Πράσινο Τσάι: Μύθοι και αλήθειες

Το πράσινο τσάι είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως.

Η κατανάλωσή του ως ρόφημα αλλά και η χρήση του ως βότανο ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν στην Κίνα και σταδιακά χάρη στα οφέλη του στην υγεία διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Αδυνάτισμα, καρδιαγγειακά οφέλη, πρόληψη καρκίνου και άλλα πολλά ακούγονται γύρω από το πράσινο τσάι.

Ισχύουν όμως όλα τα παραπάνω ή πρόκειται για μερικούς ακόμα μύθους;

Στην συνέχεια του άρθρου ξεκαθαρίζουμε τι πρέπει να πιστεύετε και ποιες θεωρίες για το πράσινο τσάι δεν έχουν τόσο μεγάλη επιστημονική βάση.

– Το πράσινο τσάι βοηθάει στο αδυνάτισμα: Αλήθεια

Εάν και υπάρχει λανθασμένη εντύπωση ότι το πράσινο τσάι βοηθάει το λίπος να “καεί”, παρ’ όλα αυτά βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών, το πράσινο τσάι χάρη στην πλούσια σύνθεσή του σε κατεχίνες μπορεί και ενεργοποιεί το μεταβολισμό, αυξάνοντας την ημερήσια ενεργειακή δαπάνη ενώ οδηγεί και σε αλλαγή της κατανομής του λίπους.

Αυτό οδηγεί σε παροδική αύξηση του βασικού μεταβολισμού κυρίως μέσω της αύξησης της θερμογένεσης και έτσι έμμεσα οδηγεί σε καλύτερη καύση του λίπους.

– Το πράσινο τσάι κάνει κακό στα δόντια και στην στοματική κοιλότητα: Μύθος

Σύμφωνα με μελέτες το πράσινο τσάι έχει σημαντικά οφέλη στην στοματική υγεία καθώς διαθέτει ουσίες με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.

Συγκεκριμένα, προλαμβάνει τη δημιουργία οδοντικής πλάκας, προστατεύει τα ούλα από φλεγμονώδεις καταστάσεις (π.χ. ουλίτιδα), προλαμβάνει τον καρκίνο του στόματος και βελτιώνει την αναπνοή καθώς καταστέλλει τα μικρόβια του στόματος που ευθύνονται για τη δυσοσμία.

– Το πράσινο τσάι προσφέρει οφέλη στη καρδιά και τα αγγεία: Αλήθεια

Πλούσιο σε κατεχίνες, μια κατηγορία φλαβονοειδών που ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών, το πράσινο τσάι σχετίζεται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του, το πράσινο τσάι μειώνει τα επίπεδα και το ρυθμό οξείδωσης της ολικής και LDL χοληστερίνης, τη συσσώρευση αιμοπεταλίων καθώς την αρτηριακή πίεση.

Σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, το πράσινο τσάι μπορεί να αποτελέσει ένα σύμμαχο για την καρδιά σας.

Εάν και υπάρχει λανθασμένη εντύπωση ότι το πράσινο τσάι βοηθάει το λίπος να “καεί”, παρ’ όλα αυτά βοηθάει στο αδυνάτισμα.
– Το πράσινο τσάι μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο: Μύθος

Το πράσινο τσάι αποτελεί πλούσια πηγή κατεχινών, αντιοξειδωτικές ενώσεις που προλαμβάνουν την οξειδωτική βλάβη των κυττάρων, ενώ επίσης αναστέλλουν τη δράση ορισμένων ενζύμων που εμπλέκονται στην καρκινογένεση.

Σύμφωνα με μελέτες η συστηματική λήψη πράσινου τσαγιού βοηθάει στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου.

Προσοχή χρειάζεται ωστόσο στην υπερκατανάλωση καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του λαιμού.

– Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν πρέπει να είναι απεριόριστη: Αλήθεια

Εάν και κρύβει πολλά οφέλη, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως τρέμουλο, υπερένταση και δυσπεψία.

Ο λόγος είναι ότι το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη και πολυφαινόλες, όπου σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης έχουν ανεπιθύμητες δράσεις.

Η κατανάλωση καφεΐνης με μέτρο δεν θεωρείται βλαβερή για το λόγο αυτό συστήνεται η κατανάλωση το πολύ 6 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού ημερησίως.