Συμβουλές προς γονείς για την ενασχόληση παιδιών και νέων με διαδικτυακά και ηλεκτρονικά παιχνίδια

Το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – Cybersafety, που συντονίζει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ) του Υπουργείου Παιδείας, σε συμβουλές προς γονείς αναφορικά με την ενασχόληση των παιδιών και των νέων με τα Διαδικτυακά / Ηλεκτρονικά Παιχνίδια, επισημαίνει πως τα διαδικτυακά / ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι εξαιρετικά δημοφιλή για τα παιδιά και τους/τις νέους/ες, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Προσθέτει ότι η ενασχόληση με τα διαδικτυακά / ηλεκτρονικά παιχνίδια συμβάλλει στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων με ένα πολύ ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο. Τεχνολογικά νέες εξελιγμένες κονσόλες και βιντεοπαιχνίδια επιτρέπουν, αρχικά, τη ψυχαγωγία και την εξοικείωση με την τεχνολογία και παράλληλα, συμβάλουν στην ανάπτυξη γνωστικών και άλλων δεξιοτήτων, προστίθεται.

Ωστόσο, αναφέρεται, είναι γεγονός ότι, μέσω της ενασχόλησης με αυτά, δύναται να προκύψουν σημαντικές προκλήσεις και κίνδυνοι, οι οποίοι συνδέονται, με ακατάλληλο περιεχόμενο καθώς ορισμένα παιχνίδια ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού, μπορεί να περιλαμβάνουν βίαιο ή ακατάλληλο περιεχόμενο ή σκηνές που αποσκοπούν στην πρόκληση τρόμου ή φόβου.

Προστίθεται ότι η πολύωρη ενασχόληση με διαδικτυακά παιχνίδια αποτελούν πιθανό κανάλι εθισμού και μπορεί να αποβεί αρνητική για τις σχολικές επιδόσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Άλλος κίνδυνος που σοβεί στο διαδίκτυο και η επικοινωνία με αγνώστους είναι η αποπλάνηση ή/και η σεξουαλική παρενόχληση.

Ενημερώνονται επίσης οι γονείς ότι πρόσθετος κίνδυνος από το διαδίκτυο είναι ο καταναλωτισμός, καθώς πολλά διαδικτυακά παιχνίδια ενθαρρύνουν και προωθούν την αγορά προϊόντων, αποτελώντας δαπανηρές παγίδες, διαμορφώνοντας εθιστικές υλιστικές συμπεριφορές.

Συνεχίζοντας, το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου εισηγείται σε γονείς και κηδεμόνες να συμμετέχουν στην ψηφιακή ζωή του παιδιού με ενεργή και καθοδηγητική υποστήριξη μέσω ανοικτού διαλόγου και συζήτησης.

«Μην διστάσετε να παίξετε, μαζί με το παιδί σας, τα αγαπημένα του διαδικτυακά παιχνίδια, μαθαίνοντας τον σκοπό του παιχνιδιού, γιατί του αρέσει, τι σκέφτεται για αυτό κ.λπ», προσθέτει και καλεί γονείς και κηδεμόνες να ελέγχουν το περιεχόμενο του διαδικτυακού παιχνιδιού και να κάνουν χρήση των εργαλείων γονικού ελέγχου που επιτρέπουν τον καθορισμό συγκεκριμένων παραμέτρων για τα παιχνίδια, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η ηλικία, η καταλληλότητα του παιχνιδιού, η διάρκεια χρόνου του παιχνιδιού, η φραγή στην προσθήκη φίλων, το μπλοκάρισμα στη δυνατότητα για συνομιλία και συγγραφή μηνυμάτων, η προστασία της ιδιωτικής ζωής, ο αποκλεισμός ατόμων που δεν ακολουθούν τους κανόνες της κοινότητας, η αναφορά ακατάλληλων συμπεριφορών άλλων παικτών.