Το «φαρμακείο» των διακοπών – Τι να πάρετε μαζί σας

Flat lay composition with first aid kit and space for text on wooden background

Μαζί με το πλάνο των διακοπών μας, θα είναι πολύ χρήσιμο να σκεφτούμε και όσα μας είναι απαραίτητα, ώστε οι ημέρες μας σε κάθε προορισμό να είναι ημέρες απόλαυσης, χωρίς ανεπιθύμητα απρόοπτα.

Έτσι, μαζί με τα ρούχα, τον εξοπλισμό κ.λπ. πρέπει να αφήσουμε χώρο στις αποσκευές μας και για το φαρμακείο των διακοπών μας.

Τι να λάβουμε υπόψη μας

– Σε περίπτωση που ακολουθούμε κάποια αγωγή, φροντίζουμε να έχουμε τα απαραίτητα φάρμακα και σε επαρκείς ποσότητες, ειδικά εάν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό.

– Ποιοι θα είναι οι συνταξιδιώτες μας; Η ηλικία τους, η φυσική τους κατάσταση και το φύλο τους, είναι παράγοντες που διαμορφώνουν τα απαραίτητα για το φαρμακείο.

– Ποιές θα είναι οι συνθήκες του ταξιδιού και ο προορισμός; Θα είναι στη θάλασσα, στο βουνό ή σε κάποια άλλη χώρα;

Είναι πολύ σημαντικό να οργανώσουμε τα βασικά που θα χρειαστούμε, ειδικά σε περιπτώσεις που πηγαίνουμε σε πιο απομονωμένους προορισμούς, μακριά από κάποια πόλη ή σε κάποια λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα.

– Ποιά θα είναι η διάρκεια του ταξιδιού μας; Αυτό είναι σημαντικό για να προβλέψουμε τις ποσότητες που θα χρειαστούμε, οι οποίες προτείνεται να είναι μεγαλύτερες σε πολυήμερα ταξίδια άνω των 10 ημερών.

– Αν ο προορισμός μας περιλαμβάνει ιδιαίτερες δραστηριότητες, όπως επικίνδυνα σπορ ή βόλτες σε δυσπρόσιτα βραχώδη σημεία, να φροντίσουμε τα απαραίτητα στο φαρμακείο μας.

Διαβάστε επίσης:  Ακούει αιτήματα συνδέσμων που ασχολούνται με παιδικό καρκίνο ο Υπουργός Υγείας

– Τέλος, αν σκοπεύουμε να ταξιδέψουμε σε κάποια χώρα του εξωτερικού που είναι απαραίτητη η λήψη προληπτικής αγωγής, θα πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Εάν υπάρχουν επιπρόσθετες απορίες που αφορούν την πληροφόρηση σχετικά με τη λήψη, την αποθήκευση αλλά και τη μεταφορά των φαρμάκων, απευθυνθείτε στον φαρμακοποιό σας, ο οποίος θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

Καλό είναι όλα αυτά τα απαραίτητα του φαρμακείου των διακοπών να τα έχουμε συγκεντρώσει σε ένα εύχρηστο τσαντάκι που να βρίσκεται σε εύκολα και γρήγορα προσβάσιμο σημείο στις αποσκευές μας.

Οι βασικότερες ανάγκες υγείας των διακοπών

– Πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στη μέση.

– Τσίμπημα από μέλισσα ή σφήγκα, ερεθισμός από τσούχτρες ή φυτά.

– Τραύματα μικρής έκτασης ή εκδορές.

– Στραμπούληγμα ή άλλη παρόμοια κάκωση.

– Ναυτία ταξιδιωτών, εμετοί, διάρροια.

– Έγκαυμα.

– Άλλες ειδικές περιπτώσεις.

Tι χρειαζόμαστε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Είναι πολύ σημαντικό να οργανώσουμε τα βασικά που θα χρειαστούμε, ειδικά σε περιπτώσεις που πηγαίνουμε σε πιο απομονωμένους προορισμούς, μακριά από κάποια πόλη ή σε κάποια λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα.

Για πονοκέφαλο, πυρετό, πόνο στη μέση

Ένα αναλγητικό, αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες φάρμακο (π.χ. ιβουπροφαίνη).

