Παίρνε καλύτερες αποφάσεις με αυτές τις τεχνικές

Μπορεί να χρειαστούν μόνο μερικές ώρες για να εφαρμόσεις την απόφαση που πήρες αλλά μέρες ή και εβδομάδες μέχρι να το καταφέρεις. Όμως μην ανησυχείς! Η λήψη αποφάσεων είναι όπως το ποδήλατο, μπορείς να μάθεις την τεχνική και να γίνεσαι όλο και καλύτερη όσο την εξασκείς!
Κάθε μέρα, τόσο στη δουλειά μας όσο και στην προσωπική μας ζωή, κατακλυζόμαστε από διλήμματα για αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε και μάλιστα γρήγορα. Όσο περισσότερο καθυστερούμε γινόμαστε όλο και πιο ανίκανοι να προχωρήσουμε τα σχέδια μας. Η οξυδέρκεια να κάνουμε κάθε φορά την κατάλληλη επιλογή και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις είναι μια ικανότητα που όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε. Τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, οι σωστές αποφάσεις είναι θέμα τεχνικής στην οποία μπορούμε να εξασκηθούμε. Και όπως όλες οι τεχνικές όσο περισσότερο την εξασκούμε, τόσο πιο καλοί και γρήγοροι γινόμαστε. Το βασικό πάντως είναι να αντιληφθούμε που κάνουμε λάθος.

Τα λάθη

Το πιο σημαντικό είναι να δεις πως, η απόφασή σου αυτή, θα σε επηρεάσει στο μέλλον. Έρευνες έδειξαν ότι τείνουμε να σκεφτόμαστε το τώρα και όχι το μετά. Αντί δηλαδή να σκεφτόμαστε τι ωραίο που θα είναι ένα καινούριο σπίτι, σε ακριβή περιοχή, με πάρκινγκ, τζάκι και βεράντα καλύτερα να σκέφτεσαι πως θα είναι μετά από αρκετούς μήνες, με τις δόσεις του δανείου να μας πνίγουν και τις ανάγκες των παιδιών ολοένα και πιο αυξημένες. Τώρα πώς αισθάνεσαι με τις επιλογές σου; Οι επιστήμονες απέδειξαν, ότι αυτό που μας απασχολεί περισσότερο δεν είναι το τι θα κερδίσουμε, όσο το να μην χάσουμε αυτά που έχουμε. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που συχνά καταλήγουμε σε λάθος αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης:  Αποδέσμευση κονδυλίων για ενημερωτική εκστρατεία ζητά ο ΟΑΥ

7 βήματα για καλύτερες αποφάσεις
Δες τώρα ποιες είναι λοιπόν αυτές οι μικρές τεχνικές που θα μας ξεμπλοκάρουν και θα μας βοηθήσουν να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις

1ο Να αποφασίζεις όσο πιο γρήγορα γίνεται για τα μικρά και καθημερινά
Απ’ τη στιγμή που ξέρεις το στυλ ντυσίματος που χρειάζεται η δουλειά σου διατήρησέ το και μη χρονοτριβείς μπροστά στη ντουλάπα. Στο σούπερ μάρκετ μην κοιτάς ατελείωτη ώρα τα προϊόντα. Φτιάξε ένα σύστημα κανόνων όπως π.χ. ότι θα αγοράζεις πάντα το δεύτερο ακριβότερο, και τελείωσες.

2ο Ζήτα τη γνώμη κάποιου ειδικού ή κάποιου που εμπιστεύεσαι
Δεν είναι δυνατό να γνωρίζεις τα πάντα, γι’ αυτό και η γνώμη κάποιου ειδικού θα έκανε τα πράγματα πιο εύκολα. Απέφυγε ωστόσο την υπερβολή γιατί θα περιπλέξεις τα πράγματα περισσότερο. Φυσικά θα πρέπει να συζητάς το θέμα με τον σύζυγό σου εάν αφορά τον ίδιο ή την οικογένειά σας, αλλά μην τον θεωρείς αυθεντία.

Διαβάστε επίσης:  Αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 6,2 χρόνια την τελευταία 30ετία

3ο Εμπιστεύσου τον εαυτό σου
Πίστεψε ότι θα πάρεις την καλύτερη δυνατόν απόφαση βάσει των πληροφοριών που κατέχεις! Η αναποφασιστικότητα απλώς σε καθυστερεί. Να έχεις συνέχεια στο μυαλό σας ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο και αν κάτι δεν πάει καλά θα μπορέσεις να το διορθώσεις.

4ο Εμπιστεύσου το ένστικτό σου
Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις όταν χρησιμοποιούμε και το υποσυνείδητο μας! Αν κάτι σε απασχολεί έντονα, σταμάτα να το σκέφτεσαι! Γράψε το σε ένα χαρτί καθώς και τις επιλογές σου και κάνε κάτι άλλο, ή ακόμα καλύτερα πήγαινε για ύπνο. Είναι πολύ πιθανό η απάντηση να σου έρθει μόλις ξυπνήσεις.

Διαβάστε επίσης:  Το σύνδρομο Cushing πιο διαδεδομένο στις γυναίκες

5ο Μην το βλέπεις σαν πρόβλημα
Τα προβλήματα εμπεριέχουν μια αρνητική χροιά που δεν μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να γίνουμε δημιουργικοί. Αντιμετώπισέ το σαν πρόκληση, σαν ευκαιρία να κάνεις κάτι διαφορετικό.

6ο Σκέψου «γιατί»
Συνήθως μας απασχολεί το «πως» να πάρουμε μια σωστή απόφαση και αγνοούμε το «γιατί» που αποτελεί το 50% της επιτυχίας. Επικεντρώσου στο γιατί πρέπει να πάρεις αυτή την απόφαση, στο ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν την ανάληψη αυτής της απόφασης αναγκαία.

7ο Το δικαίωμα στην αποτυχία
Συνήθως μαρμαρώνουμε μπροστά στη λήψη μιας απόφασης επειδή φοβόμαστε την προοπτική μιας αποτυχίας. Πλήθος σκέψεων κατακλύζουν το μυαλό μας, όπως τι θα πουν για μας, τι θα σκεφτούν, τι επιπτώσεις θα έχει στη ζωή μας. Αυτό πολλαπλασιάζει το άγχος μας, θολώνει το μυαλό μας και μειώνουμε ακόμα περισσότερο την προοπτική του καλύτερου. Χαλάρωσε! Αντιμετώπισε το λάθος σαν μάθημα ζωής, σαν ευκαιρία να αποκομίσεις περισσότερη γνώση και πείρα. Όσο πιο ψύχραιμη είσαι τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάρεις τη σωστή απόφαση!