Πώς θα χειριστείτε το γενικευμένο άγχος του παιδιού

Περίπου το 5-6% των παιδιών αναπτύσσει διαταραχή γενικευμένου άγχους

Όλα τα παιδιά ανησυχούν, αλλά όταν συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη γενικευμένου άγχους. Πρόκειται για μία τάση ανησυχίας για πολλά κομμάτια της ζωής, από τις φυλές μέχρι και τα γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμφανίζεται συνήθως όταν τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο γιατί αυτό είναι που πυροδοτεί περισσότερο το άγχος τους. Δυσκολεύονται να αποδώσουν σε τεστ, φοβούνται να κάνουν ερωτήσεις στην τάξη, αναζητούν συνεχώς επιβεβαίωση, έχουν την ανάγκη να είναι τελειομανή και λένε ότι είναι άρρωστα όταν κάτι τους ανησυχεί.

Δεν είναι εύκολο να εντοπίσετε το γενικευμένο άγχος στα παιδιά. Μπορεί να μην καταλάβετε ότι ανησυχούν σε μόνιμη βάση, όμως έχουν την τάση να κάνουν συνέχεια ερωτήσεις για το τι θα συμβεί.

 

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί

Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει λιγότερες ερωτήσεις, όπως «τι θα συμβεί;» Αν έχετε ήδη απαντήσει στην ερώτηση, προτρέψτε το να σκεφτεί την κατάσταση και να εμπιστευτεί τη δική του κρίση.

Αν χρησιμοποιεί γούρια ή τυχερά αντικείμενα που το κάνουν να νιώθει ασφάλεια, είναι εντάξει. Μπορείτε όμως σταδιακά να μειώσετε τη συνήθεια των αντικειμένων ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται τις καταστάσεις μόνο του.

Ενημερώστε το σχολείο για το άγχος του παιδιού, ειδικά όταν το έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό και ίσως δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά του.

Αφήστε το να μάθει να διαχειρίζεται τις καταστάσεις και μην το καθησυχάζετε συνέχεια. Μην κριτικάρετε το παιδί όταν νιώθει άγχος γιατί αυτό χειροτερεύει την κατάσταση.

Δώστε του μπόλικη θετική προσοχή και επιβραβεύστε το όταν δείχνει θάρρος.

Περίπου το 5-6% των παιδιών αναπτύσσει διαταραχή γενικευμένου άγχους. Είναι οι περιπτώσεις που δυσκολεύονται με τις καθημερινές, φυσιολογικές δραστηριότητες και δεν είναι μόνο μία φάση που διαρκεί για λίγο.

 

Η ψυχική υγεία των μικρών παιδιών

Ψυχική υγεία είναι ο τρόπος που τα παιδιά νιώθουν και σκέπτονται για τον εαυτό τους, αλλά και για τον κόσμο που τους περιστοιχίζει. Έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζουν το άγχος και τις προκλήσεις της ζωής. Τα παιδιά που έχουν καλή ψυχική υγεία, νιώθουν χαρούμενα και θετικά, απολαμβάνουν τη ζωή, μαθαίνουν καλά, έχουν υγιείς σχέσεις με τους φίλους και την οικογένειά τους, μπορούν να επανέλθουν εύκολα από τα δύσκολα γεγονότα και διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματα του θυμού και της λύπης. Η καλή ψυχική υγεία είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη σε κοινωνικό, συναισθηματικό, ψυχικό και σωματικό επίπεδο.

 

Πώς θα συμβάλετε στην καλή ψυχική υγεία του παιδιού:

• Να λέτε στο παιδί ότι το αγαπάτε, σε κάθε περίπτωση.

• Επιβραβεύστε και ενθαρρύνετε το παιδί.

• Βρείτε χρόνο για να μιλήσετε και για να ακούσετε αυτά που θέλει να μοιραστεί μαζί σας.

• Κάντε μαζί ευχάριστες δραστηριότητες που απολαμβάνετε και οι δύο.

• Φροντίστε να τρέφεται υγιεινά και να κοιμάται ποιοτικά.

• Ενθαρρύνετέ το να ξεκινήσει κάποιο άθλημα ή άλλες σωματικές δραστηριότητες.

• Μιλήστε με το παιδί για τα συναισθήματα ώστε να μπορεί να τα αναγνωρίσει πριν τα διαχειριστεί.

• Γίνετε το πρότυπο του παιδιού επιδεικνύοντας τη συμπεριφορά που περιμένετε από εκείνο.

• Δείξτε υποστήριξη όταν την χρειάζεται, αλλά αφήστε το παιδί να μάθει μέσα από τα λάθη του.

 

Ενδείξεις ότι το παιδί ίσως χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια:
• Έχει συνεχή επιθετική συμπεριφορά και παθαίνει επαναλαμβανόμενα κρίσεις.

• Κλαίει πολύ, φοβάται, ανησυχεί και δείχνει θλιμμένο.

• Αναστατώνεται πάρα πολύ όταν σας αποχωρίζεται.

• Πιπιλάει το δάχτυλό του ή βρέχει το κρεβάτι του σε μεγαλύτερη ηλικία.

• Δυσκολεύεται να δείξει προσοχή ή να καθίσει ακίνητο.

• Δυσκολεύεται να φάει ή να κοιμηθεί και παραπονιέται συχνά ότι πονά σωματικά.

• Δεν τα πηγαίνει καλά στο σχολείο όπως παλιά.

• Δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο σχολείο ή να έχει καλή σχέση με τα άλλα παιδιά.

• Δεν θέλει να πάει σε πάρτι ή κοινωνικές συναθροίσεις.

Αν ισχύει κάποιο από τα παραπάνω, μιλήστε του και ακούστε τι έχει να σας πει για αυτά που βρίσκονται στο μυαλό του. Καθησυχάστε το λέγοντας πως δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθει έτσι, θυμίστε του ότι δεν είναι μόνο και μην επικρίνετε αυτά που έχει να σας πει.

 

 

 

Βάλσαμο για τα μωρά το απαλό χάδι σύμφωνα με νέα έρευνα
Το απαλό και αργό χάιδεμα ενός μωρού όχι μόνο το ηρεμεί, αλλά μειώνει στον εγκέφαλό του τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τον πόνο, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η ιδανική ταχύτητα χαϊδέματος, που φέρνει το μεγαλύτερο παυσίπονο αποτέλεσμα, είναι περίπου τρία εκατοστά το δευτερόλεπτο.

Η έρευνα ουσιαστικά συνιστά μια επιστημονική επιβεβαίωση αυτού που οι γονείς γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία με τα μωρά τους, ιδίως όταν αυτά πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επώδυνη ιατρική εξέταση όπως η λήψη αίματος.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Λίβερπουλ, με επικεφαλής την καθηγήτρια παιδιατρικής Ρεμπέκα Σλέιτερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», κατέγραψαν με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 32 μωρά.

Τα μισά από αυτά, τα οποία τα χάιδευαν με μια μαλακή βούρτσα, εμφάνισαν κατά μέσο όρο 40% λιγότερα νευρωνικά αποτυπώματα πόνου στον εγκέφαλό τους, σε σχέση με τα υπόλοιπα μισά που δεν τα είχαν χαϊδέψει.

«Το άγγιγμα φαίνεται να έχει αναλγητικό αποτέλεσμα, χωρίς μάλιστα παρενέργειες», δήλωσε η δρ Σλέιτερ, η οποία είπε ότι «ενστικτωδώς οι γονείς χαϊδεύουν τα μωρά τους με την ιδανική ταχύτητα».