Πώς να καταπολεμήσεις την κυτταρίτιδα

Άλλο να αγαπάς το σώμα σου και να το φροντίζεις, και άλλο να φτάνεις στα άκρα, είτε να το αμελείς εντελώς και κατά επέκταση την υγεία σου, είτε να το υποτιμάς και να αισθάνεσαι απογοητευμένη με την εμφάνισή σου. Όλες μας άλλωστε έχουμε κυτταρίτιδα, η οποία παρά τη λανθασμένη πεποίθηση, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το βάρος. Μην δυσανασχετείς λοιπόν στη θέα της, απλώς εάν το επιθυμείς δες πώς μπορείς να μειώσεις την παρουσία της στο σώμα σου.

Καταρχάς, ας δούμε ποιές είναι οι πιο συχνές αιτίες που προκαλούν την κυτταρίτιδα

• Κληρονομικότητα

• Παχυσαρκία

• Κακή διατροφή

• Ορμονικές διαταραχές

Διαβάστε επίσης:  Αποτυχία ανάκτησης και όχι απώλεια μνήμης;

• Διαταραγμένη κυκλoφoρία αίματoς

• Καθιστική ζωή

• Μειωμένη κίνηση & φυσική δραστηριότητα

• Κάπνισμα

• Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και αναψυκτικών

• Δυσκοιλιότητα

• Παθολογικές καταστάσεις, όπως η κακή λειτουργία του ήπατος και οι ενδοκρινολογικές διαταραχές

Έντονο άγχος και μεγάλες ψυχικές διακυμάνσεις συμβάλλουν στην έκκριση αδρεναλίνης, η οποία δυσκολεύει την ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει και τις περιοχές με τάση εμφάνισης κυτταρίτιδας.

 

Πώς μπορείς να την καταπολεμήσεις

Η σωστή διατροφή παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, αλλά χρειάζεται και η τακτική άσκηση που θα ενδυναμώσει τους μύες γύρω από τις ευαίσθητες περιοχές.

Συχνή κατανάλωση νερού, περίπου 8-10 ποτήρια την ημέρα. Η συχνή κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κυτταρίτιδας. Όχι μόνο σε κρατά ενυδατωμένη, αλλά το νερό βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, αλλά και στη λεμφική ροή.

Διαβάστε επίσης:  Επιστήμονες αφαίρεσαν τον ιό του HIV από μολυσμένα κύτταρα

Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Κάποια από τα αντιοξειδωτικά με την πιο ισχυρή δράση είναι η βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, φράουλα, ακτινίδιο, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινες πιπεριές), η βιταμίνη Ε (φυτικά έλαια, σουσάμι), τα φλαβονοειδή (εσπεριδοειδή, κεράσια, σταφύλια, μήλο, κουνουπίδι, κρεμμύδι, τσάι, χαμομήλι, κόκκινο κρασί και κακάο), το β-καροτένιο (καρότο, μπρόκολο, εσπεριδοειδή), το συνένζυμο Q (σόγια, σκουμπρί, σαρδέλες), ο ψευδάργυρος (θαλασσινά, ξηροί καρποί, δημητριακά) και το σελήνιο (δημητριακά, σουσάμι, ηλιόσπορος, αμύγδαλα)

Μείωση στην κατανάλωση αλατιού. Τρόφιμα πλούσια σε νάτριο είναι τα παστά, οι κονσέρβες, τα πατατάκια, τα αλμυρά τυριά και φυσικά το αλάτι που προσθέτουμε εμείς στα φαγητά μας.

Συχνή κατανάλωση ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λιπαρά ψάρια, και ταυτόχρονα περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται κυρίως στα ζωικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης:  Η υπερκατανάλωση καφέ προκαλεί δηλητηρίαση

Περιορισμό στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, μιας και η περίσσεια του αλκοόλ στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση.

Μείωση στην κατανάλωση γλυκών που περιέχουν πολλά λιπαρά και αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη.

Αύξηση στην κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης που περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες.