Βασικοί υπαίτιοι των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν με τον μεταβολισμό μας

Το είδος των τροφίμων που καταναλώνουμε, το σύνολο των θερμίδων που λαμβάνουμε, η σωματική μας δραστηριότητα και η ψυχολογική μας κατάσταση είναι οι βασικοί υπαίτιοι των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν με τον μεταβολισμό μας.

Λόγω της φύσης των διαταραχών του μεταβολισμού, σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να χάσουν το περιττό βάρος και στο να διατηρήσουν το ιδανικό.

Διαβάστε αναλυτικά τους λόγους των διαταραχών του μεταβολισμού.

Κατανάλωση ζάχαρηςΔε διατρεφόμαστε σωστά
Αν και πολλοί άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, υπάρχουν επίσης πολλοί με κανονικό βάρος, ακόμα κι αν καταναλώνουν περισσότερη τροφή από όση χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Το πρωινό και το μεσημεριανό πρέπει να αποτελούν τα κυρίως γεύματα, ενώ το δείπνο θα πρέπει να είναι λιτό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα κάνουν το αντίστροφο.

Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεν παίρνουν βάρος ακολουθούν ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης και ποτέ ή έστω σπάνια καταναλώνουν βαριά γεύματα το βράδυ.

Διαβάστε επίσης:  Μείωση λιστών αναμονής στο ΓεΣΥ εισηγείται η Νευρολογική Εταιρεία

Δε λαμβάνουμε καλής ποιότητας πρωτεΐνες σε ισορροπία
Η πρόσληψη πρωτεϊνών δεν επηρεάζει τη συσσώρευση λίπους, αλλά μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό της ενέργειας.

Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα πιο βασικότερα μακροθρεπτικά συστατικά και μας κρατούν χορτάτους για πολλές ώρες.

Επίσης συμβάλλουν στις αλλαγές στην καύση της ενέργειας και της άλιπης μάζας χωρίς να παίζουν ρόλο στην αύξηση του σωματικού λίπους.

Αμφιταλαντευόμαστε συνεχώς σε σχέση με την κατανάλωση λίπους και ζάχαρης
Δεν παίζουν ρόλο μόνο οι θερμίδες αλλά και η προέλευσή τους.

Ανάλογα την πηγή, έχουν και διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα με τις θερμίδες από τους υδατάνθρακες να είναι πιο πιθανό να ενισχύουν την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ενδεχομένως να δυσκολευόμαστε να μειώσουμε την κατανάλωση λίπους και ζάχαρης επειδή τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες έχουν καλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου και στα λιπίδια του αίματος.

Διαβάστε επίσης:  Αδυναμία προμήθειας αντιδιαβητικών φαρμάκων κατηγορίας Αναλόγων GLP-1

Τα επεξεργασμένα έλαια και δημητριακά βρίσκονται σχεδόν παντού
Το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των θερμίδων στη διατροφή του δυτικού κόσμου προέρχεται από έναν συνδυασμό τροφών όπως το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σόγια και το καλαμπόκι, αν υποθέσουμε ότι αποκλείουμε από τις θερμίδες τη ζάχαρη.

Όλα τα παραπάνω δεν ωφελούν όμως καθόλου την υγεία μας και είναι τοξικά για τον μεταβολισμό.

Τα επεξεργασμένα έλαια έχουν ανεβάσει την τοξικότητα των ω6 λιπαρών οξέων.

Ακόμα και το έλαιο σόγιας ή καλαμποκιού προέρχονται πια από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, αλλά η επεξεργασία τους είναι ακόμα πιο τοξική για τον μεταβολισμό.

Η σύγχρονη επεξεργασία των ελαίων είναι διαφορετική, ενώ αρχικά γινόταν επεξεργασία σε πιο απλά έλαια, όπως το βούτυρο και το ελαιόλαδο.

Διαβάστε επίσης:  Αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 6,2 χρόνια την τελευταία 30ετία

Καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης
Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το επεξεργασμένο ψωμί και η ζάχαρη, ωθούν το σώμα να ανεφοδιαστεί με καύσιμα και να καταναλώσει περισσότερη τροφή.

Σε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, υπάρχει σταθερή ροή γλυκόζης και ινσουλίνης, κι έτσι δε χρειάζεται ανεφοδιασμός.

Ψυχολογική κατάσταση
Το άγχος, τα προβλήματα της καθημερινότητας, ο τρόπος που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας έχουν μεγάλη επίδραση στο τι τρώμε και στο σώμα μας.

Αν νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας, δεν έχουμε ανάγκη να καταναλώσουμε φαγητό προκειμένου να νιώσουμε καλύτερα.

Έτσι, αφήνουμε σιγά σιγά πίσω μας άχρηστες συνήθειες όπως το τσιμπολόγημα.

Σε λίγους μήνες μπορούμε να δούμε διαφορά στη ζωή μας.

Ακόμα και μια σύντομη θετική σκέψη μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση σε καταστάσεις που δε μας κάνουν να νιώθουμε καλά, γι’ αυτό ας την κάνουμε πράξη καθημερινά.