Tips για ασφάλεια στο παιδικό δωμάτιο

Όταν οι γονείς «φτιάχνουν» το παιδικό δωμάτιο πρέπει να διασφαλίζουν πρώτα την ασφάλεια του χώρου για το παιδί τους και στη συνέχεια να ασχολούνται με την αισθητική του.

Το παιδί δεν μπορεί να μεγαλώσει ακούγοντας διαρκώς γύρω του «μη» και «μη». Αντίθετα, έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον που θα του δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσει τον κόσμο με ασφάλεια, καθώς κι από τα ερεθίσματα που θα του επιτρέψουν να κατακτήσει ένα-ένα τα στάδια της ανάπτυξης.

Η ασφάλεια του παιδικού δωματίου είναι πολύ σημαντική υπόθεση γιατί αυτό το δωμάτιο είναι ένας χώρος που το παιδί παίζει και μεγαλώνει. Όλα τα παιδιά είναι ιδιαίτερα υπερκινητικά και για αυτό θα πρέπει να διασφαλίσετε πως το δωμάτιό τους είναι 100% ασφαλές και ότι οι κίνδυνοι είναι, όσο το δυνατόν, περιορισμένοι.

 

Αποφύγετε την ύπαρξη σκαλιών
Σκαλιά και διαφορετικά επίπεδα σε ένα παιδικό δωμάτιο μπορεί να αποτελούν πρόβλημα στην ασφάλεια του παιδιού σας. Αν λοιπόν το σπίτι σας διαθέτει παραπάνω από ένα δωμάτια και κάποιο από αυτά έχει σκαλιά ή επίπεδα, αποφύγετε να το μετατρέψετε σε παιδικό υπνοδωμάτιο (τουλάχιστον μέχρι το παιδάκι σας να μεγαλώσει).

Μικροσκοπικά αντικείμενα
Μέχρι να φτάσει το παιδί σε μια ηλικία που θα καταλαβαίνει τον κίνδυνο του να βάλει κάτι στο στόμα του (που δεν είναι φαγώσιμο), καλό θα ήταν να απομακρύνετε καθετί που καταπίνεται εύκολα.

Διαβάστε επίσης:  Έρευνα: Το κρέας υπεύθυνο για το 60% των εκπομπών αερίων από την παραγωγή τροφίμων

Πρίζες
Κάθε δωμάτιο έχει πρίζες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να περιορίσετε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, είναι να κλείσετε τις πρίζες με ειδικά προστατευτικά που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με ηλεκτρικά είδη. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε φωτιστικά και λάμπες, καθώς τίποτα από αυτά δεν θα πρέπει να είναι σε σημείο που να το φτάνει το παιδάκι σας.

Αποθηκευτικοί χώροι
Ένα μεγάλο κουτί ή μπαούλο (που να μην κλειδώνει) είναι μια καλή λύση για να τοποθετούνται όλα τα παιχνίδια του παιδιού σας πριν κοιμηθεί. Έτσι αν το βράδυ ξυπνήσει δεν θα κινδυνέψει να πέσει πατώντας πάνω σε κάποιο παιχνίδι.

Βιβλιοθήκη
Όταν το παιδί σας είναι πολύ μικρό δεν χρειάζεται να έχετε βιβλιοθήκη στο δωμάτιο. Μέχρι την ηλικία των 6 αποφύγετε τα ράφια και τις βιβλιοθήκες ή τοποθετήστε κάποια ράφια αρκετά ψηλά ώστε να μην τα φτάνει. Μόλις ξεκινήσει το σχολείο μπορείτε να βάλετε κάποια βιβλιοθήκη αλλά το προτιμότερο είναι να τοποθετήσετε παιχνίδια, κουκλάκια και κάποια βιβλία στα πιο χαμηλά ράφια (για να μπορεί να τα φτάνει) και να βάλετε τα πιο «επικίνδυνα αντικείμενα» στα ψηλότερα. Φυσικά, σε όλες τις ηλικίες θα πρέπει να αποφύγετε να μπουν ράφια κοντά στο κρεβάτι του παιδιού, γιατί σε περίπτωση σεισμού, το παιδάκι σας και πάλι θα κινδυνέψει να χτυπήσει.

