Πρέπει ή όχι να κάνουν οι αλλεργικοί εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στη σύσταση της αποφυγής του εμβολιασμού από όλους όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης στα συστατικά του εμβολίου και όχι από όσους έχουν αλλεργία σε τρόφιμα ή φάρμακα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του FDA, από τον εμβολιασμό πρέπει να αποκλειστούν μόνο όσοι έχουν αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά των εγκεκριμένων εμβολίων έναντι της COVID-19. Συμπληρωματικά, τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών συνέστησαν την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό προληπτικά.

 

Από την πλευρά των αλλεργιολόγων, έχουν δοθεί κατατοπιστικές και λεπτομερείς οδηγίες βασισμένες στην υφιστάμενη επιστημονική γνώση, ώστε ο εμβολιασμός να πραγματοποιείται με ασφάλεια στον πληθυσμό και σε άτομα με διαφορετικό ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων, εξηγεί η Δρ Aleena Banerji, MD, κλινική διευθύντρια της Μονάδας Αλλεργιών και Κλινικής Ανοσολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ.

Διαβάστε επίσης:  Ερωτηματολόγιο ΟΣΑΚ: Αποτυπώνονται ανάγκες και προβλήματα των δικαιούχων Υγείας

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται και η καθοδήγηση για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε εμβολιασθέντες που παρουσίασαν αναφυλακτική αντίδραση.

Ωστόσο, άτομα με αναφυλακτικό ιστορικό σε εμβόλια με πολυ-αιθυλενογλυκόλη (PEG), θα πρέπει να συμβουλευτούν κάποιον αλλεργιολόγο προτού αποφασίσουν να εμβολιαστούν. Εν γένει, αλλεργίες σε τρόφιμα, φάρμακα που χορηγούνται δια στόματος ή λάτεξ δεν αποτελούν αντενδείξεις.

Hot this week

Εκστρατεία #MedSafetyWeek: Ενημέρωση για την αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων

Στόχος της εκστρατείας για τη φαρμακοεπαγρύπνηση, γνωστής ως #MedSafetyWeek,...

Ν. Χριστοδουλίδης: «Μαζί μπορούμε να χτίσουμε μια ισχυρότερη και υγιέστερη Ευρώπη»

Μαζί, μπορούμε να χτίσουμε τα θεμέλια για μια ισχυρότερη,...

Έναρξη λειτουργίας ιατρείων προφυλακτικής αγωγής PrEP για τη λοίμωξη HIV

Του Κυριάκου Λοΐζου Την έναρξη λειτουργίας των Ιατρείων PrEP...

Προκήρυξη θέσεων εργοθεραπευτή (07-11-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανακοινώνει, σύμφωνα με τις...

Πρόσληψη Φροντιστών Υγείας για τις ανάγκες του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (07-11-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με...

Related Articles

Popular Categories