Tα παιδιά δεν κληρονομούν μόνο τα γονίδια…
Ένα σοβαρό πρόβλημα με πολλές επιπτώσεις για την ανάπτυξη, την υγεία, την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους αποτελεί η παιδική παχυσαρκία.
Είναι γνωστό πλέον πως πρόκειται για μια πολυπαραγοντική διαταραχή, καθώς για την εμφάνισή της δεν ευθύνεται ένα μόνο πράγμα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η κληρονομικότητα. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε πως ένα παχύσαρκο παιδί έχει και υπέρβαρους ή παχύσαρκους γονείς, ενώ ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά αυξάνεται κατά 50% όταν ο ένας γονέας είναι παχύσαρκος και κατά 80% όταν είναι παχύσαρκοι και οι δύο γονείς. Κατά πόσον όμως αυτό οφείλεται στο γενετικό υπόβαθρο; Μήπως τελικά τα γονίδια «φταίνε» σε μικρό σχετικά βαθμό;
Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερα από 30 γονίδια, που συνδέονται με το δείκτη μάζας σώματος. Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμη και τα πιο «ισχυρά» από αυτά τα γονίδια, αποτελούν ένα μικρό μόνο κομμάτι του προβλήματος.
Αντίθετα, μεγάλο μερίδιο ευθύνης βαραίνει τις συνήθειες του τρόπου ζωής, οι οποίες έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με παλαιότερα, καθώς και το περιβάλλον όπου μεγαλώνουν τα παιδιά, που έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως «παχυσαρκιογενές», αφού προωθεί ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές και περισσότερη σωματική αδράνεια.
Από την άλλη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα παιδιά δεν κληρονομούν μόνο τα γονίδια από τους γονείς τους, αλλά υιοθετούν και τις ίδιες συνήθειες με εκείνους. Έτσι, το αυξημένο σωματικό βάρος ενός παιδιού με υπέρβαρους γονείς, θα λέγαμε ότι οφείλεται περισσότερο στις ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας που πιθανότατα έχουν όλα τα μέλη της οικογένειας.
Συνεπώς, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς πως το ζήτημα της παχυσαρκίας δεν είναι «πεπρωμένο», αφού ακόμη κι αν υπάρχει γενετικό υπόβαθρο που αυξάνει την προδιάθεση, ο τρόπος ζωής είναι τελικά ο παράγοντας που θα καθορίσει το αποτέλεσμα.
Αβγά και μωρά, μωρά και αβγά…
Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, όσες εγκυμονούσες τρώνε ως και εννέα αβγά την ημέρα, θα φέρουν στον κόσμο μωρά με αυξημένο IQ.
Η εξήγηση οφείλεται στο ότι τα αβγά περιέχουν υψηλές ποσότητες χολίνης, μια ουσία η οποία ενισχύει τη μνήμη των παιδιών, καθώς και την ικανότητά τους να επεξεργάζονται πληροφορίες.
Οι ειδικοί συστήνουν στις μέλλουσες μητέρες την πρόσληψη 480mg της εν λόγω θρεπτικής ουσίας την ημέρα (να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο ένας κρόκος αβγού περιέχει περίπου 115 mg χολίνης), ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, απαιτείται σχεδόν το διπλάσιο αυτού του ποσού για βέλτιστα αποτελέσματα και ιδιαίτερα υψηλό IQ.
Εντούτοις, επειδή δεν εφικτό να καταναλώνουμε εννέα αβγά την ημέρα, ιδίως όταν αυτά συνδέονται με την υψηλή χοληστερίνη, μπορούμε να στραφούμε σε άλλες πηγές της εν λόγω πολύ θρεπτικής ουσίας. Τέτοιες είναι το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Πώς διεξήχθη η έρευνα
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ παρακολούθησαν 26 έγκυες γυναίκες που βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.
Στις μισές από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη χορηγήθηκαν 480 mg χολίνης καθημερινά, ενώ στις υπόλοιπες 930mg.
Τα βρέφη των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν για την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και τη μνήμη τους σε ηλικία τεσσάρων, επτά, δέκα και δεκατριών μηνών.
Πηγή: vita.gr