Στις 25.000 τα άτομα στην Κύπρο που πάσχουν από άνοια

Ο Δήμος Λεμεσού παραχώρησε κτιριακές υποδομές που θα μπορούν να καλύπτουν σημαντικές ανάγκες του Συνδέσμου Στήριξης «Ιθάκη»

 

Κάθε 3 δευτερόλεπτα διαγιγνώσκεται ένα άτομο με άνοια, με πιο συχνή μορφή της τη νόσο Αλτσχάιμερ. Παγκόσμια σήμερα πάσχουν από άνοια 50 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 75 εκατομμύρια και μετά το 2050 τα 135 εκατομμύρια. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια άτομα με άνοια και στη βάση των ίδιων στατιστικών στην Κύπρο ο αριθμός αυτός υπολογίζεται σήμερα γύρω στις 25.000.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από την πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με άνοια «Ιθάκη», Ισαμπέλλα Καραολή, η οποία μιλούσε στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε προχθές στη Λεμεσό κατά την οποία υπογράφηκε συμφωνία παραχώρησης υποστατικών του Δήμου Λεμεσού, για τις ανάγκες του Συνδέσμου ο οποίος ιδρύθηκε το 2011 και λειτουργεί σήμερα δύο Κέντρα Ημέρας, στη Λεμεσό και στη Λευκωσία, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει άλλο ένα στην Πάφο.

Διαβάστε επίσης:  Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων - Aπώλεια βάρους

Η συμφωνία μεταξύ του δήμου και του Συνδέσμου προνοεί την παραχώρηση χώρων στις κοινωνικές υποδομές του δήμου που βρίσκονται δίπλα από το Κέντρο Ενηλίκων, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Ειδικότερα, πρόκειται για χώρους 480 τ.μ. που αποτελούνται από τρεις αίθουσες, κουζίνα, χώρους υγιεινής, βεράντα και εξωτερική αυλή.

Κάνοντας λόγο για «αρχή ενός όμορφου ταξιδιού κι ενός ονείρου που δεν θα γινόταν πραγματικότητα αν ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ένωναν χέρια μαζί μας για μετακίνηση του Κέντρου Ημέρας Ιθάκη και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτηση περισσότερων ασθενών με άνοια», η πρόεδρος του Συνδέσμου επεσήμανε ότι οι δημότες θα μπορούν να εξυπηρετούνται καθημερινά δωρεάν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4:30 το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης:  H καλύτερη ώρα για το κάθε γεύμα της ημέρας

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται αφορούν δραστηριότητες ενδυνάμωσης νοητικών λειτουργιών, ατομική και ομαδική δημιουργική απασχόληση, προγράμματα γυμναστικής, λογοθεραπεία και άλλες ειδικές θεραπείες, καθώς και δωρεάν αξιολόγηση των ασθενών και δωρεάν αξιολόγηση του γνωστικού τομέα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, εκφράζοντας βαθιά εκτίμηση για το εξαίρετο έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος τα τελευταία χρόνια, στηρίζοντας τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους, ανέφερε ότι η συμφωνία με την «Ιθάκη», θα αποτελέσει την αρχή ενίσχυσης και αναβάθμισης της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. «Θα προχωρήσουμε πιο επιστάμενα στην υλοποίηση του κοινού μας οράματος για δημιουργία μιας πόλης φιλικής προς τα άτομα με άνοια, που θα διευκολύνεται η ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι η φιλοξενία της «Ιθάκης» στις δημοτικές υποδομές, εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του δήμου και στην ευρύτερη φιλοσοφία που έχει υιοθετηθεί για παροχή ολοκληρωμένων ολιστικών κοινωνικών υπηρεσιών στους δημότες.

Διαβάστε επίσης:  Τριχόπτωση: Οι ένοχες ορμόνες

Χρήστος Χαραλάμπους