Σίγουρη θεραπεία για τα επίμονα και επίπονα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου(ΣΕΕ) είναι μια χρόνια λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από τα συμπτώματα του κοιλιακού πόνου, του μετεωρισμού και των διαταραχών των κενώσεων (διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή εναλλαγή διάρροιας δυσκοιλιότητας). Σε γενικές γραμμές, είναι πιο σύνηθες να «προτιμήσει» γυναίκες από ό,τι άνδρες ενώ τα τυπικά συμπτώματά του αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους περί τα 20 με 30 έτη. Το ΣΣΕ είναι ιδιαίτερα συχνό, επηρεάζοντας 1 στους 7, παγκοσμίως.

Τα πιο συνήθη εκ των συμπτωμάτων του ΣΕΕ περιλαμβάνουν τον κοιλιακό πόνο, την δυσκοιλιότητα ή διάρροια, το φούσκωμα και τα βλεννώδη κόπρανα.

 

 

Παρόλο που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια θεραπεία για την αντιμετώπιση του ΣΕΕ, υπάρχουν ωστόσο ορισμένες πρακτικές που βοηθούν στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης:  Στα 30-40 τα νέα περιστατικά παιδικών κακοηθειών ετησίως στο Μακάρειο

Αποφυγή ερεθιστικών φαγητών

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά διαταράσσουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συμπτωμάτων.

Κάποιες τροφές που προκαλούν το ΣΕΕ περιλαμβάνουν:

Λιπαρά τρόφιμα: Όπως είναι τα τηγανητά, τα γαλακτοκομικά, τα έλαια, ορισμένα προϊόντα κρέατος

Πικάντικα τρόφιμα: Όπως είναι οι καυτερές σάλτσες ή πιπεριές ή το κάρυ

Γλυκά και τσίχλες: Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ή η τσίχλα περιέχουν ουσίες που ερεθίζουν περισσότερο το πρόβλημα όπως είναι η σορβιτόλη και η μαννιτόλη.

Καφεΐνη: Η καφεΐνη όπως και η σοκολάτα μπορούν να αυξήσουν τα συμπτώματα της διάρροιας

Προϊόντα σιταριού: Συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού και των ζυμαρικών αφού μπορεί να προκαλέσουν επιβράδυνση της πέψης οδηγώντας στη δυσκοιλιότητα

Διαβάστε επίσης:  Αναβάθμιση ΓεΣΥ ζήτησε η ΠΕΟ από τον Υπ. Υγείας

Φασόλια και φακές: Αφού συχνά περιέχουν υδατάνθρακες που είναι δύσκολοι για χώνεψη, αυξάνοντας έτσι τα συμπτώματα

Χαλάρωση του εντέρου

Αφιερώστε χρόνο στη χαλάρωση του εντέρου, είναι ένας πολύ καλός τρόπος διαχείρισης του ΣΕΕ, αφού το στρες και το άγχος μεγιστοποιούν το πρόβλημα. Για αυτό, κάποιες πρακτικές περιλαμβάνουν:

Βαθιά αναπνοή τη λεγόμενη διαφραγματική
Οραματισμός και θετικές σκέψεις που αποσπούν την προσοχή από τον πόνο
Προοδευτική μυική χαλάρωση που εστιάζει σιγά σιγά σε κάθε έναν μυ του σώματος από την κορυφή μέχρι τα νύχια
Κίνηση στη ζωή

Η αμέσως επόμενη εύκολη κίνηση που μπορεί να κάνει κανείς στο σπίτι του είναι η άσκηση. Η άσκηση αποτελεί ένα φυσικό αναλγητικό, αφού απελευθερώνει ενδορφίνες που είναι χαλαρωτικές ως προς τις κράμπες που προκαλούνται. Η άσκηση ανακουφίζει επιπλέον από το στρες διεγείροντας τις φυσιολογικές εντερικές συσπάσεις.

Διαβάστε επίσης:  Το σύνδρομο Cushing πιο διαδεδομένο στις γυναίκες

Σε μία μελέτη μάλιστα διαπιστώθηκε πως η άσκηση μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ενώ επιπλέον τα χαμηλότερα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας φαίνεται πως εντείνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Ακόμα και η ήπια άσκηση μπορεί να προσφέρει θετικά αποτελέσματα όπως είναι το περπάτημα, η ποδηλασία και το κολύμπι