Σήμερα 25 θανατηφόρες ασθένειες μπορούν να προληφθούν με εμβόλια

 

Η πανδημία του κορoνοϊού «ανέδειξε αναμφισβήτητα την αξία του εμβολιασμού σε συνδυασμό με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, ως μια ισχυρή ασπίδα προστασίας του πολίτη για την επιστροφή στην κανονικότητα», δήλωσε χθες Τετάρτη η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών.

Πρόσθεσε ότι η ανασύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών το 2018, «συνέβαλε στην επικαιροποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών της Κύπρου που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Σχήμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, το νέο Σχήμα Εμβολιασμών Ενηλίκων και το νέο Σχήμα Εμβολιασμών των Ειδικών Ομάδων, σε συνθήκες ΓεΣΥ».

Ανέφερε, επίσης, ότι «ο εμβολιασμός είναι ένα βασικό εργαλείο δημόσιας υγείας και αποτελεί μια παρέμβαση που βοηθά στην προστασία εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών ετησίως, συμβάλλει στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, μειώνει την επιβάρυνση των λοιμωδών νοσημάτων και τη χρήση αντιβιοτικών και μακρο-οικονομικά βοηθά στην προστασία συγκεκριμένων οικονομικών τομέων όπως τα ταξίδια, ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και η ψυχαγωγία».

Διαβάστε επίσης:  Λίστες αναμονής και για τις Ψυχιατρικές Κλινικές

Παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία για τους εμβολιασμούς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Χριστίνα Γιαννάκη, είπε ότι με το εμβόλιο Ιλαράς, Παρωτίτιδας και Ερυθράς το 2022 οι εμβολιασμοί έφτασαν τις 15.304, οι εμβολιασμοί για πνευμονιόκοκκο, συζευγμένο τις 16.000, για την Ηπατίτιδα Α’ τις 14.896 και για την Ανεμοβλογιά τις 14.000.

Πρόσθεσε ότι «τη σχολική χρονιά 2019-2020, τα εμβόλια HPV χορηγούνταν μόνο στα κορίτσια, από την Υπηρεσία Επισκεπτών/τριών Υγείας, ενώ το 2021 άρχισε η δωρεάν χορήγηση και για τα αγόρια με τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμών, το διάστημα αυτό να φτάνει τις 14.008.

Διαβάστε επίσης:  Προχωρούμε για δημιουργία εξειδικευμένης Ηπατολογικής Κλινικής, είπε η Κανάρη

Αναφερόμενη στην πανδημία του κορονοϊού σε συσχέτιση με τη χορήγηση του εμβολίου, η κ. Γιαννάκη, είπε ότι «μισό εκατομμύριο ανθρώπινες ζωές, από 60 χρονών και άνω, έχουν σωθεί με τα εμβόλια έναντι της COVID-19», σημειώνοντας ότι «σήμερα 25 θανατηφόρες ασθένειες μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού».

Πρόσθεσε ότι «μετά από τρία έτη πανδημίας, η ανθρωπότητα έχασε αρκετά χρόνια προόδου για την προστασία των παιδιών με τους συνήθεις εμβολιασμούς, έναν βασικό πυλώνα των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας».

Όπως είπε η κ. Γιαννάκη «από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια παιδιά στην ευρωπαϊκή περιφέρεια έχασαν τον εμβολιασμό για την προστασία τους από την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά».

Διαβάστε επίσης:  Προς θεσμοθέτηση με πρωτοβουλία ΑΚΕΛ το δικαίωμα στη λήθη για πρώην καρκινοπαθείς