Πόσο ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας στους άνω των 50

Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 μειώνει σε ποσοστό 90% τον κίνδυνο νοσηλείας στα άτομα άνω των 50 ετών, ενώ τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται ότι είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με μεγάλη γαλλική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 22 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 διατρέχουν εννέα φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευθούν ή να πεθάνουν από τη νόσο σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους», εξήγησε ο επιδημιολόγος Μαχμούντ Ζουρέικ, διευθυντής του οργανισμού Epi-Phare, τον οποίο δημιούργησαν η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλισης (Cnam) και ο Οργανισμός Φαρμάκων (ANSM).

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα άλλων ερευνών σε πραγματικές συνθήκες που έγιναν σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Όμως η γαλλική μελέτη «είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί παγκοσμίως», σύμφωνα με τον Ζουρέικ.

Διαβάστε επίσης:  Η παρουσία αναισθησιολόγου καθορίζεται από ιατρικά κριτήρια – Tο κόστος σε ασθενή αν δεν υπάρχει ανάγκη

Οι ερευνητές του Epi-Phare συνέκριναν τα στοιχεία 11 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων άνω των 50 ετών με αυτά 11 εκατομμυρίων μη εμβολιασμένων της ίδιας ηλικιακής ομάδας το διάστημα από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 (όταν ξεκίνησε η εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της covid-19 στη Γαλλία) ως τις 20 Ιουλίου 2021.

Μετά την 14η ημέρα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου οι ερευνητές παρατήρησαν «μείωση του κινδύνου νοσηλείας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%».

Μετάλλαξη Δέλτα

Για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού οι ερευνητές εκτίμησαν τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας την περίοδο μετά τις 20 Ιουνίου, όταν το στέλεχος αυτό εξαπλώθηκε ευρέως στη Γαλλία, δηλαδή ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση της έρευνας.

Διαβάστε επίσης:  Σημαντική θεσμική θωράκιση για επαγγελματίες υγείας: Ενισχύεται η προστασία τους από επιθέσεις

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ήταν αντίστοιχα με αυτά των προηγούμενων περιόδων: η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της νοσηλείας έφτανε το 84% στα άτομα άνω των 75 ετών και το 92% για τους 50 με 74 ετών.

Αυτό μας δίνει «τα πρώτα στοιχεία», όμως «αυτή η περίοδος είναι πολύ μικρή για να εκτιμηθούν οι πραγματικές επιπτώσεις του εμβολιασμού έναντι του στελέχους αυτού». «Η μελέτη πρέπει να συνεχιστεί για να περιλάβει τα δεδομένα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου», υπογράμμισε ο Ζουρέικ.

Το Epi-Phare μελέτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, της Moderna και της AstraZeneca. Το τέταρτο εμβόλιο που έχει λάβει άδεια στη Γαλλία είναι το Johnson & Johnson, όμως άρχισε να χορηγείται αργότερα και σε μικρότερο ποσοστό. Για τον λόγο αυτό δεν περιλήφθηκε στη μελέτη. «Η μείωση αυτή είναι αντίστοιχη και για τον κίνδυνο θανάτου στη διάρκεια νοσηλείας λόγω covid-19», σύμφωνα με το Epi-Phare.

Διαβάστε επίσης:  Λανθάνουσα μικροβιακή αντοχή: Πανδημία… που κρύβεται στα λύματα

Hot this week

Κύπρος: Πρώτη στην Ευρώπη σε ιική καταστολή HIV

Πρώτη θέση πανευρωπαϊκά για Κύπρο στην επίτευξη ιικής καταστολής...

ΟΕΒ: Το Υπουργείο Υγείας σπρώχνει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε κλείσιμο λόγω έλλειψης νοσηλευτών

Η συμμόρφωση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με την επαρκή στελέχωση...

ΠΑΣΙΝ καταγγέλλει Υπουργείο Υγείας για «οριακή κατάσταση» στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ιδιωτικά νοσοκομεία...

ΟΚΥπΥ: Νέα Εποχή Σύγχρονης Ιατρικής Φροντίδας

Ο ΟΚΥπΥ εισέρχεται σε μια νέα εποχή αναβάθμισης, με...

Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου: Ενισχυμένα μέτρα μετά από κακόβουλη παραβίαση δεδομένων

Το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου προχώρησε σε καταγγελία...

Related Articles

Popular Categories