Πώς θα καταλάβεις ότι τρως πολύ ζάχαρη

Αναμφίβολα η ζάχαρη δεν είναι συνώνυμο της καλής υγείας. Ωστόσο η περιστασιακή και με μέτρο κατανάλωσή της δεν αποτελεί πρόβλημα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Τι γίνεται όμως όταν το παρακάνεις; Ποια είναι τα σημάδια SOS που στέλνει ο οργανισμός σου για να σε προειδοποιήσει; 

Τα επίπεδα ενέργειάς σου πέφτουν απότομα κατά τη διάρκεια της μέρας
Όταν τρώμε πολύ ζάχαρη -ιδιαίτερα εάν δεν προσλαμβάνουμε αρκετές φυτικές ίνες, λίπος και πρωτεΐνες- τα επίπεδα ινσουλίνης εκκρίνονται γρήγορα προκειμένου να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτή η ταχεία απελευθέρωση ινσουλίνης οδηγεί σε εξίσου γρήγορη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι μια γρήγορη άνοδος της ενέργειάς μας, η οποία ακολουθείται από μια εξίσου γρήγορη κάθοδο. Για να το αποφύγουμε καλό είναι να στρεφόμαστε σε φυσικά σάκχαρα όπως αυτά που περιέχουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχουν οι τροφές αυτές πέπτονται πιο αργά παρέχοντάς μας σταθερή ενέργεια για περισσότερη ώρα.

Έχεις πρόβλημα με το δέρμα σου
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη η οποία βασίζεται σε τροφές όπως τα ολόκληρα φρέσκα φρούτα (όχι χυμοί) και λαχανικά, τα φασόλια και οι νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης μπορεί να μειώσουν την ακμή (American Academy of Dermatology). Πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης προκαλούν την έκκριση αυξητικών ορμονών που αυξάνουν την παραγωγή του σμήγματος και την παραγωγή ανδρογόνων με αποτέλεσμα την εμφάνιση ακμής.

Θέλεις συνεχώς να τρως γλυκά
Η κατανάλωση γλυκών μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα (τουλάχιστον για λίγο), κάτι το οποίο μας κάνει να θέλουμε να φάμε ακόμα περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα… Αυτό συμβαίνει επειδή η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με μια υπερ-ενεργοποίηση των νευρώνων του εγκεφάλου που συνδέονται με το αίσθημα της ανταμοιβής (Neuroscience & Biobehavioral Reviews ). Τρώγοντας λοιπόν ένα γλυκό έχουμε μια παροδική αίσθηση ευτυχίας και ηρεμίας. Θέλοντας λοιπόν να διατηρήσουμε αυτή την αίσθηση για περισσότερο χρόνο τρώμε όλο και περισσότερα και με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσουμε ένα είδος εξάρτησης από αυτά. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν είμαστε αγχωμένοι, κουρασμένοι ή θλιμμένοι τείνουμε να τρώμε γλυκά για να αισθανθούμε καλύτερα.

Έχεις παχύνει και ειδικά γύρω από τη μέση
Τα πράγματα είναι απλά και γνωστά: Όταν τρώμε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε παχαίνουμε. Αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι όταν τρώμε πολλά γλυκά ή/και τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη παίρνουμε πιο εύκολα βάρος. Και αυτό γιατί η περίσσεια γλυκόζης μετατρέπεται αρχικά σε γλυκογόνο και αποθηκεύεται στους μυς και στο συκώτι. Στη συνέχεια μετατρέπεται σε τριγλυκερίδα ή λίπη. Με την πάροδο του χρόνου το λίπος αυτό συσσωρεύεται γύρω από τα ζωτικά μας όργανα ενώ προσθέτει αρκετούς πόντους στη μέση μας. Επιπλέον μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές αλλαγές κάνοντάς μας να μην χορταίνουμε εύκολα ή να πεινάμε συνεχώς (Polish Journal of Food and Nutrition Sciences).

Οι εξετάσεις αίματός σου δεν είναι και οι καλύτερες
Η χρόνια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις κάνοντας εξετάσεις αίματος. Στις εξετάσεις μπορείς ακόμα να δεις και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων τα οποία (εάν τρως πολύ ζάχαρη) μπορεί να είναι ανεβασμένα.