία και ευεξία αν του έλειπαν η αγάπη, η στοργή και η ένταξή του σε μια ομάδα, ένα σύνολο;

Στο τέταρτο σκαλοπάτι, μιλά για τις ανάγκες κοινωνικής αποδοχής, αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Αν ένα παιδί βιώσει από τη μικρή ηλικία τον εκφοβισμό ή την απόρριψη, το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε παιδιά με ανασφάλειες, με φοβίες, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που δεν θα τολμούν να κυνηγήσουν τα όνειρα τους.

Θα μπορούσε να πει κάποιος πως όλα αυτά είναι πολλά και περίπλοκα και ίσως μας τρομάζει η ευθύνη που έχουμε όλοι εμείς, γονείς, γιαγιάδες, παππούδες, δάσκαλοι και γενικά η κοινωνία για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.

Ο δρόμος είναι μονόδρομος. Όλα μπορούν να γίνουν αν διαθέτουμε στα παιδιά μας ποιοτικό και όχι μόνο ποσοτικό χρόνο. Ας διδάξουμε τα παιδιά μας με το παράδειγμά μας και όχι με διδακτισμούς. Ας προσφέρουμε αγάπη στα παιδιά μας χωρίς όρους και όρια κι ας τα κάνουμε να νιώθουν πως για κάθε τι που τους συμβαίνει θα είμαστε δίπλα τους. Ας τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν δεξιότητες και κριτική σκέψη, ώστε όταν έρθει η ώρα για σοβαρές αποφάσεις στη ζωή τους να είναι έτοιμοι.

Ας μη φορτώνουμε στα παιδιά μας τα δικά μας απωθημένα. Ας τους δώσουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ευκαιρίες να χαρούν τη φύση, την ωραία μουσική, τις τέχνες γενικά. «Η παιδική ηλικία θα πρέπει να είναι χαρούμενη και όχι επιτυχημένη», λέει η σπουδαία ιστορικός, πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Μέσα από τα παραμύθια μπορούμε να αγγίξουμε δύσκολα θέματα, που βιώνει ένα παιδί όπως απώλεια, διαζύγια, απόρριψη, ζήλεια κλπ. Υπάρχει πληθώρα βιβλίων που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Ας ενισχύσουμε λοιπόν τις βιβλιοθήκες μας με κατάλληλο υλικό.

 

Τη στήλη φέρνει στους αναγνώστες του «D» το Βιβλιοπωλείο «Περιδιάβαση»

Χριστοφή Ελευθερίου 3, Ορόκλινη

Τηλέφωνο: 24 645646

Περισσότερα στο peridiavasi.com

 

θα σαγαπώ ότι και αν γίνει θα τα καταφέρω μόνος μου μην τρως οτι σου σερβίρουν να σε κάνω μια αγκαλιά ο μπρουνο εχει 100 φίλους τα παπούτσια των άλλων το σώμα μου είναι δικό μου 1 γιατί οι Δανοί... 2 γονείς και παιδιά 3 πως να μιλάτε στα παιδιά η βαλίτσα της Νίνας η ντανιέλλα λέει όχι