Πόσο ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας στους άνω των 50

Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 μειώνει σε ποσοστό 90% τον κίνδυνο νοσηλείας στα άτομα άνω των 50 ετών, ενώ τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται ότι είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με μεγάλη γαλλική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 22 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 διατρέχουν εννέα φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευθούν ή να πεθάνουν από τη νόσο σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους», εξήγησε ο επιδημιολόγος Μαχμούντ Ζουρέικ, διευθυντής του οργανισμού Epi-Phare, τον οποίο δημιούργησαν η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλισης (Cnam) και ο Οργανισμός Φαρμάκων (ANSM).

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα άλλων ερευνών σε πραγματικές συνθήκες που έγιναν σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Όμως η γαλλική μελέτη «είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί παγκοσμίως», σύμφωνα με τον Ζουρέικ.

Διαβάστε επίσης:  Υπηρεσίες Εφημερίας ΠΙ κατά τα Σαββατοκύριακα Μαρτίου

Οι ερευνητές του Epi-Phare συνέκριναν τα στοιχεία 11 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων άνω των 50 ετών με αυτά 11 εκατομμυρίων μη εμβολιασμένων της ίδιας ηλικιακής ομάδας το διάστημα από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 (όταν ξεκίνησε η εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της covid-19 στη Γαλλία) ως τις 20 Ιουλίου 2021.

Μετά την 14η ημέρα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου οι ερευνητές παρατήρησαν «μείωση του κινδύνου νοσηλείας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%».

Μετάλλαξη Δέλτα

Για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού οι ερευνητές εκτίμησαν τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας την περίοδο μετά τις 20 Ιουνίου, όταν το στέλεχος αυτό εξαπλώθηκε ευρέως στη Γαλλία, δηλαδή ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση της έρευνας.

Διαβάστε επίσης:  Εκτός κινδύνου το τρίχρονο αγοράκι που νοσηλεύεται με ιλαρά – Προβληματίζουν τους επιστήμονες τα περιστατικά

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ήταν αντίστοιχα με αυτά των προηγούμενων περιόδων: η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της νοσηλείας έφτανε το 84% στα άτομα άνω των 75 ετών και το 92% για τους 50 με 74 ετών.

Αυτό μας δίνει «τα πρώτα στοιχεία», όμως «αυτή η περίοδος είναι πολύ μικρή για να εκτιμηθούν οι πραγματικές επιπτώσεις του εμβολιασμού έναντι του στελέχους αυτού». «Η μελέτη πρέπει να συνεχιστεί για να περιλάβει τα δεδομένα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου», υπογράμμισε ο Ζουρέικ.

Το Epi-Phare μελέτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, της Moderna και της AstraZeneca. Το τέταρτο εμβόλιο που έχει λάβει άδεια στη Γαλλία είναι το Johnson & Johnson, όμως άρχισε να χορηγείται αργότερα και σε μικρότερο ποσοστό. Για τον λόγο αυτό δεν περιλήφθηκε στη μελέτη. «Η μείωση αυτή είναι αντίστοιχη και για τον κίνδυνο θανάτου στη διάρκεια νοσηλείας λόγω covid-19», σύμφωνα με το Epi-Phare.