Προκαλεί η μάσκα προστασίας  πονοκέφαλο;

Οι μάσκες προσώπου είναι ένας σημαντικός τρόπος για να σταματήσει την εξάπλωση του COVID-19. Αλλά μήπως είναι η αιτία πονοκεφάλου;

Το να φοράμε μάσκα κάθε φορά που βγαίνουμε δημόσια δεν είναι απλώς μια επίσημη οδηγία (και σε ορισμένα μέρη, μια νομική απαίτηση) – είναι επίσης ένα από τα ευκολότερα πράγματα που μπορείτε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους ασφαλείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Φυσικά, αυτό που είναι εύκολο για τους περισσότερους ανθρώπους είναι συχνά πολύ πιο περίπλοκο για τους πάσχοντες από πονοκεφάλους.

Στην εποχή του COVID-19, πολλοί άνθρωποι φορούν μάσκες προσώπου – από αυτοσχέδιες έως χειρουργικές μάσκες. Ορισμένοι άνθρωποι ανέχονται καλά τις μάσκες ή δεν τις φορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα οπότε δεν προκαλούν δυσφορία. Άλλοι, ιδιαίτερα άτομα που πρέπει να φορούν μάσκες όλη την ημέρα, όπως οι επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με το κοινό,  μπορεί να αντιμετωπίσουν πονοκεφάλους ή πόνο στη γνάθο από τη συνεχή χρήση της μάσκας.

Οι μάσκες προσώπου προκαλούν αυτούς τους πονοκεφάλους; Και αν ναι, τι μπορεί να γίνει για αυτό;

 

Πόνος στην κροταφογναθική  και πονοκέφαλος

Το να φοράτε μια σφιχτή μάσκα προσώπου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση, η οποία συνδέει την κάτω γνάθο σας με το υπόλοιπο κρανίο σας. Οι μύες και οι ιστοί που επιτρέπουν την κίνηση του σαγονιού σας μπορεί να ερεθιστούν ή να τεταθούν όταν μια μάσκα είναι έντονη πίσω από τα αυτιά σας. Τα νεύρα που επηρεάζουν το σαγόνι σας μπορούν επίσης να στείλουν σήματα πόνου που μπορούν να γίνουν αισθητά ως πονοκέφαλος.

Διαβάστε επίσης:  Αναθεωρημένος κατάλογος εργαστηρίων για rapid και PCR test τις ημέρες των εορτών

 

Πώς μπορώ να αποτρέψω τον πόνο στη γνάθο και τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από τη χρήση μάσκας προσώπου;

 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να σταματήσετε τον πόνο που προκαλεί μια μάσκα:

 

  1. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις μάσκες που είναι σφιχτές πίσω από τα αυτιά σας. Σφιχτές μάσκες πιέζουν τα αυτιά σας, κάτι που μπορεί να ερεθίσει τα κοντινά νεύρα. Χρησιμοποιήστε χαλαρότερες μάσκες, χρησιμοποιήστε τις πιο πιεστικές και πιο περιοριστικές μάσκες (όπως αναπνευστήρες N95) μόνο όταν βρίσκεστε σε κατάσταση υψηλού κινδύνου.
  2. Δώστε προσοχή στα δόντια και τη θέση του σαγονιού σας. Η ανησυχία και το άγχος – πράγματα που αισθάνονται οι περισσότεροι από εμάς – μπορεί να σας οδηγήσουν να σφίξετε τα δόντια ή τους μυς της γνάθου. Τα δόντια σας δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή όταν είστε σε ηρεμία και το σαγόνι σας πρέπει να είναι χαλαρό.
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε καλή γενική στάση. Ο πόνος στη γνάθο μπορεί να προκληθεί τοποθετώντας το κεφάλι σας σε μη βολική ή ασυνήθιστη θέση, γεγονός που αυξάνει την ένταση των μυών.
  1. Προσπαθήστε να κάνετε διαλείμματα και αφαιρέστε τη μάσκα σας όταν βρίσκεστε σε ασφαλές περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης:  Moderna: «Έτοιμοι σε 1-2 εβδομάδες για την παρασκευή δόσης για την Όμικρον, αν χρειαστεί»

 

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη γνάθο και τους πονοκεφάλους μόνοι σας

 

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο ή πονοκεφάλους και πόνους στη γνάθο μετά τη χρήση της μάσκας προσώπου σας, υπάρχουν καλά νέα. Οι περισσότεροι πόνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι και θα εξαφανιστούν με το χρόνο. Ακολουθούν μερικές ιδέες φροντίδας και παρεμβάσεις στο σπίτι:

 

–  Εναλλακτικά τοποθετείστε θερμότητα και πάγο στο σαγόνι και το λαιμό σας, όπως απαιτείται.

–  Εκτελέστε απαλές εκτάσεις στο λαιμό.

–  Εκτελέστε ασκήσεις για να τεντώσετε τους μυς γύρω από τις ωμοπλάτες σας, οι οποίοι αποτελούν μέρος των ώμων σας.

Κάντε μερικές ασκήσεις σιαγόνων:

– Κρατώντας τη γλώσσα σας στην «οροφη» του στόματός σας, ανοίξτε αργά και κλείστε το στόμα σας για να τεντώσετε τους μυς της γνάθου.

Διαβάστε επίσης:  Παντζιάρια: Μια υπερτροφή

– Με το στόμα σας ελαφρώς ανοιχτό, μετακινήστε αργά το σαγόνι σας από τη μία πλευρά στην άλλη.

– Κάντε μασάζ στα μάγουλα και τη γνάθο σας.

– Εφαρμόστε πρακτικές και τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού για τη μείωση του στρες.

Αν και χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τη σχέση μεταξύ της μάσκας και του πονοκέφαλου, δεν είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι η πανδημική ζωή εκθέτει τους πάσχοντες σε πονοκεφάλους λόγω αρκετών νέων αιτιών. Η προσεκτική παρακολούθηση των πονοκέφαλων σας θα σας βοηθήσει να δείτε τι σας επηρεάζει ώστε να προβείτε στις ανάλογες παρεμβάσεις, αλλά ορισμένοι παράγοντες, όπως το άγχος, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν, ωστόσο θα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Μπορεί να είναι τρομακτικό να το σκεφτούμε, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι η πανδημία COVID-19 είναι δίπλα μας εδώ και πολύ καιρό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουμε καλοί φίλοι με τη μάσκα μας, ειδικά εάν θέλουμε να βγαίνουμε πιο συχνά.

Μαζί, είμαστε τόσο αδυσώπητοι όσο τα συμπτώματα πονοκέφαλου πιο αδυσώπητα από το COVID-19.

 

Δρ Καραθάνος Βασίλειος

Οικογενειακός/Γενικός Γιατρός

Λάρνακα