«Τοξική φιλία»: 10 σημάδια να την αναγνωρίσεις-Πώς να την αντιμετωπίσεις

«Τοξική είναι η φιλία στην οποία νιώθουμε ψυχικά εξουθενωμένοι μετά τη συνάντησή μας με τον υποτιθέμενο φίλο μας», λέει η νευροψυχολόγοος Judy Ho στο βιβλίο της «Stop Self Sabotage». «Είναι λες και ο φίλος μας είναι ένα ενεργειακό βαμπίρ που απομυζεί την ενέργειά μας όποτε του μιλάμε ή βρισκόμαστε μαζί του». Ποια άλλα είναι όμως τα σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια τοξική φιλία;

10 σημάδια που δείχνουν ότι μια φιλία είναι τοξική

Νιώθεις ότι δεν σε υποστηρίζει αρκετά

Οι αληθινοί φίλοι χαίρονται και γιορτάζουν μαζί μας τις επιτυχίες μας, δεν μας μειώνουν και δεν αφήνουν πικρόχολα σχόλια προσπαθώντας να τις υποβαθμίσουν. Μια φιλία πρέπει να λειτουργεί αλληλοϋποστηρικτικά, να νιώθεις ότι οι άλλοι είναι δίπλα σου για να σε βοηθήσουν, να σε ακούσουν και να μοιραστούν τα άγχη, τις αγωνίες, αλλά και τις επιτυχίες σου.

Διαφωνείτε και τσακώνεστε συνεχώς

Οι φίλοι διαφωνούν και τσακώνονται, και μετά τα ξαναβρίσκουν όπως συμβαίνει σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Αλλά όταν αυτό συμβαίνει συνέχεια ή εάν προσπαθείς είτε εσύ είτε ο φίλος σου να πληγώσετε ο ένας τον άλλον ή εάν νιώθεις ότι είσαι αναγκασμένη να συμφωνείς συνεχώς μαζί του επειδή τον φοβάσαι, τότε κάτι δεν πάει καλά.  

Νιώθεις ότι είσαι ψυχικά εξουθενωμένη

Το σώμα μας κρύβει πολλές πληροφορίες για το πώς νιώθουμε όταν είμαστε μαζί με κάποιον άλλον άνθρωπο. Πρόσεξε λοιπόν πώς νιώθεις σωματικά και ψυχικά μετά από μια συνάντηση. Νιώθεις σωματική. ένταση ιδιαίτερα στα άκρα; Ή μήπως νιώθεις πιο ανάλαφρη και αισιόδοξη; Πώς νιώθεις όταν χτυπά το τηλέφωνό σου και βλέπεις ότι σε καλεί; Χαρά ή μήπως σφίγγεται το στομάχι σου;

Δεν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου

Δεν πρέπει να νιώθεις ότι χρειάζεται να προσποιείσαι ότι είσαι κάποια άλλη ή ότι η εμφάνισή σου δεν είναι κατάλληλη για να είσαι αρεστή στον/ην φίλο/η σου. Ένας αληθινός φίλος μάς κάνει παρέα γι’ αυτό που είμαστε και δεν θέλει να μας αλλάξει. Αντίθετα μας υποστηρίζει για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, και όχι κάποιος εντελώς διαφορετικός.

Η φιλία μας είναι κακοποιητική

Η κακοποίηση δεν είναι μόνο σωματική. Μπορεί να είναι ψυχική ή/και λεκτική. Τέτοιες μορφές κακοποίησης είναι η λεκτικές επιθέσεις, το αυστηρό, απειλητικό ή πολύ ελεγκτικό ύφος, η υποτίμηση και η απαξίωση του άλλου, η ζήλια, η τάση ελέγχου. Καλύτερα να τελειώνεις τη σχέση με μια τέτοια «φίλη» πριν σε εξουθενώσει τελείως.

