Sunday, October 26, 2025

Πρέπει ή όχι να κάνουν οι αλλεργικοί εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στη σύσταση της αποφυγής του εμβολιασμού από όλους όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης στα συστατικά του εμβολίου και όχι από όσους έχουν αλλεργία σε τρόφιμα ή φάρμακα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του FDA, από τον εμβολιασμό πρέπει να αποκλειστούν μόνο όσοι έχουν αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά των εγκεκριμένων εμβολίων έναντι της COVID-19. Συμπληρωματικά, τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών συνέστησαν την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό προληπτικά.

 

Από την πλευρά των αλλεργιολόγων, έχουν δοθεί κατατοπιστικές και λεπτομερείς οδηγίες βασισμένες στην υφιστάμενη επιστημονική γνώση, ώστε ο εμβολιασμός να πραγματοποιείται με ασφάλεια στον πληθυσμό και σε άτομα με διαφορετικό ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων, εξηγεί η Δρ Aleena Banerji, MD, κλινική διευθύντρια της Μονάδας Αλλεργιών και Κλινικής Ανοσολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ.

Διαβάστε επίσης:  Σφοδρή κριτική βουλευτών για την κατάσταση της δημόσιας υγείας: Έλλειψη σχεδίου, υποχρηματοδότηση και καθυστερήσεις στο ΓεΣΥ

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται και η καθοδήγηση για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε εμβολιασθέντες που παρουσίασαν αναφυλακτική αντίδραση.

Ωστόσο, άτομα με αναφυλακτικό ιστορικό σε εμβόλια με πολυ-αιθυλενογλυκόλη (PEG), θα πρέπει να συμβουλευτούν κάποιον αλλεργιολόγο προτού αποφασίσουν να εμβολιαστούν. Εν γένει, αλλεργίες σε τρόφιμα, φάρμακα που χορηγούνται δια στόματος ή λάτεξ δεν αποτελούν αντενδείξεις.

Hot this week

Topics

Η πρόληψη παραμένει το πιο ισχυρό όπλο για τον καρκίνο του προστάτη

Της Ελένης Κωνσταντίνου Η πρόληψη παραμένει το πιο ισχυρό...

Χρειάζεται σχέδιο για το μέλλον της δημόσιας υγείας

Η λειτουργία καθώς και οι προοπτικές του Γενικού Συστήματος...

Η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στο 46ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιολογίας

. Δρ Γεωργία Καρμιώτη (Προφορική ανακοίνωση) – Outcomes of transfemoral transcatheter aortic valve implantation (TAVI)...

Related Articles

Popular Categories