Γυμνάζεσαι αλλά η ζυγαριά δεν λέει να ξεκολλήσει – Δες για ποιους λόγους μπορεί να συμβαίνει αυτό

Γνωρίζεις ότι η γυμναστική και η άσκηση είναι βασική παράμετρος για να χάσουμε βάρος, ωστόσο φαίνεται ότι δεν λειτουργεί στην περίπτωσή σου. Φαίνεται ότι υπάρχουν μερικά πολύ συνηθισμένα λάθη που μας εμποδίζουν από το να φτάσουμε στο ιδανικό μας βάρος. Πριν παραιτηθείς λοιπόν από την προσπάθειά σου, προσπάθησε να τα διορθώσεις.

Λάθος : Το παρακάνεις με τη γυμναστική
Ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άσκηση είναι εξαιρετική για τον οργανισμό μας. Μην ξεχνάς ωστόσο ότι μπορεί να γίνει και βλαβερή, όταν υπερβάλλουμε. Και αυτό γιατί όταν γυμναζόμαστε πολύ συχνά και πολύ έντονα, το σώμα μας παράγει τις ορμόνες του στρες, ανάμεσά τους και κορτιζόλη. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα διάφορα προβλήματα όπως έντονες εναλλαγές διάθεσης, δυσκολία συγκέντρωσης, αϋπνία, ευερεθιστότητα, αλλά και αύξηση της όρεξης για φαγητό. Με άλλα λόγια εάν νιώθεις χάλια και επιπλέον πεινάς σαν λύκος, θα φας παραπάνω, οπότε θα παχύνεις.

Διαβάστε επίσης:  Η όραση σχετίζεται άμεσα και με τις διατροφικές συνήθειες

Λάθος : Δεν αφήνεις αρκετό χρόνο ανάμεσα στις προπονήσεις για ξεκούραση
Η άσκηση -και ιδιαίτερα η άσκηση με βάρη- φθείρει τις πρωτεΐνες που προκαλούν τη μυϊκή συστολή και δημιουργεί μικροσκοπικά σκισίματα στην κυτταρική μεμβράνη. Τα κύτταρα προσπαθούν να τα επουλώσουν παράγοντας διάφορες ουσίες που συσσωρεύονται σε αυτά τα μικροτραύματα. Μη διαθέτοντας αρκετό χρόνο για ξεκούραση μπορεί να οδηγήσουμε το σώμα μας σε χρόνιο στρες, μεταβολικές ανισορροπίες ή και άλλα σοβαρά προβλήματα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αφήνουμε ένα 24ωρο μεταξύ δυο προπονήσεων. Εάν όμως η προπόνησή μας είναι πολύ έντονη τότε ίσως χρειαστεί παραπάνω. Εδώ βέβαια θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ξεκούραση δεν σημαίνει άραγμα στον καναπέ. Μπορείς να περπατήσεις, να πας βόλτα με το ποδήλατο, να κάνεις restorative ή γιν γιόγκα. Αρκεί να μην υπερβάλλεις.

Διαβάστε επίσης:  Μην εφησυχάζετε- Δεν μοιάζει με τη γρίπη o κορωνοϊός

Λάθος : Κάνεις αεροβική αλλά όχι ασκήσεις με αντιστάσεις
Για τους περισσότερους η γυμναστική (ειδικά όταν πρόκειται για απώλεια βάρους) σημαίνει ατελείωτες ώρες στον διάδρομο ή μαθήματα αεροβικής. Όμως μόνο τα κάρντιο (cardio) προγράμματα δεν φτάνουν. Χρειάζονται και ασκήσεις με αντιστάσεις με τις οποίες θα χτίσεις μυς, οι οποίοι μακροπρόθεσμα θα μας βοηθήσουν να καίμε περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν είμαστε σε κατάσταση ανάπαυσης. Το καλύτερο είναι ένας συνδυασμός 3 φορές την εβδομάδα αεροβικής άσκησης και 2 ασκήσεων με αντιστάσεις.

Λάθος : Δεν υπολογίζεις τις θερμίδες που καταναλώνεις
Για να χάσουμε μισό κιλό λίπος σε μια εβδομάδα χρειάζεται να καταναλώσουμε 3500 θερμίδες. Συχνά όμως δεν υπολογίζουμε σωστά τις θερμίδες που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας, ενώ πιστεύουμε ότι καίμε πολύ περισσότερες όταν γυμναζόμαστε από όσες πραγματικά καίμε. Χρειάζεται λοιπόν να προσέχουμε πολύ πόσο και τι τρώμε εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος, και να μην βασιζόμαστε μόνο στην άσκηση.

Διαβάστε επίσης:  Άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες: Γιατί πρέπει να την αποφύγετε

Λάθος : Κάνεις συνέχεια το ίδιο πρόγραμμα άσκησης
Οι μύες μας τείνουν να προσαρμόζονται στο πρόγραμμα γυμναστικής μας μέσα σε 6-8 εβδομάδες. Για να βελτιστοποιήσουμε τη μυϊκή μας ανάπτυξη πρέπει να προκαλούμε το σώμα μας και να αλλάζουμε προπόνηση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν μια άσκηση αρχίσει να μας φαίνεται εύκολη, αυξάνουμε την ένταση ή αλλάζουμε τις ασκήσεις προκειμένου να την κάνουμε πιο απαιτητική.

Εάν έχεις και εσύ κάποια απορία ή θέλεις να μάθεις κάτι συγκεκριμένο γράψε μου και θα σου απαντήσω.