Πρέπει ή όχι να κάνουν οι αλλεργικοί εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στη σύσταση της αποφυγής του εμβολιασμού από όλους όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης στα συστατικά του εμβολίου και όχι από όσους έχουν αλλεργία σε τρόφιμα ή φάρμακα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του FDA, από τον εμβολιασμό πρέπει να αποκλειστούν μόνο όσοι έχουν αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά των εγκεκριμένων εμβολίων έναντι της COVID-19. Συμπληρωματικά, τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών συνέστησαν την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό προληπτικά.

 

Από την πλευρά των αλλεργιολόγων, έχουν δοθεί κατατοπιστικές και λεπτομερείς οδηγίες βασισμένες στην υφιστάμενη επιστημονική γνώση, ώστε ο εμβολιασμός να πραγματοποιείται με ασφάλεια στον πληθυσμό και σε άτομα με διαφορετικό ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων, εξηγεί η Δρ Aleena Banerji, MD, κλινική διευθύντρια της Μονάδας Αλλεργιών και Κλινικής Ανοσολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ.

Διαβάστε επίσης:  Νέα πράξη βίας κατά λειτουργών υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας – Καταδικάζει η ΠΑΣΥΔΥ

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται και η καθοδήγηση για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε εμβολιασθέντες που παρουσίασαν αναφυλακτική αντίδραση.

Ωστόσο, άτομα με αναφυλακτικό ιστορικό σε εμβόλια με πολυ-αιθυλενογλυκόλη (PEG), θα πρέπει να συμβουλευτούν κάποιον αλλεργιολόγο προτού αποφασίσουν να εμβολιαστούν. Εν γένει, αλλεργίες σε τρόφιμα, φάρμακα που χορηγούνται δια στόματος ή λάτεξ δεν αποτελούν αντενδείξεις.

Hot this week

ΠΙΣ και ΟΣΑΚ υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης

Μνημόνιο συναντίληψης, το οποίο θέτει τα θεμέλια για μια...

ΟΕΒ: Το Υπουργείο Υγείας σπρώχνει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε κλείσιμο λόγω έλλειψης νοσηλευτών

Η συμμόρφωση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με την επαρκή στελέχωση...

ΠΑΣΙΝ καταγγέλλει Υπουργείο Υγείας για «οριακή κατάσταση» στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ιδιωτικά νοσοκομεία...

Νέα πράξη βίας κατά λειτουργών υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας – Καταδικάζει η ΠΑΣΥΔΥ

Οι Κλάδοι Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Τεχνολόγων Ακτινολόγων και...

Related Articles

Popular Categories