Η παρακεταμόλη θα καλύψει μόνο πόνο ή πυρετό και δεν έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Διαβάστε επίσης:  Ικανοποίηση ΟΣΑΚ για επιδότηση συνοδού ασθενών στο εξωτερικό, συναντήθηκε με Υπ.Υγείας

Απαραίτητο, θα είναι επίσης να προβλέψουμε να έχουμε μαζί μας ένα θερμόμετρο, κατά προτίμηση ηλεκτρονικό, ως πιο ασφαλές και γρήγορο, αλλά και κάποιο αντιπυρετικό σιρόπι αν έχουμε μαζί παιδιά.

Για τσίμπημα από μέλισσα ή σφήγκα, ερεθισμό από τσούχτρες ή φυτά

Να έχουμε πάντα στην τσάντα μας stick ή κρέμα για τσιμπήματα με αντισταμινική δράση.

Για να αποφύγουμε τη δυσάρεστη αίσθηση από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, ένα εντομοαπωθητικό spray ή κρέμα, κατά προτίμηση φυτικής προέλευσης είναι απαραίτητο όπως και μια αλοιφή με αντιβιοτικό και κορτιζόνη αν προκληθούν φλεγμονώδεις βλάβες.

Για τραύματα μικρής έκτασης ή εκδορές

Αποστειρωμένες γάζες σε δυο μεγέθη, οξυζενέ και αντισηπτικό διάλυμα, κατά προτίμηση σε spray, για τον καθαρισμό και την αντισηψία της πληγής, αυτοκόλλητες αντικολλητικές γάζες και επιδέσμους σε διάφορα μεγέθη για την κάλυψη και προστασία του τραύματος, όπως και μια αντιβιοτική αλοιφή.

Τα απαραίτητα δηλαδή για τη γρήγορη επούλωση και αποφυγή της μόλυνσης.

Για στραμπούληγμα ή άλλη παρόμοια κάκωση

Ελαστικοί επίδεσμοι σε δυο τουλάχιστον μεγέθη, για την περίδεση και κατά κάποιο τρόπο ακινητοποίηση του κακοποιημένου μέλους, καθώς και κρέμα με άρνικα, για τον πόνο και τις μελανιές.

Χρήσιμο είναι και ένα κρύο έμπλαστρο που θα ανακουφίσει γρήγορα.

Για τη ναυτία ταξιδιωτών, εμετό, διάρροια

Διαβάστε επίσης:  Χρονοδιαγράμματα για ικανοποίηση αιτημάτων ασθενών ήπατος έθεσε η Επ. Υγείας

Τσίχλα ή χάπι ή roll-on για τη ναυτία, σιρόπι ή χάπι για τον εμετό, χάπι για τη διάρροια σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας ήπιας μορφής και φακελάκια με ηλεκτρολύτες για πρόληψη της αφυδάτωσης.

Μαζί με τα ρούχα, τον εξοπλισμό κ.λπ. πρέπει να αφήσουμε χώρο στις αποσκευές μας και για το φαρμακείο των διακοπών μας.

Για έγκαυμα

Θα χρειαστούμε υδροκολλοειδή επιθέματα ή gel που καλύπτουν, επουλώνουν και ανακουφίζουν άμεσα τον πόνο.

Επίσης κρέμα, gel ή spray για να ανακουφίσουμε την φλεγμονή και την αίσθηση καψίματος.

Αν το έγκαυμα είναι από τον ήλιο, προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε το spray.

Και μερικά συμπληρωματικά…

– Κολλύριο ενυδατικό, καταπραϋντικό και αντιφλεγμονώδες για τον ερεθισμό των ματιών από τη θάλασσα ή την πισίνα.

– Ωτοασπίδες πλαστικές για τον πόνο των αφτιών αν μας αρέσουν οι βουτιές στα βαθιά.

– Ένα ρινικό spray για ευαίσθητη μύτη.

– Βασικά προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Σαφώς, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να πάρουμε μαζί μας τα κατάλληλα αντηλιακά προσώπου και σώματος, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας για το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών.

Επιπλέον σίγουρα μια ενυδατική και θρεπτική κρέμα για την περιποίηση μετά από τον ήλιο, ώστε να απολαύσουμε τις διακοπές μας άφοβα και να επιστρέψουμε με λαμπερό, ομοιόμορφα μαυρισμένο, υγιές δέρμα.