Μιλά συνεχώς αρνητικά για τους άλλους

Ο τρόπος που μιλά ο/η φίλος/η μας για τους άλλους ανθρώπους αποκαλύπτει πολλά και για τον ίδιο. Εάν συνεχώς επικρίνει ή κουτσομπολεύει τους άλλους, ή νιώθεις ότι είναι πολύ επικριτικός ή/και ζηλιάρης ίσως είναι ένδειξη ότι η σχέση σας βαδίζει προς ένα τοξικό μονοπάτι και ότι κάποια στιγμή όλη αυτή η αρνητικότητα θα στραφεί και προς τα εσένα.

Προσπαθεί να δημιουργήσει έντονα σκηνικά

Όταν όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά, μια τοξική προσωπικότητα προσπαθεί να δημιουργήσει χάος. Με κάποια άσχετη αφορμή στήνει έντονα σκηνικά (καβγάδες, ζήλιες, κάνει «μούτρα» κ.ά.) επειδή δεν αντέχει την ηρεμία. 

Σε απογοητεύει 

Μια υγιής φιλία θα πρέπει να σου ανεβάζει τη διάθεση και την ψυχολογία και όχι να σε κάνει να νιώθεις υποτιμημένη. Όταν ο άλλος προσπαθεί να σε υποτιμήσει με οποιοδήποτε τρόπο, δείχνει ότι είναι άτομο τοξικό. Μπορεί για παράδειγμα να φροντίζει η συζήτηση να περιστρέφεται συνεχώς γύρω από τον ίδιο και τα δικά του επιτεύγματα. Ακόμα και αν είσαι χαρούμενη γιατί κάτι καλό σου συμβαίνει, θα βρει τον τρόπο να ρίξει ξανά τα φώτα πάνω του αγνοώντας σε ή αλλάζοντας θέμα συζήτησης.  

Νιώθεις ότι δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς

Ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά της φιλίας είναι να γνωρίζεις ότι ο φίλος σου θα είναι δίπλα σου αν τον χρειαστείς. Μια τοξική προσωπικότητα ωστόσο, σπάνια βρίσκει τον χρόνο ή/και την ενέργεια για να σου συμπαρασταθεί όταν τον χρειάζεσαι. Αυτό σε κάνει να μην μπορείς να τον εμπιστευτείς, αλλά ούτε και να τον υπολογίσεις εάν έρθει μια δύσκολη ώρα. 

Τι να κάνεις εάν βρίσκεσαι σε μια τοξική φιλία

Εξήγησε πώς νιώθεις

Προσπάθησε να βρεις τον χρόνο να συζητήσεις με τον/την φίλο/η σου ειλικρινά και εξήγησέ του πώς νιώθεις. Περιέγραψέ του τις συμπεριφορές του που σε ενοχλούν και ρώτα γιατί το κάνει αυτό. Μετά ανέλυσέ το τι αντίκτυπο έχει αυτό σε εσένα και στον ψυχισμό σου.

Θέσε τα όρια σου

Στα πλαίσια της παραπάνω συζήτησης σας προσπάθησε να επικοινωνήσεις μαζί του τα όριά σας σχετικά με το τι είναι εντάξει και τι όχι στη σχέση σας. Μπορείς π.χ. να διεκδικήσεις τον ίδιο χρόνο με αυτόν για να μιλήσεις και εσύ και να πεις για το τι βιώνεις, πώς πηγαίνουν τα πράγματα και πώς αισθάνεσαι. 

Μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθείς

Εάν ο φίλος σου φαίνεται διαλλακτικός και με κατανόηση μετά την συζήτησή σας αυτή και προσπαθήσει να ανταποκριθεί θετικά, τότε έχετε μεγάλες πιθανότητες να διασώσετε τη σχέση σας. Εάν όμως γίνει επιθετικός ή σε κατηγορήσει ότι είσαι υπερβολικά ευαίσθητη, μάλλον είναι ώρα να απομακρυνθείς και να σταματήσεις να επενδύεις περισσότερο χρόνο και ενέργεια. Είναι λυπηρό να χάνεις μια φιλία, αλλά πιο λυπηρό να χάνεις τον εαυτό σου σε σχέσεις που δεν προχωρούν.