Διαβάστε επίσης:  Κοιλιακό λίπος: Πέντε τρόποι που το εξαφανίζουν

Μπαλκόνι
Αν το παιδικό δωμάτιο έχει μπαλκόνι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το σωστό ύψος για τα κάγκελα είναι 1,10 εκατοστά. Ωστόσο, θα πρέπει να προσθέσετε έξτρα προστασία που να σταματάει ακόμα πιο ψηλά ώστε να μην μπορεί να σκαρφαλώσει σε καμία περίπτωση. Προσοχή ώστε να είστε πάντα παρόντες όταν το παιδί σας βγαίνει στο μπαλκόνι ώστε να μην πάρει καμιά καρέκλα και σκαρφαλώσει όσο λείπετε.

Προσοχή στις μπογιές!
Οι γονείς συνήθως προτιμούν να δίνουν ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους στα μικρά παιδιά. Το καλύτερο υλικό, ωστόσο, για να ξεκινήσει το ιχνογράφημα το παιδί είναι οι ρευστές μη τοξικές μπογιές, γιατί με αυτές βλέπει πώς αναμειγνύονται τα χρώματα μεταξύ τους. Ρευστές μπογιές, δαχτυλομπογιές, πινέλα και σφουγγαράκια είναι οι ιδανικές επιλογές πριν περάσετε στα κραγιόνια. Αντί για ποδιά, προτιμήστε να φορέσετε στο παιδάκι ένα παλιό πουκάμισο του μπαμπά προσαρμόζοντας τα μανίκια.

Χρωματικά ερεθίσματα
Τα χρώματα σε τοίχους και υφάσματα επιπλώσεων ακτινοβολούν μια πολύ λεπτή ενέργεια με επίδραση ψυχοσυναισθηματική στο παιδί.
Παρ’ όλο που υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την επιλογή των χρωμάτων στο δωμάτιο του παιδιού, καλό είναι για τους τοίχους, επειδή πρόκειται για μεγάλες επιφάνειες, να προτιμάτε απαλά κι όχι έντονα χρώματα, γιατί έχουν κατευναστική επίδραση.
Το μικρό παιδί, ωστόσο, έχει ανάγκη από χρωματικά ερεθίσματα στο περιβάλλον του. Τα βασικά χρώματα, δηλαδή το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε, καλό είναι να υπάρχουν σε στοιχεία επιφανειών στο χώρο, π.χ. ένα μπλε τραπεζάκι στο δωμάτιό του και μια κόκκινη καρέκλα ή ένα κίτρινο μαξιλάρι. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε συχνά προτάσεις όπως: «Το κόκκινο αυτοκινητάκι είναι κάτω από το μπλε τραπέζι».

Διαβάστε επίσης:  Οι τροφές που μπορούν να απογειώσουν τη φόρμα σας

Προσοχή: Αν η μπαλκονόπορτα δεν έχει κλειδαριά θα πρέπει να προσθέσετε κάποια έξτρα ασφάλεια ώστε να μην μπορεί να ανοίγει την πόρτα το παιδί σας μόνο του. Προσοχή επίσης και στα στόρια. Τα στόρια απαγορεύονται να μπαίνουν σε παιδικά δωμάτια. Πάνω από 200 παιδιά έχουν πεθάνει με αυτόν τον τρόπο από το 1900 μέχρι σήμερα επειδή σφήνωσε ο λαιμός τους ανάμεσα στα στόρια.

Τζαμαρίες: Επειδή τα παιδιά σε κάποιες ηλικίες είναι ιδιαίτερα δραστήρια θα πρέπει να σκεφτείτε καλά όλους τους πιθανούς κινδύνους. Οι τζαμαρίες πρέπει να είναι επικαλυμμένες με ειδική μεμβράνη ώστε ακόμα και αν το παιδί σας πέσει πάνω σε αυτές να μη θρυμματιστεί το τζάμι και το τραυματίσει ακόμα περισσότερο.