Ποια βιταμίνη λείπει στους περισσότερους ασθενείς με COVID-19

Παραπάνω από το 80% των νοσηλευόμενων με νόσο COVID-19 σε ισπανικό νοσοκομείο είχε έλλειψη βιταμίνης D. Αυτό έδειξε νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας στο Σανταντέρ της Ισπανίας, η οποία δημοσιεύεται στην Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Η βιταμίνη D ελέγχει τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ανεπάρκεια έχει συνδεθεί με σειρά προβλημάτων υγείας, αν και δεν έχει ακόμη απαντηθεί επιστημονικά γιατί η συγκεκριμένη επηρεάζει διάφορα συστήματα του οργανισμού.

Mελέτες έχουν ήδη καταδείξει πάντως την ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά όσον αφορά την προστασία από λοιμώξεις. Οι υπογράφοντες τη μελέτη υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D και η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας, ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι, άτομα με συννοσηρότητες και όσοι ζουν σε οίκους ευγηρίας.

Διαβάστε επίσης:  «Ας το συζητήσουμε… είναι ΑΠΛΟ»: Απαντήσεις για θέματα υγείας σε συνάρτηση με την πανδημία

Απολαμβάνετε το περιεχόμενο μας? Εγγραφείτε στο newsletter μας!
Προσθέστε το email σας…
«Η αγωγή με βιταμίνη D πρέπει να συνιστάται σε ασθενείς με COVID-19 με χαμηλά επίπεδα κυκλοφορούσας βιταμίνης D, καθώς αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο στο μυοσκελετικό, όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα» σημειώνει παράλληλα ο συν-συγγραφέας της μελέτης José L. Hernández, Ph.D. του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας.

Να πούμε ότι για να λάβουμε αρκετή βιταμίνη D πρέπει να τρώμε ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά αλλά και να εκτιθέμεθα με γυμνό δέρμα στον ήλιο επί 15 λεπτά ημερησίως.