Θετική η επίδραση καφέ στην επιβίωση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο εντέρου

Απλώς μια συσχέτιση, όμως οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να συστήσουν σε καρκινοπαθείς περισσότερο καφέ

 

Η κατανάλωση μερικών φλιτζανιών καφέ τη μέρα σχετίζεται με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιβίωσης και με μικρότερο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα ευρήματα από τη μελέτη παρατήρησης, η οποία είχε ενσωματωθεί σε μια κλινική δοκιμή φαρμάκων φάσης 3, έρχονται να επιβεβαιώσουν ανάλογα στοιχεία προηγούμενων ερευνών, που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ βελτιώνει την έκβαση του μη μεταστατικού καρκίνου του εντέρου. Η νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει ακόμη κι αν υπάρχουν μεταστάσεις.

Διαβάστε επίσης:  ΑΚΕΛ: Προτεραιότητα η υγεία των πολιτών στην κατ’ άρθρο συζήτηση για τα απεικονιστικά κέντρα

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber και της Ιατρικής Σχολής της Κλινικής Mayo, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας «JAMA Oncology», ανέλυσαν στοιχεία για 1.171 ασθενείς που έκαναν θεραπεία για μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο.

Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως, ήταν πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο και η νόσος τους αργούσε να επιδεινωθεί, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ, είχαν ακόμη μεγαλύτερο όφελος.

Επειδή όμως η μελέτη αναδεικνύει απλώς μια συσχέτιση και δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος, οι ερευνητές ανέφεραν πως δεν είναι -ακόμη τουλάχιστον- σε θέση να συστήσουν στους καρκινοπαθείς να αρχίσουν να πίνουν περισσότερο καφέ.

Διαβάστε επίσης:  Προβλήματα στο ΓεΣΥ: Γιατροί, φαρμακοποιοί και ασθενείς σε απόγνωση λόγω βλάβης στο λογισμικό

Hot this week

Προκήρυξη πέντε κενών θέσεων Ιατρικών Λειτουργών (16-01-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Οδηγίες ΟΑΥ για περιπτώσεις επαναποστολής δικαιούχων σε νοσηλευτήρια εξωτερικού

Στις περιπτώσεις που υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού για επανέλεγχο ή/και...

Επιτυχής ολοκλήρωση κοχλιακών εμφυτεύσεων σε δύο βρέφη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Σημαντικό ορόσημο για την παιδιατρική ωτοχειρουργική αποτελεί η επιτυχής...

Αναβαθμισμένη εκπαίδευση για παιδιά που νοσηλεύονται: Νέα πρωτόκολλα από το Υπουργείο Παιδείας

Από τη νέα σχολική χρονιά αναμένεται να εφαρμοστούν πρωτόκολλα...

«Εντοπίστηκε η αιτία» λέει ο ΟΑΥ – Στο μικροσκόπιο η NCR για τα προβλήματα στο σύστημα του ΓεΣΥ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή...

Related Articles

Popular Categories